DISKUSNÉ FÓRUM

Potraviny na recept

zmes Mantler

Videli ste už nový zoznam bezlepkových potravín s účinnosťou od 1.1.2009 zverejnený na www.health.gov.sk? Pridali tam nejakú bezlepkovú zmes Mantler bez laktózy pod kódom D0386 a v kolonke doplatok pacienta je 0,10 EUR. Nie je to nejaká chyba? 10 centov na 1 kg múky? Ostatné ceny po prepočte na Euro ostali myslím, nezmenené.

PREČÍTANÉ:
4625x
REAKCIÍ:
9
VYTVORIL:
luciasm
VYTVORENÉ:
2009-01-05 13:36:26
  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    18:24 5.1.2009

    Vyzera to ako pravda. Fiha! To bol iny lobbing! A viete niekto z tej muky piect? Lebo ja teraz pouzivam MixB, z promixov boli chleby ako kamen.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    19:19 5.1.2009

    Ja som ju raz vyskúšala, ale chlebík sa mi nevydaril ... no možno to bolo tým, že som ju zmiešala aj s kukuričnou múkou a pohánkovou múkou, tak sa mi zrejme nepodarilo uhádnuť správny pomer. :mad: No a nakoľko synátor nemôže sóju, tak tú múku už ani skúšať nebudem. No poznám jednu pani u nás v dedine, ktorá z tejto múky pečie chlieb a vraj sa jej zakaždým podaril, ibaže dáva do neho menej oleja ako píšu v návode na obale, lebo sója je dosť ťažká. Ona si tú múku chváli.

  • napísal:
    používateľ:
    maka
    pridané:
    18:32 6.1.2009

    Ahojte. Mne sa zdá ale že tá múka je z pšeničného škrobu zbaveného lepku. Ale nechcem vás zavádzať iba sa mi to marí. Skúste najprv keď si ju budete chcieť dať predpísať v lekárni zistiť zloženie.

  • napísal:
    používateľ:
    luciasm
    pridané:
    13:26 7.1.2009

    Zloženie múky je kukuričný škrob a sójová múka. Chlieb by som z nej asi neskúšala upiecť (robím z Mix B rožky) ale do ostatných vecí alebo do koláčov by asi nemal byť problém. Len som zvedavá ako to bude fungovať v praxi, už sa mi stalo, že lekárne vôbec neevidovali ani ostatné výrobky, ktoré by sme mali mať na recept a zaplatila som v plnej sume (napríklad bezlepkové zemiakové knedle, bezlepkový muffin), v kódoch majú veľký chaos.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    15:21 7.1.2009

    ako robis tie rozky z MixB? podla receptu na obale, alebo mas nejaky tajny? ;) A su dobre aj neskor? Chlebik je OK, rozky som neskusala

  • napísal:
    používateľ:
    luciasm
    pridané:
    08:48 8.1.2009

    Chlieb mi vôbec nechutí, veľmi sa trúsi a používam ho na strúhanku. Recept na rožky je vlastne podobný ako na chleba, robím to takto: Prísady: 400 g múky MIX B, 1 sušené droždie (7 g), cca 380 ml vody, 2 až 3 PL oleja, soľ, trochu cukru, 2 alebo 3 PL inej múky (pohánková, Promix, kukuričná) ale aj nemusí byť, drvená rasca, rôzne semienka (ľanové, sezam), môže byť aj 1 -2 KL guarova guma. Do 200 ml teplej vody nasypem sušené droždie a lyžičku cukru. Nechám ich tak nabubnať. Do nádoby dám všetky ostatné prísady múku, olej, soľ, rascu, semienka a postupne primiešavam vodu s droždím a miešam s vareškou, vody ešte prilejem ďalších 180 ml (čiže spolu tých 380 ml), pokým sa neurobí tuhé cesto, ktoré sa nelepí na nádobu. Urobím z neho bochník, rozdelím na 8 častí a vyvaľkam na hrubšie placky ktoré zatočím, ale tak, že vnútri nechám väčšiu vzduchovú medzeru aby sa mali kde napuchnúť. Dám na vymastený plech a položím na radiator alebo na teplé miesto na približne 1 h. Nakoniec natriem roztrepaným vajíčkom, posypem sezamom a dám do elektrickej rúry približne na 20 - 30 minút. To už určite uvidím, kedy budú, prípadne ich ochutnáš. Veľmi dobre chutia, po vychladnutí ich dám do mrazničky a hrejem v mikrovlnke. Na druhý deň nestvrdnú ako chleby z promixov ale trošku sú hutnejšie, v mikrovlnke zasa zmäkne. Veď skús a potom mi napíš ako ti to dopadlo. Keby sa to cesto trochu lepilo, a nedalo by sa ti vyvaľkať, len to v rukách natiahni alebo použi trošku múky. Ale myslím, že čím viac múky, tým budú hutnejšie. Na 400g múky asi 380 ml vody.

  • napísal:
    používateľ:
    Jenzy
    pridané:
    19:44 12.1.2009

    Pozdravujem všetkých. Som tu nový a mám informácie o bezlepkovej sypkej zmesi MANTLER. [b]Áno, je to pravda o doplatku pacienta. Je to 0,1 € na lekársky predpis. [/b]

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    09:45 30.1.2009

    Jupii mantlerka na predpis...skvele. Ja som si davala doteraz tuto muku vozit z ciech . Na pecenie je tato muka skvela. Kolace, palacinky, vianocne oplatky, sisky, langose...su z nej skvele. Je pravda, ze chlebik sa drobi, ale ked sa prida kelimok jogurtu alebo kyslej smotany, je vyborny. Kopu receptov s použitím tejto múky je možne najst na ceskej stranke www.bezlepkovadieta.cz. Idem si hned po recept :D :D :D

  • napísal:
    používateľ:
    danka147
    pridané:
    21:53 17.12.2015

    Kde kupim mantler

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ