DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

glutaman sodný

prosim vas je glutaman v koreninách pre nás nebezpečný?
ako prichuťujete polievky a masové jedlá?
Vraj aj masové výrobky obsahujú glutaman. Je to pravda?

PREČÍTANÉ:
2757x
REAKCIÍ:
3
VYTVORIL:
Anonym
VYTVORENÉ:
2006-03-19 14:38:13
  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    15:51 19.3.2006

    Glutaman sodný Chemický vzorec NaC5NO4H8 Iné názvy Mononatriumglutamat Glutaman sodný je sodná soľ kyseliny glutámovej. Komerčne je dosptupný aj pod názvom glutasoľ. Známy aj pod označením MSG (z angl. monosodium glutamate) alebo Vetsin. Vyrába sa zo sušených rias. Vlastnosti Je biely kryštalický prášok, dobre rozpustný vo vode. Použitie Glutaman sodný sa používa v potravinárskom priemysle ako dochuťovadlo a prostriedok na zvýrazňovanie chuti pod označením E 621. Používa sa hlavne v instantných polievkach a omáčkach, v niektorých koreninách, ochuťovadlách, ale aj v mrazených mäsových a zeleninových výrobkoch. Široké uplatnenie má v ázijskej kuchyni. Glutaman sodný aktivuje chuťové receptory jednej z piatich základných chutí - umami. Škodlivosť [b] Nadmerné užívanie [/b]môže vyvolať zdravotné problémy, najmä zvracanie, tuhnutie svalov, búšenia srdca, bolesti hlavy, studený pot a závrate. Pochybujem, že ho budeš jesť "lyžičkou":-( ako nejaký zákusok! Takže v skratke, nie je to lepok!!! Dnes už nie je problém kúpiť dochucovadlá aj bez glutamanu. Napr. ako vegeta je Solčanka, ktorá je vyrobená buď z kuchynskej soli, prípadne z morskej soli a neobsahuje glutaman. Silvia_deti

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    16:55 19.3.2006

    Tiež je bez glutamanu dochucovadlo Podravka light aj Dobrota.

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    13:27 12.10.2006

    [quote]Glutaman sodný Chemický vzorec NaC5NO4H8 Vyrába sa zo sušených rias. [b]Takže v skratke, nie je to lepok!!! [/b][/quote]To som potreboval počuť.Keby som sa mal vyhýbať ešte aj tomu, kde všade je E621, mohol by som vynechávať aj 3/4 bezlepkového sortimentu, ked je takisto. POtešujúcou novinkou pre mňa je že sa robí z rias, takže ten lepok by tam fakt byť nemal [Editoval 12/10/2006 pridal Los]

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ