DISKUSNÉ FÓRUM

Alkohol

Celiakia a alkohol

V tejto diskusii máte možnosť vyjadriť sa k téme celiakia a alkohol. Na úvod zopár známych faktov :question:

- celiatik alkohol v rozumnej miere konzumovať môže
- čo znamená v rozumnej miere? téma na diskusiu ;)
- pivo bezlepkové nie je! Obsahuje jačmenný slad (resp. jačmenný slad sa používa pri výrobe)
- víno bezlepkové je! Vyrába sa z hrozna, ktoré lepok neobsahuje.
- tvrdý alkohol – záleží od spôsobu výroby, od použitých surovín.

Viete o tejto téme viac? Neváhajte a podeľte sa so skúsenosťami.

PREČÍTANÉ:
38769x
REAKCIÍ:
61
VYTVORIL:
milos
VYTVORENÉ:
2003-06-25 21:02:15
  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    21:43 25.6.2003

    víno je fakt bezlepkové?

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    21:50 25.6.2003

    a čo rum?

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    10:46 27.6.2003

    Ahojte, pokusam sa zapojit do Fora , najprv chcem podakovat Milosovi za tuto skvelu stranku a za trpezlivost a co sa tyka temy, musim sa priznat, ze po zisteni celiakie (cca 3 roky) mi akykolvek alkohol, aj vino,, robi problemy, takze s milovnicky dobreho cerveneho vinka (na nasu znamu anemiu) sa zo mna stala abstinentka, ale vobec mi to nevadi. A co Vy, ake mate skusenosti? Ahojte vsetci. Ivana

  • napísal:
    používateľ:
    cicman
    pridané:
    13:37 27.6.2003

    Vino mi zatial nerobi problemi, pivo som neskusal. Martin

  • napísal:
    používateľ:
    milos
    pridané:
    00:36 28.6.2003

    Ahojte všetci, čo sa mňa týka - tiež mi alkohol všeobecne problémy nerobí, aj keď nemôžem povedať, že by som ho pil často, ale občas sa pritrafí a občas asi aj trošku viac ako je únosné :). Ale všetko v pohode. Keď pijem, tak hlavne víno, občas nejaký rum s kofolou (ale to pomenej), najmä to víno. Má niekto tip na nejaký dobrý (bezlepkový :D ) alkohol?

  • napísal:
    používateľ:
    milos
    pridané:
    00:39 28.6.2003

    Ešte čo sa toho piva týka - pil som ho dosť pravidelne, asi 2 roky dozadu, až neskôr som prišiel na to, že by som asi nemal. Z jedného pohára mi zväčša nebolo nič, občas som pozoroval veci ako hnačka a krv v stolici, ale to som zvykol pripisovať skôr vypitému množstvu, ako pivu samotnému. Ale jednoznačne - pivo neodporúčam (víno je zdravšie :))

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    07:15 7.10.2003

    Ahojte, tak moje skusenosti s alkoholom su take, ze pivo je jednoznacne lepkove, ja osobne ked pijem tak pijem Fernet Stock citrus - pripadne orange, ostatne znacky fernetu nie, vino mi nerobi dobre na travenie, vodka sa mi zda podozriva. A alkohol mi nerobi vobec problemy, musim ho vypit velmi velke mnozstvo v kratkom case aby to vobec malo na mna nejaky ucinok. Prednedavnom som ale citala jeden clanok, kde som sa dozvedela, ze to moze sposobovat nam dobre znamy Celaskon. Brona

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    14:33 19.3.2004

    Keby už aj nešlo o technológiu výroby alkoholu, v mnohých alkoholických výrobkoch sa nachádzajú rôzne typy karamelu. Všimla som si, že ich výrobcovia označujú od 150a - 150d. Neviem, akú funkciu majú tie indexy.... Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    19:53 30.11.2004

    Ivana, podla mna si si len vsugerovala ze odkedy mas celiakiu, tak ti skodi aj vino. Nema ti tam co skodit, neni tam ziadny lepok, len vitaminky. Este prikladam info ze bezlepkove su domace palenky ako jablkovica, hruskovica, slivovica, ceresnovica, atd. Je to cisty destilat paleny len z tohto ovocia. Bohuzial slivovice a ine ovocaky predavane v obchodoch su vacsinou zriedovane liehom, ktory moze byt psenicny. To sa nedozvieme, lebo ked si niekto do zlozenia napise lieh jemny, tak nam je to prd platne. V tom Fernete nahodou tiez neni obycajny psenicny lieh + karamel E150? Inac, kontaktoval som firmu old Herold, vyrobcu roznych destilatov, lebo vraj pouzivaju lieh z cukrovej repy, ale zatial neodpisuju. Ak sa to potvrdi, budeme moct pit vsetky druhy alkoholov, ktore vyrabaju, cize aj borovicky, vodky, gin, atd... Los

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    16:30 1.12.2004

    Co sa tyka tvrdeho alkoholu, fakt je najlepsia domaca vyroba. Ale pila som aj borovicku od niekolkych slovenskych a ceskych vyrobcov a nist mi nebolo. Teda co sa tyka priznakov konzumacie lepku. Ale najcastejsie pijem zdrave cervene vinko. Co uz ked je to pifko lepkove :( Zaujimalo by ma vsak ako je to s whisky a s razovicou, ci tam ten lepok ostava aj po destilacii. Lebo po konzumaciii oboch spominanych drinkov (pravdaze nie oboch naraz) mi bolo na zomretie. Co je vsak zaujimave, citala som, ze je uz aj bezlepkove pifko. Bezlepkaci ho mali moznost vyskusat na stretnutiach celiakov v Cechach toto leto a velmi si ho chvalili. Myslim ze taketo pifko by malo odbyt aj na Slovensku. :D Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    22:20 9.12.2004

    [quote]V tejto diskusii máte možnosť vyjadriť sa k téme celiakia a alkohol. Na úvod zopár známych faktov :question: - celiatik alkohol v rozumnej miere konzumovať môže - čo znamená v rozumnej miere? téma na diskusiu ;) - pivo bezlepkové nie je! Obsahuje jačmenný slad (resp. jačmenný slad sa používa pri výrobe) - víno bezlepkové je! Vyrába sa z hrozna, ktoré lepok neobsahuje. - tvrdý alkohol – záleží od spôsobu výroby, od použitých surovín. Viete o tejto téme viac? Neváhajte a podeľte sa so skúsenosťami. [/quote]

  • napísal:
    používateľ:
    Anonym
    pridané:
    10:35 16.1.2005

    Neviem si predstavť bezlepkové pivo. Hlavné zložky piva sú slad a chmeľ. V bezlepkovom pive by sa slad nemohol nachádzať. Je to potom pivo? Môže to chutiť ako pivo, vyzerať ako pivo ale nie je to pivo. :exclam: Aby som sa vyjadril aj k téme alkohol, pijem v podstate všetok. Nejaké extra problémy nepociťujem, okrem tých poalkoholových. ;)

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    13:11 18.1.2005

    Je jasne, ze bezlepkove pivo nie je urcite vyrabane s pouzitim jacmenneho sladu. Co vsak viem, v amerike maju pivo kvazi kukuricne, ale chut je vraj otrasna. Myslim si, ze bezlepkove je vyrabane na podobnej baze alebo s vylucenim jacmenneho sladu. O chuti je mozne iba teoreticky polemizovat, lebo som este "neoriginal pivo" nekostovala, ale technologia v potravinarstve je urcite na takom stupni, ze by tu chut vedeli "dodat" - dokaz: nealko pifko. Co sa tyka toho bezlepkoveho pifka, ktore je k dostani v Cechach - mozno si ho objednat na www.bezlepkovadieta.cz za 50,-Cz za 0,33 l. Patrala som aj po vyrobcovi a zlozeni, no nedostalo sa mi zatial ziadnej odpovede. Tot vsjo. Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    buca
    pridané:
    01:21 1.2.2005

    mam 23 rokov a dietu som drzala od narodenia do 6 a potom od 16. az "nafurt" :) Ako tinedzerka som bola celkom burlivacka takze aj alkoholu som popila nemale mnozstva a mavala som velke problemy. Ale len niekedy. Teraz, ked drzim dietu uz dlhy cas, mam pocit ze ich nemam. Pijem vsetko {uz vsak s mierou :) , okrem konaku, whisky, lebo mi nechutia. Pivo mam vsak rada velmi a aj ho pijem. Bola som uz sidce upozornena ze by som nemala, ale tvarila som sa ze ide o poveru... Teraz uz ale nemam na vyber... Ak bude niekto vediet viac o tom bezlepkovom pive, privitam to. Tot moj prispevok, ktorym som sidce nic nove nepriniesla, len som sa chcela podelit. Zaregirstrovala som sa len dnes, ale zda sa ze pre celiatika je tato stranka hotovy poklad. Najma pre takeho ako ja. Som totiz v diete na jednej strane ohromny poctivak, co nemozem si nedam {az na to pivo ale to som doteraz nemala potvrdene...}, ale na druhej strane velky labuznik a alibista. Ked si v restauracii chcem nieco dat {a ze restauracie navstevujem rada}, nepatram ci to nezahustuju mukou, i ked mam podozrenie, a vychutnavam... Ale ked si uz mam od koho dat poradit, zacnem byt zodpovednejsia. Tymto zaroven prosim prispievatelov, aby mi dali vediet o nejakych moznostiach bezl. stravovania v Ban. Bystrici, ak nejake su. Dakujem pekne.

  • napísal:
    používateľ:
    dano1972
    pridané:
    12:12 2.3.2005

    o sa tyka toho piva, pil som ho, doniesli mi ho z nemecka, vyslovene na nom bola znacka preskrtnuteho klasu. takze naozaj existuje bezlepkove pivo

  • napísal:
    používateľ:
    ivan77
    pridané:
    13:30 20.7.2005

    Ahojte, ja drzim bezlepkovu dietu asi 7-8 rokov. Co sa tyka alkoholu, tak na 95 % pijem len vino. Ten zvysok su ciste vinne destilaty alebo nejaka domaca slivovica. Vacsinou som ale sofer, takze je prilezitosti pomenej :-) Pisem ale hlavne kvoli takemuto nazoru: Rozpraval som sa s ludmi (s viacerymi nezavisle od seba), ktori skoncili chcemicku skolu. Tvrdili mi, ze u tvrdeho alkoholu - aj ak je vyrobeny z psenice a pod. - pri destilacii dochadza k odstraneniu bielkovin, teda aj psenicnej bielkoviny - lepku. Ja som to zatial neskusal, vzhladom na moj paranoidny vztah k lepku, takze ked niekde vidim lieh, davam to prec. Okrem toho mi tvrdy alkohol ani velmi nechuti. To je skor velka skoda toho piva! Ak by vsak nahodou niekto o vedel viac o tej destilacii, moze napisat. Ostatnym sa mozno taka informacia hodi...

  • napísal:
    používateľ:
    majo
    pridané:
    13:12 21.12.2005

    Cafte celiatici, ja mam zistenu celiakiu vyse dvoch rokov. Co sa tyka alkoholu tak o pive mi bolo jasne hned o zaciatku ze je lepkove. Co sa tyka ineho alkoholu tak bez problemov vino a fernet (stock). Da sa aj whiskey ale !!pozor!!. Su dva druhy. Jedna vyrobena z psenice a druha z kukurice. Ta druha rozhodne ano. Ja pijem konkretne Old Barrel ;)

  • napísal:
    používateľ:
    bielatvar
    pridané:
    17:37 27.12.2005

    [quote] Rozpraval som sa s ludmi (s viacerymi nezavisle od seba), ktori skoncili chcemicku skolu. Tvrdili mi, ze u tvrdeho alkoholu - aj ak je vyrobeny z psenice a pod. - pri destilacii dochadza k odstraneniu bielkovin, teda aj psenicnej bielkoviny - lepku. Ja som to zatial neskusal, vzhladom na moj paranoidny vztah k lepku, takze ked niekde vidim lieh, davam to prec. Okrem toho mi tvrdy alkohol ani velmi nechuti. To je skor velka skoda toho piva! Ak by vsak nahodou niekto o vedel viac o tej destilacii, moze napisat. Ostatnym sa mozno taka informacia hodi... [/quote] Mne tvrdy alkohol nerobi problemy. Mozno je v tom nieco pravdy.

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    18:24 27.12.2005

    ja pijem vino - biele, ruzove, cervene...ale obal vzdy citam, lebo napr. aj sampanske - znacku si nepamatam - bolo dofarbovane 150, čize lepkom. popijam obcas TULENIE VINO - to akoze varene s hrozienkami a trochu backardy rum. cize biely, neprifarbovaný. pokiaľ viem, tak hnedy je farbeny opat 150 - karamelom zial pre nas nie pozitivnym. :exclam: takze na zdravie.... :red:

  • napísal:
    používateľ:
    Grey1
    pridané:
    11:21 8.2.2006

    prosim Vás, neviete mi nietko poradit, ci existuje griotka, ktora neobsahuje lepok? dik za odpoved.

  • napísal:
    používateľ:
    janamichalikova
    pridané:
    17:39 28.4.2006

    Vážený konzumenti tvrdého alkoholu, 14 rokov som sa živila výrobou alkoholu a mám dcéru celiakičku. Takže sa považujem za odborníka. Alkohol NEOBSAHUJE LEPOK. Možno si spomeniete na chémiu a ujasníte si, že alkohol sa vyrába destiláciou, t.j. ohriatim tekutiny na vysokú teplotu viac ako 80 stupňov a len tie zlúčeniny, ktoré sú ľahšie a " odpyria sa" sú alkohol. LEPOK sa do liehu, či už melasového, alebo aj kukuričného alebo aj obilného nemá ako dostať. Obilný lieh sa sa používa nakmä na výrobu vodky, inak moc nie, ale aj tam sa lepok počas destilácie NEDOSTANE. Ani do whisky, ktorá sa vyrába z obilia tiež. Toto sa týka všetkých alkoholov s výnimkou ovocných destilátov. Tie sa vyrábajú destilovaním ovocia, ktoré NEOBSAHUJE LEPOK. Takže pokojne pite tvrdý alkohol, lepok v ňom nie je. Nešpekulujte o rume, griotke atď. Do liehovín sa pridávajú farbivá a cukry, ale lepok nie. Pravdepodobne bude treba poradiť výrobcom, aby uvádzali na etiketách simbol gluten frei, ale nikoho to nenapadlo. pretože to považujú za samozrejmosť. PIVO je bohužiaľ pre Vás z jačneňa a teda nie je pre Vás VHODNÉ. Dúfam, že som uspokojila všetkých vyznavačov alkoholu

  • napísal:
    používateľ:
    janamichalikova
    pridané:
    17:40 28.4.2006

    Vážený konzumenti tvrdého alkoholu, 14 rokov som sa živila výrobou alkoholu a mám dcéru celiakičku. Takže sa považujem za odborníka. Alkohol NEOBSAHUJE LEPOK. Možno si spomeniete na chémiu a ujasníte si, že alkohol sa vyrába destiláciou, t.j. ohriatim tekutiny na vysokú teplotu viac ako 80 stupňov a len tie zlúčeniny, ktoré sú ľahšie a " odpyria sa" sú alkohol. LEPOK sa do liehu, či už melasového, alebo aj kukuričného alebo aj obilného nemá ako dostať. Obilný lieh sa sa používa nakmä na výrobu vodky, inak moc nie, ale aj tam sa lepok počas destilácie NEDOSTANE. Ani do whisky, ktorá sa vyrába z obilia tiež. Toto sa týka všetkých alkoholov s výnimkou ovocných destilátov. Tie sa vyrábajú destilovaním ovocia, ktoré NEOBSAHUJE LEPOK. Takže pokojne pite tvrdý alkohol, lepok v ňom nie je. Nešpekulujte o rume, griotke atď. Do liehovín sa pridávajú farbivá a cukry, ale lepok nie. Pravdepodobne bude treba poradiť výrobcom, aby uvádzali na etiketách simbol gluten frei, ale nikoho to nenapadlo. pretože to považujú za samozrejmosť. PIVO je bohužiaľ pre Vás z jačneňa a teda nie je pre Vás VHODNÉ. Dúfam, že som uspokojila všetkých vyznavačov alkoholu

  • napísal:
    používateľ:
    janamichalikova
    pridané:
    17:42 28.4.2006

    Vážený konzumenti tvrdého alkoholu, 14 rokov som sa živila výrobou alkoholu a mám dcéru celiakičku. Takže sa považujem za odborníka. Alkohol NEOBSAHUJE LEPOK. Možno si spomeniete na chémiu a ujasníte si, že alkohol sa vyrába destiláciou, t.j. ohriatim tekutiny na vysokú teplotu viac ako 80 stupňov a len tie zlúčeniny, ktoré sú ľahšie a " odparia sa" sú alkohol. LEPOK sa do liehu, či už melasového, alebo aj kukuričného alebo aj obilného nemá ako dostať. Obilný lieh sa sa používa nakmä na výrobu vodky, inak moc nie, ale aj tam sa lepok počas destilácie NEDOSTANE. Ani do whisky, ktorá sa vyrába z obilia tiež. Toto sa týka všetkých alkoholov s výnimkou ovocných destilátov. Tie sa vyrábajú destilovaním ovocia, ktoré NEOBSAHUJE LEPOK. Takže pokojne pite tvrdý alkohol, lepok v ňom nie je. Nešpekulujte o rume, griotke atď. Do liehovín sa pridávajú farbivá a cukry, ale lepok nie. Pravdepodobne bude treba poradiť výrobcom, aby uvádzali na etiketách simbol gluten frei, ale nikoho to nenapadlo. pretože to považujú za samozrejmosť. PIVO je bohužiaľ pre Vás z jačneňa a teda nie je pre Vás VHODNÉ. Dúfam, že som uspokojila všetkých vyznavačov alkoholu

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    18:11 29.4.2006

    je to tak, lenze vyrobcovia pridavaju do tvrdeho alkoholu po destilacii farbiva ktore lepok obsahuju. cize napr. rum, brandy, griotka, a ine farebne destilaty zarucene lepok obsahuju. s bielym alkoholom je to tak ako si napisala. :exclam:

  • napísal:
    používateľ:
    pystik
    pridané:
    11:35 19.2.2007

    Najlepšie je alkohol si urobiť sám :D [Editoval 19/2/2007 pridal pystik]

  • napísal:
    používateľ:
    Roman007
    pridané:
    14:11 27.5.2007

    ja chlapem všetko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • napísal:
    používateľ:
    adka3
    pridané:
    21:28 26.9.2007

    Caute, a co burciak? Nevie niekto z Vas ako sa vyraba? ;) ;)

  • napísal:
    používateľ:
    popsy
    pridané:
    14:48 27.9.2007

    Ja som si dala dva krat 2dcl burciaku a v pohodke, myslim si , ze ten je OK. A co sa tyka tvrdeho alka, tequila strieborna, biely rum a vodka , mi nerobia problemy...ale vsetko s mierou, jo:)

  • napísal:
    používateľ:
    Gemini
    pridané:
    11:53 30.11.2007

    Nazdar, este len dnes som zistil ze som celiatik ( neviem ci som to dobre napisal), pivo mi ani nikdy nechutilo , ale vsimol som si ze " tvrdsieho " znesiem omnoho viac ako kamarati, kým sa u mna prejavi rovnaky ucinok, pritom by som povedal ze oni maju ovela viac popite ako ja...

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    13:47 30.11.2007

    TO NIEJE MOZNE!!! Poniektori museli byt seriozne strieskani ked tu pisali. Rozum mi stoji nad tymi recami. Nieste paranoici???? Karamel sa robi z cukru a nie lepku a ziadne ine farbivo lepok neobsahuje. Mozete pit AKYKOLVEK tvrdy alkohol a klky Vam isto z neho neatrofuju. Len nervove bunky!!

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    17:37 30.11.2007

    [quote]Nazdar, este len dnes som zistil ze som celiatik ( neviem ci som to dobre napisal), pivo mi ani nikdy nechutilo , ale vsimol som si ze " tvrdsieho " znesiem omnoho viac ako kamarati, kým sa u mna prejavi rovnaky ucinok, pritom by som povedal ze oni maju ovela viac popite ako ja... [/quote]Neboj, tiež som mal takýto "problém", ale časom keď sa ti trochu opotrebuje pečeň ich začneš doháňať aj v rýchlsoti prejavu účinkov alkoholu :D

  • napísal:
    používateľ:
    zuzananota
    pridané:
    08:51 2.12.2007

    Ahojte, bezlepkove pivo oznacene dokonca klasom som pila pravidelne, lebo som si ho bud kupovala alebo objednavala cez internet.Samozrejme nie je uplne ako prave, ale vobec nie je zle, akurat drahe ako svi... ,05 stalo okolo 100 skk.Prestalo sa vsak dovazat do strednej Europy, aj mi to dodavatel vysvetloval preco, ale som zabudla. Vino pijem bezne a vsetko v pohode, vcera som vypila pravy hnedy kubansky rum a zatial nic, ale n buduce by som to neurobila uz iba z dovodu psychickeho pokoja.

  • napísal:
    používateľ:
    viktoria131
    pridané:
    16:49 2.1.2008

    Mne alkohol vobec nerobi problemy, pivo vsak nepijem. Dietu drzim pol roka a pivo som ani nikdy nepila. Ak sa mam priznat, alkohol ako hruskovica, vodka, fernet mi skor vzdy urobi dobre. Hlavne aj ked sa velmi dosyta najem a k tomu si vypijem, zlepsi sa mi travenie a vobec ma nenaduva. Od jedneho znameho lekarnika som sa dozvedela, ze skodit moze skor vino ako nieco ostre.

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    00:21 24.2.2008

    Prave vcera som vyskusala prvy krat Demänovku. Oooh,jeee! Ono je to bylinkove a oproti Becherovke pomerne dobre,len ja som trochu prehnala v mnozstve...ale dobre,uz sa mam lepsie. :casstet: takto sa teraz "odmenujem" nielen za tie pohariky, ale uz vobec nechapem,ako moze niekto na stol pred celiatika postavit oriesky s wasabi (s psenicnou mukou) s tym,ze neviem,obal z toho uz nemam a dnes povie ta osoba, ze ano, bola tam psenicna muka...... Tak asi existuje aj take nieco... :-( PS:nasledky su ved len ! hnacky.. :o To uz aby som sedela len doma a na ziadne navstevy nechodila.....ale dobre,aj to sa da zorganizovat ;-)

  • napísal:
    používateľ:
    matus777
    pridané:
    16:02 23.7.2008

    [quote] PS:nasledky su ved len ! hnacky.. :o To uz aby som sedela len doma a na ziadne navstevy nechodila.....ale dobre,aj to sa da zorganizovat ;-) [/quote] hmmm no to by som zrovna neriskoval, si rozhadzes zbytocne organizmus zakazdym ked zjes mucne, aj ked sa navonok prejavi len vo forme hnaciek tak to nie je dobre...castym porusovanim diety ti hrozi nador alebo nejake ine ochorenie tenkeho creva takze to by som rozhodne neriskoval co sa tyka alkoholu tak od 16 rokov ho v pohode pijem a nerobi mi ziadne problemy a to pijem vecsinou prave spominany rum, ale kedze su rozdielne nazory na to farbivo tak radsej presedlam na nejaky biely alkohol, aj tak mi ziadny alkohol nechuti, nepijem ho koli chuti

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    22:07 23.7.2008

    Matusko, keby si castejsie cital prispevky od Soleil, vedel by si, ze to bola ironia ;) Pretoze, ver mi, ona skutocne ma prehlad co moze a nemoze. A este celkom nechapem, preco potom pijes alkohol, ked Ti nechuti. Ci len tak, aby bola frajerina a aby si siel domov strieskany? Lebo inac to fakt neviem pochopit. Ja co mi nechuti isto pit nebudem, pokial mi to uz len nepredpise lekar. Hm. Alebo zeby si sa snazil mat kombinovanu diagnozu celiakia & alkoholizmus?

  • napísal:
    používateľ:
    matus777
    pridané:
    19:34 30.7.2008

    hh to nie, nie je to urcite z macheriny pretoze podla mna na piti nie je co machrovat...ani netrenujem alkohoolizmus...ja ho pijem len z dovodu lebo vtedy sa vie clovek ovela viac odviazat a uvolnit a lepsie zabavit...inak ja ho pijem tak dva krat do mesiaca...navyse ja ho nepijem tak ze sa opijem ako doga, pijem do nalady a pohody, vzdy poznam svoju hranicu ;)

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    20:22 30.7.2008

    No to mi spadol kamen zo srdca ;)

  • napísal:
    používateľ:
    Gemini
    pridané:
    18:00 9.10.2008

    Fernet je neskodny , vyraba sa z cukrovej trstiny myslin, jednoducho je bezpecne vyskusany na mne :) a neublizil mi, ;)

  • napísal:
    používateľ:
    Afro
    pridané:
    20:23 10.10.2008

    Fernet Stock normal i citrus jsou podle prohlášení výrobce bezlepkové taktéž Tuzemský rum,jinak whisky by měly být také bezlepkové,protože procházejí 3 násobnou destilací,jinak je v pohodě domácí slivovice a podobný pálený alkohol,jinak Bacardi Havana bílé rumy(ty se vyrábí ze třtiny)teqila,a pivo je taky v pohodě na každoročním setkání celiaků v Praze paní doktorka z výzkumného ústavu říkala že třetinka piva se do normy lepku vejde,já piju už x let tak 2-3 třetiny Plzně týdně a výsledky mám každý půl rok v pořádku,takže není čeho se bát a s Celiakie si nedělat psycho:-)stačí číst etikety popřípadě napsat dotaz na konkrétní značku výrobci :D

  • napísal:
    používateľ:
    Mata1331
    pridané:
    12:25 25.11.2008

    mne je vpodstate alkohol jedno len to vinko som rada ze si obcas mozem dopriat... :P

  • napísal:
    používateľ:
    Hašišak10000
    pridané:
    20:40 25.11.2008

    pijem všetko a žijem . ale radšej si zahulim ako vypijem .

  • napísal:
    používateľ:
    bezlepkacik
    pridané:
    22:56 8.2.2009

    ahojte som uz bezepkove pivo pila kupila som ho v obchode zo zdravou vizivou abio vecami.ako uz susan spominala o odstraneni lepku z jacmenneho sladu tak presne tak bolo vyrobene.bolo bezlepkove a este aj bio ale mozem povedat ze nechutilo bohvie ako a stalo skoro 2eura no nic moc kupovala som ho v Topolcanoch v zdravienke tak ak chcete viskusajte .

  • napísal:
    používateľ:
    Los
    pridané:
    19:34 9.2.2009

    [quote]Nazdar, este len dnes som zistil ze som celiatik ( neviem ci som to dobre napisal), pivo mi ani nikdy nechutilo , ale vsimol som si ze " tvrdsieho " znesiem omnoho viac ako kamarati, kým sa u mna prejavi rovnaky ucinok, pritom by som povedal ze oni maju ovela viac popite ako ja... [/quote]Tak to bolo aj u mňa, ale po nasadení diéty šla výdrž rapídne dole, takže si dávaj pozor :cool:

  • napísal:
    používateľ:
    Martinka29
    pridané:
    12:27 25.3.2009

    ahoj aja si dam fernet citrus ten vôbec neskodi viem podla seba mam odskusane a takisto aj vinko biele,cervene,len na pivo by som si netrufla aj ked velmi rada...ked som bola zdrava tak so pila pivko mnam mnam...no ale co uz zivot je uz taky...

  • napísal:
    používateľ:
    dominikakoll
    pridané:
    17:21 26.4.2009

    Mam pre vas jednu informaciu: pivo sa moze, ale len v malom mnozstve a nie velmi casto. Dokonca som to aj odskusala na sebe a ziadna zmena, ziadny problem. A vino? To sa tiez v pohode moze pit. Rum taktiez. Ved predsa co nie je z prsenice, tak to sa moze. Takze ,, Pime s rozumom,,

  • napísal:
    používateľ:
    na-mile
    pridané:
    20:11 9.9.2009

    Dobrý deň, a čo medovina? máte to niekto odskúšané? Veľmi by som to potrebovala zistiť :D

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    20:33 9.9.2009

    aj medovina sa moze ;)

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    20:44 9.9.2009

    skusim to objasnit este raz, pre tych chemicky menej zdatnych: alkohol je etanol. zahrievanim sa odparuje. A destilacia je proces pri ktorom sa tento alkohol odpari a na inom mieste necha skondenzovat. Lepok nie je etanol a nevie sa odparit. Aj pri destilacii palenky z obilnin sa odpari zase len etanol a aromaticke latky, ale lepok ostava v povodnej nadobe. Neodpari sa, nevzlietne a ani nikde inde nekondenzuje. Takze akykolvek alkohol ktory vznikne destilaciou je OK. Pokial tam niekto dodatocne po destilacii nepridal lepok.

  • napísal:
    používateľ:
    katkamj
    pridané:
    11:06 29.6.2010

    [quote]pijem všetko a žijem . ale radšej si zahulim ako vypijem . [/quote] suhlasim fseckymi desiatimi s druhou polovicou vety :D...btw POMAHA to zmiernit pripadne bolesti, odporucam :))) aj napriek tomu, ze to je illegal :D.. :cool:

  • napísal:
    používateľ:
    ivaral
    pridané:
    15:37 10.7.2011

    Bezlepkové pivo Celia robia v českom Žateckom pivovare. Stojí cca 1,90 € /0,5l a musím povedať, že mi celkom chutí :) Fľaška je vratný obal. To, že karamel E150 je na našom blackliste, neviem pochopiť. Je predsa z cukru a silne pochybujem, že by sa doň pridával lepok. Skôr by som pochopil, že je karcinogénny, nakoľko sa vyrába pálením.

  • napísal:
    používateľ:
    nivello
    pridané:
    21:39 9.12.2011

    Už je v predaji bezlepkove pivo Celia, pivovar žatec..da sa kupi v každom Tescu za 1,25 € 0,5 litra.Chutovo ako normalne pivo,aj obsah alkoholu.

  • napísal:
    používateľ:
    Sendosko
    pridané:
    16:02 12.12.2011

    Ahojte, tak ja som na diete uz od malicka, mam 21 rokov a vlastne 21 rokov bez prestavky som na diete... OKREM PIVA, pijem alkohol, kazdy druh, nemam ziadne problemi , jedine na druhy den boli hlava :D ale to je predsa normalne... A bezlepkove pivo som videl, ale este som to nepil, musim vyskusat.

  • napísal:
    používateľ:
    marosko
    pridané:
    21:36 17.9.2012

    ahojte mne zistili celiakiu pred rokom a nič mi nevadi,ale ja som v minulosti pil nealkoholicke pivo zlaty bažant a od zistenia som nemal nič take a nevie nikto poradit či sa vyraba aj nealkoholicke pivo pre celiatikov,iba som videl v čechach začali vyrabat pivo celi,ale je alkoholicke,ale ja som na cestach tak preto nemožem pit to pivo a kofola mi už nechuti

    • napísal:
      používateľ:
      LaBrie
      pridané:
      13:05 20.9.2012

      Mne zistili celiakiu takisto pred rokom. Bol to pre mna dost velky sok, ale co uz. Najviac mi vadilo prave to pivo ze nemozem - druhy chlieb. Ale predavaju v sucasnosti bezlepkove pivo CELIA ktore vyraba Zatec v Cechach. V Prahe je bezlepkova restauracia Na zlate krizovatce kde ho capuju. Bol som prekvapeny, je celkom dobre, ovsem nema zase priaznivu cenu. V Tescu stji 0,5l flasa 1,25 EUR. Raz za cas si ho kupim, ale presedlal som na vino. Ked su rozne akcie, da sa kupit 0,7l skoro za taku cenu ako bezlepkove pivo. To pivo je ale alkoholicke tak ako normalna desina - vse 4% alkoholu. A k tej Kofole - pisal som tam, je bez glutenu.

  • napísal:
    používateľ:
    Catharina
    pridané:
    11:30 7.10.2012

    Ahojte, takze co sa tyka alkoholu ja som pila aj pivo nerobilo mi to nic ale pre istotu som ho vyradila a uz sa zacalo vyrabat aj pivo celia co je celkom fajn :-) pijem obcas aj whiskey a nerobi mi nic...vlastne kazdy tmavy alkohol som ked tak ochutnala a neurobil mi nic..ale som skor ked tak vinkova alebo ked tak svetly alkohol.. :-) ale samozrejme vsetko s mierou..

  • napísal:
    používateľ:
    Strach1995
    pridané:
    15:20 20.11.2013

    Ahojte ludia.Mam celiakiu uz od mala.No,nebola zistena od sameho zaciatku celiakia.Ako maly som mal hrozne bolesti.V zivote som nezazil väcsiu bolest.Cize ked som bol maly a nebolo mi to zistene,jedol som vsetko ako ludia ktory celiakiu nemaju.VSADE BOL LEPOK.Raz za rok,za mesiac alebo niekolko mesiacov sa objavili zapchy alebo stolica s väcsim obsahom....Travil som viac nez 30 minut na Wc :( Pocas stolice prisli velke bolesti konecnika a neskutocne bolesti brucha,nakoniec krce.Nebol som si schopny pomoct sam.Tak som vzdy skoncil v sanitke a nakoniec v nemocnici.Ked som mal 13 rokov bol som BB.A zistili mi CELIAKIU.Prvy rok som ju nedorziaval...No ked znova prisli BOLESTI a po ukonceni pobytu v nemocnici :( som zacal prisne dodrziavat...No uz to dodrziavam pomaly 5 rokov a bolesti su stale.Napada ma ze asi su bolesti preto ze sa dakde nachadza lepok...alebo nieje dobre forma umyta....ja uz nvm....nasi ma varia v tych formach ktorych varia aj sebe...cize potraviny s lepkom....No od strachu...nejem nic uz obchodu...co sa tyka sladkosti,ci sladke,alebo slane...uz nic s obchodu..ani malinkovy...MAM STRACH DAT DACO DO PUSY....no mam chut na sladke,aj na malinovku a z rieknem sa vsetkeho...BOJIM SA BOLESTI...VZDAL SOM SA VSETKEHO,JEM VSETKO DOMACE....A CO SA TYKA ALKOHOLU....nepijem ho vobec :( a chcem....az moc...:( ale mam strach....Ma to niekdo take ako ja...robim to co teraz robim....vsetko doma...ale vzdy sa niekedy objavi bolestiva stolica...alebo bolesti brucha no,dakedy oboja naraz....:( Co mam robit,,????????????????????????????Ale urcite sa nachadza dakde lepok....alebo aj nemusi...:( Co mam robit??????Ako vidim....vy nic take nemate...ako je to mozne?????????????

    • napísal:
      používateľ:
      six
      pridané:
      08:18 28.11.2014

      Ahoj..sice reagujem neskor...ale ja mam tie iste problemy,dlhodobo mi to bolo nezistene,od dietata neustale zalud.problemy,obrovske bolesti,kolapsy... Co sa tyka stravovania musim dietu velmi prisne dodrziavat inak sa vratim znova na zaciatok. vsetko do detailu treba pozerat,kazdy jeden produkt lebo mnohokrat su skryte ingrediencie.napr.syry ktore su zahustovane lepkom a pod.Ja som vysadil aj mliecne produkty,soju/nerobi mi dobre/ a cukor/kvoli imunite/ teda obmedzil a moje problemy sa postupne vytracaju,stav sa mi zlepsil.Zvacsa nejedavam v restauraciach aj ked ma presvedcovali ze je to bezlepkove a nakoniec nebolo,takze si varim a pripravujem vsetko sam.Pri malom mnozstve lepku sa vyhadzem ak sa nachadzaju len stopy lepku,ak zjem co i len trochu viac prejavi sa to krcmi a triaskou.a citim zapal v tenkom creve.Tym ze mi to bolo zistene az v dospelosti,tie priznaky boli z roka na rok horsie.V destve to boli neustale krce,co mi pripisovali len akejsi nervozite,dalej nastupili silne depresie,anemia,kolapsy.ale nebolo mi nic zistene a pripisovali to stresom spojene so skolou.Mal som problemy so zubami.Az po rokoch ked kolapsy boli castejsie,hnacky,krce a zapal v tenkom creve a neskutocna unava mi konecne stanovili diagnozu/teda lepsie povedane lekarov som uz po zufalosti nasmeroval, aby mi spravili niake testy,vzhladom k tomu, ze zo zufalosti som uz hladal sam informacie a nastastie ma k tomu doviedla aj kolegyna ,ktorej dcere to bolo diagnastikovane po rokoch utrpenia/A Uz po 2 tyzdnoch diety som citil obrovske zlepseni..co mi lekari nechceli ani verit.

  • napísal:
    používateľ:
    KlaudiG
    pridané:
    14:30 18.8.2014

    Dobrý deň, ja by som len poznamenala, že bezlepkové pivo už existuje :) ... Len nie v krčmách :)

  • napísal:
    používateľ:
    jany_021
    pridané:
    16:16 24.3.2015

    Dobrý deň Vážení, mnohí z Vás tu pridali užitočné informácie za čo Vám patrí vďaka. Ja som sa po diagnostikovaní celiakie stal abstinentom, alkohol sám o sebe nerobí žalúdku vôbec dobre. Keby už mi tak veľmi chýbal, zvolil by som asi tiež len vínko. Stotožňujem sa s názorom pani tu zverejnila že sa niekoľko rokov venovala v práci výrobe alkoholu, tiež neverím že by lepok " prežil " po trojnásobnej destilácii. Ideálne samozrejme je overiť si u lekára pre 100% istotu. Viacerí z Vás tu písali o bezlepkovom pive, aj Bernard už začal vyrábať bezlepkové pivo, možno sa tak stane prvou väčšou značkou piva pre celiatikov. Budem rád ak sem niekto pridá svoju skúsenosť s týmto pivom. Na záver tiež dodám, že táto stránka je aj pre mňa veľkou pomocou , keďže som čerstvo zaradený medzi celiatikov. Hoci to nie je vždy ľahké, som vďačný že to nie je nič horšie, cukrovka, či nejaký nádor. mňa trápili vyšetreniami vyše 2 rokov kým prišli na to čo mi vlastne je...

    • napísal:
      používateľ:
      Lukáš
      pridané:
      16:08 30.7.2015

      Ahoj jany. Ja mám skúsenosť s pivom Bernard (bezlepkovým) aj s pivom Celia aj so všetkými bezlepkovými pivami čo existujú asi :D Nemaj strach môžeš ho piť je veľmi dobré a je trocha silnejšie ako normálne piva ( aspoň mne sa to zdá). Taktiež môžeš piť aj Apple Cider a Strongbow Cider a také podobné veci. To sú tie jablkové šťavy, to v pohode môžme. Vínko piť môžme bez problémov, vodky niektorí hovoria že všetky iní, že len určité značky napr. Smirnoff ( väčšinou tie pravé ruské vodky), Rumy môžme všetky a hlavne tie kvalitnejšie. Ja osobne dávam prednosť kapitanovy morganovi. Keď by ťa niečo trápilo alebo by si nevedel niečo ohľadom potravín a iných vecí kľudne napíš, to platí aj pre ostatných :))) Pekný deň

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ