DISKUSNÉ FÓRUM

Povolené/nepovolené výrobky (potraviny)

cukor

Ahojte, :) :)
chcem sa Vas spytat,aky cukor pouzivate?
Ja som doteraz pouzivala cukor krystalovy aj praskovy Dar slnka,len v poslednom case neviem kde by sa dal zohnat.Akosi sa vytratil z obchodov.Neviete mi poradit,kde by sa dal zohnat,alebo ci by sa dal nahradit inym?

PREČÍTANÉ:
4725x
REAKCIÍ:
15
VYTVORIL:
adka3
VYTVORENÉ:
2008-01-29 13:38:30
  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    21:17 29.1.2008

    Aj ja som si vsimla, ze Dar slnka uz nedostat, pouzivam hnedy alebo aj klasicky cukor a problem nemam ziadny a na lepok reagujem pritom okamzite.Snad nerobim chybu, ale mne to pripada ako s tou ryzou, ktoru udajne nemozeme. Cukor a ryzu mam v rovnakej kategorii, ze ju mozem. Praskovy vsak jem iba Dar slnka, krystalovy rozne. Zaujimal by ma aj dalsi nazor.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    21:34 29.1.2008

    Mladez, cukor sa robi z cukrovej repy v cukrovaroch, netusim ako by sa k nemu dostal lepok, presne ako vravi Zuzka, je to asi to iste ako s ryzou. Je OK. A podla mna aj karamel. Hm..

  • napísal:
    používateľ:
    jankinka63
    pridané:
    21:40 29.1.2008

    :) Ja pouzivam Povazsky cukor /praskovy/ iny totiz tu u nas v okoli nemaju.Manzel je celiatik a ma koznu formu.Neviem ci obsahuje lepok,skusala som to zistit ale zatial sa mi to nepodarilo.Ale nesposobuje mu ziadny problem a to mu peciem babovky a ine...dost casto.V podstate bez babovky na ranajky ani nevyjde z domu. Ale je pravda ze stale berie Disulon,tak neviem ...Ahoj Jana

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    21:42 29.1.2008

    Ja som v nejakom praskovom cukre nasla zahustovadlo, ktore nebolo konkretizovane, tak to radsej vzdy pozriem, ale krystal hadzem do kavy hlava nehlava.Kramelu sa bojim ako poriadne srajdy, tak sa mu vyhybam. Viac som si o nom zatial ani nezistovala. Zatial mi nan presla chut.

  • napísal:
    používateľ:
    jankinka63
    pridané:
    21:46 29.1.2008

    Ahoj Rosi, tak si ma potesila ze nemoze cukor obsahovat lepok,lebo kdesi som citala ze do praskoveho cukru pridavaju nieco?proti hrudkovaiu a to nieco vraj moze obsahovat lepok. Dufam ze mas pravdu.Jana Prajem pekny vecer.

  • napísal:
    používateľ:
    evikap
    pridané:
    13:22 30.1.2008

    Ale ano, to je pravda - cukor nema lepok. KRystalovy cukor je asi v pohode. Ale pozor na praskovy - fakt do niektorych pridavaju psenicny skrob ako protihrudkujucu latku. Ale nie vsetci to maju uvedene v zlozeni. Kupujem len taky praskovy cukor, kde je uvedene zlozenie.

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    15:55 30.1.2008

    Suhlasim, aj ja to tak robim. Nastastie nepeciem, tak mam praskovy cukor jeden aj dva roky.

  • napísal:
    používateľ:
    adka3
    pridané:
    16:32 30.1.2008

    Krystalovy je v pohode,to viem.Len ten praskovy ma trapi,lebo tiez dost peciem.Moje informacie boli take,ze praskovy obsahuje protihrudkujuce pridavne latky, a jediny co bol vhodny bol Dar slnka-obsahoval myslim kukuricny skrob. Takisto u nas v obchodoch dostat v poslednom case len povazsky cukor a na nom zlozenie nebolo,aspon ked som to naposledy pozerala.Tak neviem.

  • napísal:
    používateľ:
    marta-ina
    pridané:
    19:07 30.1.2008

    Neda mi nenapisat. Povazsky cukor - tusim sweet family, teda ak to je ten, lepok obsahuje, lebo je uvedeny v zlozeni ako protihrudkujuca zlozka. Bezlepkovy je dar slnka a aj korunny - ten podla ceskych stranok. Inak ja som tiez nemohla zohnat dar slnka. Ked som nan natrafila, tak som sa nalezite zasobila. ;) [Editoval 30/1/2008 pridal marta-ina]

  • napísal:
    používateľ:
    Jana1
    pridané:
    21:10 30.1.2008

    Odkedy mne zistili celiakiu práškový cukor nekupujem. Kúpila som si mlynček na kávu a keď potrebujem cukor práškový, tak si kryštálový cukor "zomeliem".

  • napísal:
    používateľ:
    saska99
    pridané:
    21:32 30.1.2008

    Kryšt.cukor je OK. Do práškového cukru je pridávaná protihrudková zmes, ktorá obsahuje lepok. Mám overenú inf. že Seredský cukrovar do prášk. cukru nedáva protihrudk.zmes. I keď obal na prášk. cukor Dar slnka zmizol, treba kupovať cukor, ktorý sa varáva v cukrov. v Seredi.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    08:39 31.1.2008

    Karamel,ak je urobeny z bezlepkoveho cukru(praskovy) je super fajn.Ja si sem tam sama robim karamelovy krem,do neho pridavam kavovu lyzicku kukuricnej majzeny. Kupeny karamel je vzdy dobre prestudovat.My mame zakon,ze psenicny skrob musi byt napisany,sukromnikov sa aj tak vzdy opytam,napr. z coho su presne urobene karamelizovane mandle. Tu som sa este s lepkovym praskovym cukrom nestretla,na obale je napisane : cisty praskovy cukor. Tak neviem,ci je v predaji aj "necisty". ;-)

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    22:21 22.6.2008

    Cukor pre CIHI... ine Info som tu uz nenasla, CIHI.... :casstet:

  • napísal:
    používateľ:
    dominikakoll
    pridané:
    20:51 29.6.2008

    Ahojte, zo zaciatku mi bolo jedno, aky cukor pouzivam. Potom mi niekto povedal, ze do praskoveho sa pridava protihrudkujeuca zmes , ktora obsahuje lepok. Nemala som ziadne problemy vsak zo ziadneho cukru. A dnes pouzivam krystalovy cukor kupeny v spolocnosti Billa.

  • napísal:
    používateľ:
    luciasm
    pridané:
    12:02 2.7.2008

    Áno, je pravda práškový cukor v modrom obale /neviem výrobcu, no myslím, že považský) obsahuje protihrudkovú zmes - pšeničný škrob. No napr. korunný alebo dar Slnka neobsahuje. Tiež pečiem, no nechápem na aké účely používate práškový cukor? Ja ho používam, len na posypanie koláčov alebo na skrášlenie. Keď pečiem koláče, bábovku alebo len obyčajný puding všade používam kryštálový cukor (ten je zaručene bezlepkový). Vždy sme tak robili, ešte aj pred mojím zistením celiakie. Veď pri pečení sa kryštálový cukor pekne roztopí a cesto je vláčnejšie /napr. piškótové/. S cukrom by som si určite problém nerobila.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ