pridané 30.11.2020 o 15:49 prečítané 907x

Sviečková bez smotany s bezlepkovou knedľou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

priemerná

Naša dnešná sviečková je bezlepkovou a bezlaktózovou verziou tradičného a obľúbeného jedla. Ak premýšľate nad nedeľným rodinným menu, stavte tentoraz na overenú a odskúšanú klasiku. Bezlepkovú parenú knedľu nemusíte robiť, stačí si kúpiť hotovú parenú knedľu Novalim a uľahčíte si tak prácu s prípravou obeda.

Suroviny:

  • 2 balenia Novalim bezgluténová knedľa parená
  • 750 g falošnej alebo pravej hovädzej sviečkovice
  • Kúsok údenej slaniny
  • 4 veľké mrkvy, 3 petržleny, ½ zeleru (alebo 500-600 g mrazenej zeleniny pod sviečkovú)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 ČL horčice
  • Worcesterská omáčka
  • Rastlinný olej
  • 3 bobkové listy
  • 10 guličiek celého čierneho korenia
  • 5 guličiek bieleho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 4 klinčeky
  • Štipka sušeného tymiánu
  • Štipka mletého muškátového orecha
  • Soľ
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • Brusnicový kompót alebo lekvár

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme a prešpikujeme kúskami slaniny. V tlakovom (kuchte) alebo veľkom hrnci ho orestujeme z každej strany. Opečenú sviečkovicu vyberieme, odložíme na drevenú dosku a do toho istého oleja, resp. výpeku vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Osmažíme ju, pridáme do nej horčicu a pokvapkáme worcesterskou omáčkou. Na kúsky nakrájanú (alebo mrazenú) zeleninu pridáme do cibule a pár minút restujeme. Kus mäsa teraz na doske z každej strany dobre osolíme, okoreníme a dáme ho späť do hrnca k zelenine. Zalejeme studenou vodou približne do ¾ výšky mäsa, zvrchu ešte pokvapkáme trochou worcesterskej omáčky a pridáme všetky koreniny. V tlakovom hrnci varíme od zovretia 45 minút, v normálnom hrnci približne 90 minút na miernom ohni (ak varíme v normálnom hrnci, môžeme podľa potreby dolievať vriacu vodu). Po dovarení mäso vyberieme opäť na dosku. Zvyšok zmesi precedíme cez sitko do iného hrnca. Zo sitka povyberáme všetky koreniny, zeleninu pridáme do precedenej šťavy a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú omáčku. Mäso nakrájame na plátky, knedľu zohrejeme na pare a podávame s brusnicovým kompótom alebo lekvárom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.