pridané 4.4.2013 o 21:55 prečítané 6962x

Bezlepkový staročeský perník.

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 4
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

ľahká


Trvanlivý, chutný, zdravý, bezmliečny, bezlepkový, je chutný aj po týždni.

Suroviny:

  • 200 g zmesi sušeného ovocia (napr.ďatle, figy, marhule, hrozienka, brusnice + prípadne posekané rôzne oriešky)
  • 1 dl umu na namočenie
  • 400 g múky Mix C (firma Schär)
  • 200 g medu
  • 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny ( Dr. Oetker)
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 1 polievková lyžica perníkového korenia
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • 2,5 – 3 Dl mlieka (ja som dala ryžový nápoj zajíc – bezmliečna varianta)
  • 100 ml oleja
  • 1 vajce
  • maslo s umom na potretie,
  • džem na vrch perníka podľa chuti a obsahu kuchyne, najlepšie - domáci,
  • čokoláda na polevu (použila som 53%-nú Callebaut rozpustenú s kokosovým tukom v pomere cca 3:1/100g čokolády a 30 g tuku)

Postup:

Sušené ovocie nakrájame na menšie kúsky a najlepšie cez noc necháme namočené v ume.
V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, kakao, korenie, citrónovú kôru, štipku soli, prilejeme mlieko, olej a pridáme med a vajce. Všetko spolu dôkladne premiešame, vmiešame scedené sušené ovocie a vylejeme na vymastený plech.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút.

Po upečení ešte teplý perník potrieme prepusteným maslom s rumom.

Necháme vychladnúť, potrieme džemom a čokoládovou polevou, pokrájame na kocky a podávame so šľahačkou (bezmliečna varianta:kokosový krém na šľahanie).

Pridal(a): Maruška

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.