pridané 11.9.2019 o 11:13 prečítané 1069x

Letná hríbovica so zeleninou a bezlepkovou tarhoňou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

priemerná

Vynikajúca polievka, ktorá vás v lete zasýti a osvieži. Letná hríbovica so zeleninou a bezlepkovou tarhoňou je fajn nápad na letné jedlo, v ktorom využijete dostupnú sezónnu zeleninu. Navarte si jej dosť, na druhý deň chutí ešte lepšie.

Suroviny:

  • Veľká hrsť sušených húb
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 2 menšie mrkvy
  • Kúsok zeleru, asi o veľkosti detskej päste
  • 1 petržlen
  • 10 cm dlhý kúsok póru
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 3 PL Novalim Promix UNI alebo Novalim ryžová múka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sušenej majoránky
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ
  • Čierne korenie (čerstvo namleté)
  • 1 balenie Novalim Procel bezgluténová tarhoňa

Postup:

Sušené hríby dáme do menšieho hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Keď začnú vrieť, vylejeme vodu a postup zopakujeme. Druhýkrát už vodu nevylievame, len odstavíme zo sporáka.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame tiež na malé kúsky. Pór pozdĺžne rozpolíme a nakrájame na polkolieska. Cibuľu nasekáme nadrobno.
V polievkovom hrnci rozohrejeme maslo s olejom a opražíme cibuľu, až kým úplne nezmäkne. Trvá to dve-tri minúty. Prisypeme múku a rýchlo miešame, kým nezíska tmavo zlatú farbu. Zalejeme 1,5 litrom studenej vody a rozmiešame. Pridáme zemiaky a hríby aj s vodou, v ktorej sa druhýkrát varili. Osolíme a varíme asi 15 minút. Potom pridáme mrkvu, petržlen, zeler a väčšiu časť póru. Necháme si bokom trochu zelenej časti póriku. Do hrnca prelisujeme cesnak, prisypeme majoránku a varíme ďalších 5-10 minút. Tesne pred koncom varenia pridáme zvyšok póru a nasekanú petržlenovú vňať. Odstavíme a podľa chuti dosolíme a okoreníme.
V inom hrnci si podľa návodu v osolenej vode uvaríme bezlepkovú tarhoňu. Pridávame ju až do jednotlivých porcií, lebo inak by nám vsiakla aj vodu z polievky.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.