Pečenie s Novalimom (5. časť) - Pečené mäsové pirohy

pridané: 20.10.2017 o 21:11 | vytlačiť

Tak a jeseň máme v plnom prúde. Zbožňujem tieto zmeny v prírode - pripomínajú mi, že aj napriek tomu, že mám pocit, že sa z času na čas zaseknem na mieste, tak v skutočnosti všetko plynie a všetko sa deje tak, ako má. Veď, aký význam by mali potom ťažké obdobia v našom živote? :) 


Na jeseni zbožňujem tie zahmlené rána, ktoré sa dopoludnia vyvinú v nádherný, slnečný a príjemne teplý deň. A keď idete na prechádzku lesom alebo na vyhliadku, tá farebnosť je úžasnou pastvou pre oči. Och, rozjímať by som takto mohla donekonečna, ale vy ste sem prišli pravdepodobne kvôli receptu, však? :D 


Okrem toho, že jeseň a jej čaro zbožňujem, o to viac nedám dopustiť na jesenné prechádzky a turistiku. A čo by to bolo za turistiku bez poriadnych pečených kapsí? :) Minulý rok bodovali tieto kapustníkové (a áno, bodujú stále :) ), tento rok som trošku zabrdla do pirohov - nie, srandujem, spravila som si doma hotovú pirohovu brigádu - zemiakovo - bryndzové pirohy som zamrazila spolu so sladkými ukrajinskými varenikami a mäsové pirohy som napiekla. 

Och, neviem čo bolo lepšie. Či tie čerstvo uvarené brydzáky alebo mäkunké slané pečivo s fajnovou mäsovou plnkou. Nuž, poviem vám, že tieto mäsové pirohy sme ešte teplé bez hanby a úcty k našim žalúdkom zožrali na posedenie. A zapili to pivom - dokonalo famózna harmónia. Pri poslednom som s prepchatým bruchom a otupeným rozumom zhodnotila, že by boli fantastické aj do kapsy so sebou na turistiku. Nuž, to ich ale budem musieť napiecť minimálne raz toľko :D 


Na 18 veľkých pečených pirohov budeme potrebovať:


Čas na prípravu: 30 min                Čas pečenia: 25 min            Teplota pečenia: 200°C

                       + 30 min kysnutie


42 g (1 kocka) čerstvého droždia

250 ml mandľového mlieka

2 PL (40 g) trstinového cukru

400 g bezlepkovej múky Alfa (Novalim)

1 ČL (2 g) xanthánovej gumy

1 PL (15 ml) jablčného octu

1 ČL soli

100 g studenej bravčovej masti

1 vajíčko veľkosti L + 1 na lepenie a potieranie


Plnka: 

2 PL bravčovej masti

500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa (alebo mix)

300 g najemno nastrúhanej mrkvy

2 stredne veľké cibule

1 hlavička cesnaku

1/2 ČL mletého čierneho korenia

1 ČL mletej kurkumy

1/2 ČL mletého čili

1/2 ČL mletého muškátového oriešku

1 - 2 ČL soli (podľa chuti) 


1. Ako prvé si pripravíme plnku, nakoľko potrebuje pred plnením vychladnúť. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Na panvici s hrubým dnom rozohrejeme bravčovú masť a cibuľu orestujeme do zlatista. Pridáme mleté mäso a opražíme do hneda. 

2. Keď sme s mäsom spokojní, pridáme nastrúhanú mrkvu a asi 5 min podusíme. Odstavíme z ohňa, pridáme soľ, koreniny a prelisovaný cesnak. Všetko dobre zamiešame a necháme chladnúť.

3. Mandľové mlieko mierne zohrejeme (na vlažnú teplotu) a zmiešame s 1 PL cukru a čerstvým droždím. Dobre rozmiešame, odložíme na bok a necháme asi 5 min kysnúť. 

4. Medzitým si v mise zmiešame múku so xathánovou gumou, zvyšným cukrom a soľou. V strede zmesi vytvoríme jamku, kam pridáme jablčný ocot, studenú bravčovú masť, vajíčko a vykysnutý kvások. 

5. Pomocou ručného mixéra všetko vymiešame (asi 3 min) na hladké cesto bez hrudiek. Zakryjeme vrchnákom misky a necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí. 

6. Rúru zapneme a rozohrejeme. Vykysnuté cesto znovu premiešame, preložíme na pomúčenú dosku na vaľkanie a premiesime. Vyvtvarujeme do pekného bochníka, dosku znovu pomúčime a vyvaľkáme na asi 1 cm hrúbku. 

7. Pomocou veľkej vykrajovačky (s priemerom 12cm) povykrajujeme kruhy a každý naplníme 1 PL mäsovej zmesi. Okraje polovice kruhu cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, preložíme do tvaru polmesiaca a vidličkou okraje mierne pritlačíme - získame tým nielen ozdobný okraj, ale aj istotu, že nám plnka nevytečie. 

8. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pirohy potrieme vlažnou vodou a necháme ešte asi 10 min podkysnúť. Vajíčko, ktoré sme použili na lepenie pirohov, zmiešame s 2 PL mandľového mlieka a potrieme vykysnuté pirohy. Vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme. 

9. Najlepšie chutia čerstvé, no ak ich nepojete hneď všetky, tak sú vynikajúce aj studené či už so šalátom ako ľahký obed alebo večera. A nie že by som chcela podporovať alkoholizmus, ale pohár piva sa k nim nesmierne hodí :)

 

Fajnové jesenné vypekanie kamoškovia moji! :) 

 

S láskou

 

Vaša Peťa :)

 

 

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
Pridal: zuzanab

Diskusia k magazinu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.