pridané 31.3.2022 o 12:38 prečítané 640x

Bezlepkový koláč s mandľami a pomarančom

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

Tento šťavnatý bezlepkový koláč s mandľami a s chuťou pomaranča si určite napečte. Je mäkký a šťavnatý a výborne sa hodí po dobrom obede ako dezert ku kávičke. Jeho základom je naša bezlepková krupica. A k receptu vám – ako vždy – na záver pripojíme aj ďalšie tipy, ako využiť našu krupicu bez lepku.

Suroviny:

  • 200 g masla
  • 200 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g bezgluténovej krupice Novalim
  • 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
  • 1 pomaranč
  • Na sirup:
  • 250 ml pomarančovej šťavy
  • 125 g krupicového cukru
  • Na dokončenie:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 PL pomarančového likéru (nemusí byť)
  • Mandľové lupienky opražené

Postup:

Vo väčšej mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo s cukrom do svetlej peny. Potom po jednom zašľaháme vajcia a vanilkový extrakt. V inej miske zmiešame bezlepkovú krupicu Novalim, pomleté mandle a kypriaci prášok. Suchú zmes gumenou varechou primiešame k maslovej a nakoniec zapracujeme do zmesi najemno nastrúhanú pomarančovú kôru a šťavu z polovice pomaranča.

Plech s rozmermi približne 30×20 cm vystelieme papierom na pečenie a zmes do neho vylejeme. Dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 160 °C a pečieme 40 – 50 minút.

Medzitým si pripravíme sirup a mascarpone krém. Šťavu z pomaranča s cukrom privedieme do varu, a potom na miernom ohni necháme zredukovať na sirupovú konzistenciu. Trvá to asi 10 minút. Mascarpone vyšľaháme spolu so smotanou na ľahký krém a potom doň vmiešame 2 PL sirupu a pomarančový likér.

Upečený bezlepkový koláč vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme krémom z mascarpone, posypeme opraženými mandľovými lupienkami a polejeme zvyšným sirupom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.