Bezlepkový chlieb

pridané: 9.9.2002 o 23:19 | vytlačiť
Čo potrebujeme:
0,5kg bezlepkovej múky (napr. zmes PROMIX-UNI od spoločnosti Novalim), 1 kocku droždia (42g), trochu soli, trochu cukru, 1 polievkovú lyžicu kyslej smotany, 1 polievkovú lyžicu oleja, vlažnú vodu podľa potreby

Príprava:
Do 1 dcl vlažnej vody rozmrvíme droždie a pridáme pol lyžičky kryštálového cukru. Necháme kysnúť asi 10-15 minút. Do misky vysypeme múku, pridáme vykysnuté droždie, smotanu, olej a veľmi opatrne prilievame vodu. Vymiesime cesto, radšej hustejšie ako redšie - pri ďalšom kysnutí ešte trochu zredne. Ak je cesto veľmi husté, prilejeme vodu, ak je riedke, prisypeme múku (ak je riedke príliš, tak to vylejeme a začneme odznova :-)).
Teflónovú formu na pečenie (napr. tzv. srnčí chrbát) vymastíme olejom, alebo tukom, cesto vylejeme (resp. vložíme) do formy, zakryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 45-60 minút.
Po vykysnutí dáme piecť do predhriatej rúry na 180-200 stupňov C. Do rúry vložíme aj plechový hrnček s vodou, aby tam bolo vlhko (neviem, že či sa to odporúča aj v elektrickej rúre, ale nemalo by to vadiť). Chlieb pečieme asi hodinu, pričom počas pečenia 2-3 krát potrieme vodou. Chlieb je hotový, keď je kôrka zlato-hnedá. Hotový chlieb vyberieme z rúry, ešte teplý vyklopíme z formy a zabalíme do čistej utierky, kde ho necháme vychladnúť (chlieb inak veľmi rýchlo vyschne).
To by malo byť asi tak všetko. Ak sa vám chlieb podarí, nezabudnite sa pochváliť a predať svoje skúsenosti ďalším užívateľom tejto stránky.

Ďalšie možné modifikácie: je možné použiť aj tmavú múku, v minulosti tiež vyrábanú spoločnosťou Novalim (neviem ako je to v súčasnosti a či sa ešte vyrába). Tiež je možné pridať napr. sezamové semiačka a pod.
Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: milos

Diskusia k magazinu (2)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    23:04 20.9.2002

    Doporučujeme dodržať recept na prípravu ako je uvedený na etikete. Týka sa to hlavne množstva pridanej vody-pre pohodlné pečenie platí, koľko múky, toľko vody. Ak pridávame iné tekuté komponenty (vajcia, mlieko) je treba o to znížiť vodu. Prídavok droždia je zbytočne vysoký, stačí polovica. Výhodnejšie je pomalšie kysnutie, výrobok je vláčnejší. Neskôr uvedieme podrobný návod. S pozdravom NOVALIM

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:31 21.10.2002

    Vyskoušela jsem Tvůj recept na bezlepkový chleba a byl moc dobrý. Trvalo než jsem sehnala opravdu dobrý recept. Moc díky a doporučuji všem ho vyzkoušet. Je to super. Olina

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.