pridané 20.4.2008 o 22:06 prečítané 4945x

Žemle

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 4
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

25 Min

Náročnosť

priemerná

Tento recept som našla už dávnejšie na nete. Ak to číta autor, chcem sa poďakovať za neuveriteľne chutné pečivo, ktoré mi nikdy dlho nevydrží :-)

Suroviny:

  • 400 g Promix-Forte, 3 lyžice oleja, 1dcl vlažnej vody, 1 ČL soli, 2 vajcia - 1/2nvajca nechať na potretie, kvások: O,5 dcl teplého mlieka - alebo teplej vody, 1 ČL cukru, 1 kocka droždia

Postup:

Do múky so soľou pridáme všetky tekuté zložky a vymiesime pomocou mixéra na hladké cesto. Cesto má byť husté - hustejšie ako na chlieb. Hneď po vymiesení formujeme navlhčenými rukami žemličky alebo rožky a kladieme na plech s papierom na pečenie. Medzi jednotlivými bochníčkami nechať väčšie medzery, potrieť vajcom, posypať hrubozrnnou soľou alebo ľanovými, či sézamovými semiačkami a nechať 15 min vykysnúť. Vložiť do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov a piecť 15 min. Počas tejto doby rúru neotvárať!
Z dávky vyjde cca 8 žemlí

Pridal(a): Systém

Diskusia k receptu (7)

  • napísal:
    používateľ:
    haska
    pridané:
    11:24 29.5.2008

    Pozdravujem, /autor nebolo uvedeny/,tiez skusam piect pecivo, len si nevie predstavit to male mnozstvo tekutin pri mieseni. To deci a pol a olej s vajickom sa ihned vsiakne do muky a osatatna muka lieta po celej linke, nema sa s cim spojit a mixer uplne stiahne otacky . Mas podobne skusenosti ? Ja som vcera robila makove lupacky a na 400 g muky sotva stacilo 2,2 deci.

  • napísal:
    používateľ:
    Zuzana Tomcakovska
    pridané:
    22:45 13.8.2008

    ahoj haska Ja som bola na zaciatku tiez vydesena tym mnozstvom tekutin, ale zmiesam si to pomaly vareskou a pokracujem mixerom na najnizsich otackach. Niekedy musim cesto z metiel aj zoskrabat. Tych tekutin je preto tak malo, lebo Promixova muka v ceste aj jedlach s postupom casu redne.

  • napísal:
    používateľ:
    zlata2006
    pridané:
    16:59 17.11.2008

    Vynikajúce. Ja som síce použila múku Promix-T a pridala som k pôvodnému receptu 50 ml vody, no sú vydarené, veľmi dobre sa mi z cesta tvarovali guličky, chuťovo sú vynikajúce, mäkučké.

  • napísal:
    používateľ:
    danculik
    pridané:
    12:39 8.12.2008

    Ja som to skusala.Hoci sa mi to s tou vodou vobec nezdalo,nakoniec sa mi to podarilo.moja dcerka ma radost.:)dakujem za super receptiik...

  • napísal:
    používateľ:
    zitadanis
    pridané:
    09:03 26.1.2009

    Ahojte, ja som žemle robila, super sa vydarili. vôbec to netreba miešať mixérom, ani pridávať ešte vodu. Stačí cesto pekne vymiesiť rukou. Išlo to úplne v pohode.

  • napísal:
    používateľ:
    lienka123
    pridané:
    17:12 19.8.2009

    Sú úplne super. Chutné a makkučke....nevidela sa mi na začiatku tá hustota cesta ale nakoniec to stačilo bohato. Vôbec tam netreba viac vody. Sú skutočne vinikajúce.Vrelo odporúčam

  • napísal:
    používateľ:
    Petula
    pridané:
    12:01 3.10.2014

    su uplne super...cesto urobene rucne, krasne nakysli,,,,a su chutneeee...odporucam a ja dakujem za skvelý recept ;)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.