pridané 17.5.2023 o 12:26 prečítané 198x

Mandľovo - ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 45 Min

Náročnosť

priemerná

Ricotta v Taliansku je asi taký istý národný poklad ako tvaroh na Slovensku. V našom dnešnom recepte sme použili práve ten taliansky. Ricotta v kombinácii s mandľami a čučoriedkami v krehkom bezlepkovom ceste z našej zmesi Promix UNI vás očarí natoľko, že si tento dezert určite zaradíte do svojho obľúbeného zoznamu. Ak práve nemáte ricottu po ruke, pokojne použite náš krémový tvaroh. Dobrú chuť.

Suroviny:

  • Na cesto:
  • 300 g Promix UNI + na pomúčenie dosky
  • 90 g masla
  • 90 g práškového cukru
  • ½ ČL vanilkovej pasty
  • 2 vajcia
  • 1 balíček kypriaceho prášku bez lepku
  • Štipka soli
  • Na plnku:
  • 500 g ricotty alebo odtučneného krémového tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 vajce
  • 1 ČL vanilkovej pasty alebo extraktu
  • Štipka soli
  • 200 g čučoriedok
  • Na ozdobu:
  • Mandľové lupienky
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Pripravíme si cesto. Maslo spolu s cukrom a vanilkovou pastou vyšľaháme v mise do nadýchanej peny. Po jednom postupne zašľaháme vajcia. Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme aspoň na 30 minút do chladničky.
Medzitým si spravíme plnku. V mise zmiešame všetky prísady okrem čučoriedok na hladkú hmotu. Môžeme jemne prešľahať metličkou alebo elektrickým robotom.
Odpočinuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na jednu a dve tretiny. Väčšiu časť vyvaľkáme na papieri na pečenie ako prvú do tvaru obdĺžnika. Cesto aj s papierom opatrne prenesieme do chlebíkovej formy s rozmermi približne 10x30 cm. Zatlačíme prstami ku krajom a na dno formy, aby bolo všade rovnomerné. Po okrajoch formy by malo siahať do výšky asi 5 cm. Cesto po bokoch orežeme, aby malo rovnakú výšku a pekný tvar. Poprepichujeme vidličkou.
Na pripravené cesto vylejeme plnku a do nej pozatláčame umyté a osušené čučoriedky. Na vrch položíme zvyšnú vyvaľkanú tretinu cesta a prstami po okrajoch spojíme, aby sa obe časti cesta uzavreli a plnka nevytiekla.
Povrch koláča teraz bohato posypeme mandľovými lupienkami a mierne aj práškovým cukrom. Dáme do rúry vopred vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 40 minút, kým bude plnka vo vnútri mierne tuhá a cesto na povrchu zlatisté.
Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom aj s papierom opatrne vyberieme a ideálne necháme ešte aspoň 30 minút vychladiť aj v chladničke, aby sa koláč lepšie krájal.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.