.Bedeker?

pridané: 18.7.2014 o 11:53 | vytlačiť

Nasledujúci článok je o celiatikoch a je určený hlavne pre ich rodinu, kamarátov, známych, majiteľov reštaurácií alebo ľudí, ktorí by radi vedeli čo môžeme jesť. Motiváciou napísania tohto článku je ujasniť trochu pojmy a prestať mystifikovať čo je celiakia a čo daný človek môže a čo nie. Zároveň som si dnes prečítal článok - samozrejme v oddelení zdravej výživy, že sa treba oblúkom vyhnúť všetkým celiatickým potravinám. No, v dnešnej dobe sú všetci odborníci na výživu, ale ako je to naozaj?

Celiakia sa dá charakterizovať neznášanlivosťou lepku (gluténu). Je to vrodené autoimunitné ochorenie a nedodržiavaním diéty majú postihnutí ľudia zväčša mnohé nepríjemné problémy. Od plynatosti, kŕčov, straty svalstva po anémiu, neplodnosť, osteoporózu či epileptické záchvaty. Mohol by som menovať ďalej, ale týmto chcem zdôrazniť, že netreba to brať na ľahkú váhu. Rakovinu nikto nechce.

Venujme sa ale už tomu jedlu. Veľa ľudí si pod pojmom celiatik predstaví, že nemôže múku a pečivo. V podstate majú pravdu, ale je v tom jeden háčik. Tým je, že zakázanú múku obsahujú jedlá, ktoré by ste ani pri veľkej fantázii nepredpokladali. To čo je pre celiatikov zakázané nájdete veľmi jednoducho na internete, ale je to hlavne pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut, ŠPALDA, takže najviac používané obilniny. POZOR! Najväčším omylom je, keď si niekto povie, že trocha nezaškodí. To nie je ako s vínom. Aj minimálne množstvo lepku je škodlivé, to je dôležité si uvedomiť.

Dovolím si ilustrovať tento problém na niektorých príkladoch.

Šalát. V reštaurácii som si objednal klasický šalát s balkánskym syrom a olivami (pýtal som si bezlepkové jedlo). Pani bola veľmi ochotná a ako bonus k tomu mi dala dva opečené cesnakové toasty, elegantne umiestnené po celej miske, ale nenechala si vysvetliť, že ak ich odložím, tak to proste v poriadku nebude lebo do toho jedla proste niečo musela natrúsiť.

Nátierky a mliečne výrobky. Predstavte si obyčajnú cesnakovú nátierku, naozaj by ma predtým nenapadlo, že obsahuje lepok vo forme zahusťovadla. Prípadne taký pravý vlašský šalát, všetko v ňom môže byť v poriadku, ale tá šunka sa nedá nazvať šunkou keďže použili v rámci úspory tú najlacnejšiu – s lepkom.

Paprikové čipsy. Sú zo zemiakov? Áno, lenže aby sa na tie zemiaky tá paprika nalepila, tak potrebujú pšeničný škrob a to je opäť problém.

Párky a mäso. V záujme úspor z rozsahu sa niektoré firmy snažia do jedla pridávať čo najviac „zlepujúcich“ látok aby v nich mohlo byť čo najmenej mäsa. Preto treba poriadne čítať zloženie, ale ak budete kupovať poctivú šunku a poriadne klobásky, tak by nemalo hroziť žiadne nebezpečenstvo.

Lepidlo na obálkach je tiež zakázané, to asi nevyžaduje ani bližší komentár.

Tých potravín je ale naozaj veľa, treba si dávať pozor na horčice, kečupy, cukor, korenie a mnohé ďalšie. Ide o to, že vždy treba čítať a vždy sa treba zamyslieť nad každou potravinou jednotlivo a nie povedať si v tom určite lepok nebude. Môže byť.

Najväčším problémom je, že niekto mi pošle koláče a povie dal som tam len čokoládu, ovocie, bezlepkovú múku atď., ale je viac ako pravdepodobné, že daná čokoláda nie je zo skupiny povolených potravín.

A tak je to vlastne so všetkým lebo je veľmi veľa vecí, ktoré nemôžeme jesť len kvôli tomu lebo obsahujú jednu (v minimálnom zastúpení) zložku obsahujúcu lepok. Aj na festivale som mal minule negatívnu skúsenosť. Pani v bezlepkovom stánku mi odprisahala, že sama je celiatička a že všetky výrobky sú v poriadku, no očividne neboli. Spätne sa to veľmi ťažko zisťuje - čo a kde sa stala chyba, keďže ste to už zjedli a predsa nejete len jedno jedlo za deň. Nevadí, len by som si možno prial niekedy na týždeň vyskúšať všetkým, ktorí tvrdia, že to je diéta, že to je vlastne dobré pre mňa a podobne, aké to naozaj je. Môžete si to skúsiť aj vy a potom mi napísať komentár k tomu ako to prebiehalo. Lebo stravovať sa bezlepkovo zaberie trochu viac času, rozhodne viac peňazí, energie a keď žijete rušným spoločenským životom a radi cestujete. No.. Niekedy to nie je tak jednoduché.

Musím ale povedať, že sa často stretávam s prístupom, keď mi pán čašník povie, že nevie zaručiť bezlepkovosť daného jedla, tak mi ho neodporúča si ho dať. To si naozaj cením, ale moc to v konečnom dôsledku nerieši. Každopádne je to určite lepšie ako sa tváriť, že to nebolo vyprážané vo fritéze (v ktorej sa predtým vyprážali potraviny s lepkom) a spätne zistiť, že asi bolo. Toto je svojím spôsobom až smutné, fakt to nerobte.

Je zopár potravín, ktoré doteraz neviem či môžem jesť, v takom prípade sa snažím kontaktovať priamo výrobcu, ktorý pochopiteľne chce byť chránený a povie, že „Výrobok môže obsahovať stopy lepku.. “ a je vybavené.

Svoju bezlepkovú diétu dodržujem a lepok som absolútne vylúčil, ale niektorí celiatici by ešte aj v zložkách potravín hľadali ďalšie zložky, ktoré obsahujú lepok. Tak aj názory na Éčka (teraz myslím hlavne emulgátory) sa líšia aj medzi lekármi. Niektorí vravia, že by ich neriešili, niektorí naopak. V niektorých bezlepkových kuchárkach ich riešia, v iných nie. Takže si dovolím z toho vyvodiť veľký výkričník, nech sami celiatici zistia či im daná potravina vyhovuje alebo nie.

Zároveň podľa môjho názoru úplná mystifikácia je, že bezlepková diéta je pre ľudí horšia ako normálna strava. Ak si porovnám ako sa stravujú moji kolegovia, rodičia, starí rodičia, tak môj jedálniček je oveľa, ale oveľa zdravší. Ak by sme to brali podľa zloženia, tak určite mnohé veci obsahujú viac tukov a podobne, ale treba si uvedomiť, že celiatik sa prirodzene musí vyhnúť určitým potravinám a zväčša sú to nekvalitné potraviny, polotovary, smažené veci, pochutiny, koláče a podobne. Osobne mám napríklad vždy prichystanú misu šalátu a to je doplnok ku každému jedlu. Niekedy si k nemu dám cottage cheese, niekedy parmezán, šunku a tak. Takže rozhodne by som netvrdil, že bezlepkové veci = nezdravé veci.

Článkom by som rád poukázal na časť každodenných problémov, ktoré dosť ovplyvňujú život. Naozaj sa nechcem sťažovať, len by som chcel apelovať na všetkých, ktorí sú v kontakte s celiatikmi aby si pri príprave jedla naozaj prečítali zloženie. Ako som spomínal, každú surovinu jednotlivo. Verím, že tých pár minút vám neuškodí a iným rozhodne pomôže.

Autor: Matej Černý

 

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 4
Pridal: Miloslav Jurík

Diskusia k magazinu (1)

  • napísal:
    používateľ:
    Maruška
    pridané:
    16:52 20.7.2014

    Dobrý článok, som celiatička tri roky a okrem toho aj bezmliečna, autor článku to vystihol, ako pôsobíme na zdravých. Podľa môjho okolia, som prehnane opatrná a často počúvam vetu, veď, čo sa mi stane, keď si dám trochu lepkového chleba? Alebo, v tom koláči je len trochu lepkovej múky. Ja im to nezazlievam, no urazím, keď si trochu z toho koláča nedám. Mám pocit, že odkedy mi diagnostikovali celiakiu, sa môj život krúti len okolo stravy, no výrok: "nežijeme, preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili" mi je veľmi blízky. Želám celiatikom, veľa zdravia a výdrže pri dodržovaní diéty a neceliatikom - majte s nami pochopenie, pre nás je jedlo liekom aj nebezpečenstvom, Maruška M.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.