pridané 21.4.2022 o 12:06 prečítané 498x

Obložené chlebíčky z domácej maslovej veky bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny 30 Min

Náročnosť

priemerná

Obložené chlebíčky sa hodia na každú príležitosť. Či už na narodeninovú párty, pre návštevu v nedeľné popoludnie alebo len tak na večeru. Určite sa vám zídu na Veľkonočný pondelok pre šibačov. My sme tie naše obložené chlebíčky pripravili z jemnej maslovej veky bez lepku, ktorej recept vám dnes prinášame. Vyskúšajte ho už dnes, a vedzte, že ani nespoznáte, že je bezlepková.

Suroviny:

  • 500 g Promix Alfa + na pomúčenie dosky
  • 50 g roztopeného vlažného masla
  • 500 ml teplého mlieka
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • ½ ČL soli
  • 5 g (1 ČL) kryštálového cukru
  • 1 vajce na potretie

Postup:

Do misky nalejeme 100 ml mlieka, rozdrobíme doň droždie a pridáme cukor. Rozmiešame a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, zvyšné teplé mlieko, maslo a pripravený kvások. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto (ideálne kuchynským robotom s hnetacím nástavcom). Je dôležité miesiť aspoň 10 minút, aby sa všetko dobre prepojilo. Cesto z vrchu posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút.
Keď cesto kysnutím zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a ručne zľahka premiesime. Vytvarujeme podlhovastý bochník, ktorý vložíme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie alebo trochu vymastenej a vysypanej múkou. Opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť vo forme cca 30 minút. Potom potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C do zlatista približne 30 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát pokropíme veku vodou, aby si uchovala vláčnosť. Po upečení necháme vychladnúť a následne vyklopíme z formy. Veka chutí najlepšie čerstvá ako obložený chlebíček, prípadne s nátierkou, ale môžeme ju aj nakrájanú zamraziť.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.