DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

Informácia o glutam. sodnom

Potrebovala by som poradiť, či môžeme jesť glutaman sodný. Prečítala som si o ňom článok a nejak mi nie je jasné či ho môžeme jesť. Ďakujem za odpoveď. Ina. :casstet:

PREČÍTANÉ:
2336x
REAKCIÍ:
6
VYTVORIL:
inazv
VYTVORENÉ:
2006-06-06 23:34:40
  • napísal:
    používateľ:
    Sonka007
    pridané:
    11:31 7.6.2006

    podla mojich info je velmi dolezite, z coho je zlozka glutamanu vyrabana, moze byt okrem ineho vyrobena zo psenice osobne sa glutamanu vyhybam nie len kvoli celiakii, ale predsa je to chemia :D

  • napísal:
    používateľ:
    inazv
    pridané:
    19:47 7.6.2006

    Ahoj Sonka, ďakujem Ti za odpoveď, ale ten glutaman sa nachádza skoro všade,ba dokonca aj v koreninách. Ak je glutaman vyrábaný zo pšenice, tak to tam asi nie je napísané. Môžeš mi poradiť aké koreniny používaš ty? Používaš aj sójovú omáčku? Ja som ju mala veľmi rada, ale teraz varím bez čo mi veľmi chýba( Na obale je napísané, že obsahuje lepok). Maj sa pekne. Ina.

  • napísal:
    používateľ:
    Sonka007
    pridané:
    08:33 8.6.2006

    Ahoj Ina, koreniny pouzivat Chilli Vegi (cela rada aj Herbal Vegi, aj hubova Vegi), Bio koreniny (na maso, na ryby, na gril) a pod. vsetko sa da kupit v bio potravinach - aj cenovo prijatelne (Bio cierne bylinkove korenie - 25 sk). Okrem toho Podravka vyraba Podravku light - bez glutamanu, bez lepku, bez laktozy, - je to uvedene na obale. Sojovu omacku - je jeden druh v bio obchode, ktory neobsahuje lepok (neviem ci tamari alebo ta druha - stale sa opytam).

  • napísal:
    používateľ:
    inazv
    pridané:
    22:28 8.6.2006

    Ahoj Sonka, ani si nevieš predstaviť ako si mi pomohla. Hneď si to pôjdem pozrieť do bio predajne. Ďakujem Ti krásne. Ina.

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    13:25 12.10.2006

    Glutamán sodný je bežne zastúpený aj vo výrobkoch ozančených prečiarknutým klasom ako bezlepkové, takisto je takmer v každej šunke, hoci je bezlepková

  • napísal:
    používateľ:
    krajinka
    pridané:
    15:01 27.11.2006

    Glutamát sodný je v podstate bezlepkový, lebo pre potravinárske účely sa vyrába fermetnáciou kukurice, cukrovej repy a trstiny. Používa sa však pritom veľa chemikálií a vznikajú vedľajšie produkty, ktoré môžu zapríčiniť glutam. intoleranciu. Vstrebáva sa v tenkom čreve, ktoré by sme si mali (my horí na celiakiu) chrániť, a nie dráždiť potravinami, ktoré neprospievajú ani zdravým ľuďom. Polievky sa dajú ochutiť Solčankou, bylinnou alebo zeleninovou soľou od Marianny a množstvom koren.zmesí vhodných aj pre blp.diétu. Chuťovo jednostranné bujóny nesiahajú ani po členky prírodným koreninám a bylinkám (oregano, majorán, šalvia, mäta, yzop, saturejka ...) v použití s morskou soľou. Viac o glutamáte sodnom na www.akv.sk

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ