pridané 19.1.2022 o 12:46 prečítané 293x

Kefírové šišky bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

priemerná

Ledva skončia vianočné sviatky, už sú tu Fašiangy a s nimi “šiškové hodovanie”. My sme pre vás tiež pripravili nový recept na výborné bezlepkové šišky s kefírom, ktoré sme obalili v škoricovom cukre. Netreba o nich veľa hovoriť, stačí asi len toľko, že sú výborné a oplatí sa ich vyskúšať. Možno už tento víkend.

Suroviny:

  • 200 g bezgluténovej múky Promix Alfa
  • 50 g kukuričnej múky Novalim
  • 100 ml kefíru alebo acidofilného mlieka
  • 100 ml vody
  • 50 ml oleja
  • 1 vajce
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1/4 kocky čerstvého droždia
  • Na obaľovanie: 100 g práškového cukru a 2 ČL mletej škorice
  • Na vysmážanie: asi pol litra rastlinného oleja alebo bravčovej masti

Postup:

V teplej vode rozmiešame 1 ČL kryštálového cukru a droždie. Necháme na teplom mieste nakysnúť. Keď sa na kvásku urobia bublinky, pridáme doň kefír, olej, rozmiešané vajíčko a toto všetko vlejeme do sypkej zmesi múk (Promix Alfa a kukuričná múka Novalim).

Mixérom s hnetačom miesime cesto po dobu 10 minút. Je dôležité dodržať dĺžku miesenia, pretože sa takto dobre spracujú všetky suroviny a cesto pekne nakysne.

Vymiesené cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť. Keď cesto podkysne, zväčší svoj objem a na jeho povrchu vzniknú malé bubliny, pripravíme si do kastróla olej alebo masť. Pomaly ich zahrejeme na teplotu 150 stupňov.

Pomocou dvoch lyžíc tvarujeme z vykysnutého šiškového cesta podlhovasté šišky, ktoré opatrne kladieme do rozpáleného oleja a smažíme ich z každej strany asi minútu-minútu a pol do zlatista.

Po vysmažení ich dierkovanou varechou vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom kuchynskom obrúsku. Ešte teplé ich vyváľame v zmesi práškového cukru a mletej škorice.

Kefírové šišky bez lepku podávame ešte teplé, najlepšie chutia s teplým kakaom alebo čajom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.