MAGAZÍN

DIAGNÓZA

DIAGNÓZA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
8983x prečítané
Vytvorené:
21:42 02.11.2004
Hodnotenie:
Diagnózu možno stanoviť na základe imunologického vyšetrenia, ktoré preukáže protilátky proti lepku v krvi. Nasleduje bioptické vyšetrenie sliznice čreva, tzv. endoskopia, ktoré preukáže zmeny na črevnej sliznici, typické pre celiakiu. Dôkaz antigliadinových protilátok (AGA) triedy IgG a IgA, a antiendomýziových protilátok (EMA) triedy IgA, antijejunálnych protilátok (JAB) a antiretikulínových protilátok (ARA). ...
informacia o glutene

informacia o glutene

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
5713x prečítané
Vytvorené:
20:48 30.11.2004
Hodnotenie:
kto by sa chcel viacej nieco dozvediet o glutene ako takom, co sposobuje a preco by mal byt vyluceny celkovo z nasich potravin odporucam stranku.. www.dreamspace.sk/volnost.htm ........sekcia "o zivotosprave" a v nej bezglutenova dieta. pekne citanie:) cillitka...
KLINICKÉ PREJAVY OCHORENIA

KLINICKÉ PREJAVY OCHORENIA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
23372x prečítané
Vytvorené:
21:41 02.11.2004
Hodnotenie:
Rozsah postihnutia tenkého čreva môže byť rôzny a preto sú aj príznaky ochorenia rôzne. Hnačky so zapáchajúcou šedou stolicou s nestráveným tukom, zvracanie, úbytok hmotnosti a celková slabosť môžu byť prvými príznakmi ochorenia. U niektorých chorých je postihnutá len začiatočná časť tenkého čreva, v ktorej sa vstrebáva železo a ochorenie sa prejaví len málokrvnosťou (anémiou). ...
LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
6085x prečítané
Vytvorené:
21:47 02.11.2004
Hodnotenie:
U niektorých pacientov sa najmä v začiatku ochorenia prejavuje neznášanlivosť aj ďalších potravín ako napr. kvasnice, huby, sója, kurčatá, vajcia, tuniak a mlieko. Enzým laktáza je potrebný k rozloženiu a k vstrebávaniu laktózy (mliečneho cukru) z kravského mlieka v črevných klkoch (z laktózy vzniká glukóza a galaktóza). Pri alergii na lepok a zápalovom postihnutí tenkého čreva sa často prejavujú aj príznaky laktózovej intolerancie: nutkanie na zvracanie, nafukovanie, hnačka a pod. v čase 30 minút – 2 hodiny po konzumácii mlieka alebo inej potraviny obsahujúcej laktózu. ...
LIEČBA

LIEČBA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
8715x prečítané
Vytvorené:
21:44 02.11.2004
Hodnotenie:
Podstata liečby spočíva v diéte, pričom z potravy vynechávame výrobky z múky obsahujúcej lepok. Nahrádza sa bezlepkovou múkou, ktorá je aj s množstvom výrobkov dostupná aj na našom trhu. Po zavedení bezlepkovej diéty dochádza v priebehu 7- 10 dní k zlepšeniu chuti do jedla a po niekoľkých týždňoch dochádza aj k prírastkom na váhe, upravuje sa aj stolica. ...
POTRAVINOVÉ ODPORÚČANIA

POTRAVINOVÉ ODPORÚČANIA

Téma
Úvod do celiakie
Prečítané
7153x prečítané
Vytvorené:
21:48 02.11.2004
Hodnotenie:
• Hlavným zdrojom lepku sú základné obilniny - pšenica, raž, jačmeň, ovos a výrobky z nich - múka, krupica, ovsené vločky, pudingový prášok, biela káva - melta a pod. Zistilo sa, že ovos v menších množstvách pacienti dobre znášajú, avšak výrobky s názvom „ovsený“ často obsahujú i prímesi iných obilnín, takže lepok sa v nich nakoniec nachádza. Do diéty sa preto neodporúča zaraďovať ani výrobky z ovsa. ...