DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Recept na chlieb v domacej pekarni

Zaobstarala som si pred casom domacu pekaren Eta. Zial v navode je len jeden recept na bezlepkovy chlieb. Ked som sa pokusala experimentovat, vysledok bol viac ako zly. Nemate niekto nejaky osvedceny recept na fajny chlebik?



Dakujem Zuzana

PS: Ake mate skusenosti s chlebovou zmesou od firmy Paleta?

PREČÍTANÉ:
25744x
REAKCIÍ:
21
VYTVORIL:
suzann
VYTVORENÉ:
2004-06-27 12:02:03
  • napísal:
    používateľ:
    moni
    pridané:
    21:33 27.6.2004

    Milá Zuzana! Domácu pekáreň Eta nepoznám a preto sa chcem spýtať čí má extra BEZLEPKOVÝ REŽIM. Ak nie, tak aspoň možnosť len miesiť a zvlášť piecť. Moje doterajšie skúsenosti sú také, že len pri týchto režimoch sa dá upiecť celkom chutný bezlepkový chlieb. Hlavný problém je v tom, že ak bezlepkové kysnuté cesto raz nakysne a stroj ho začne znovu premiešavať, cesto padne a viackrát už nenakysne. Čiže sa upečie plochý tuhý nechutný chlieb. Možno mi niekto bude oponovať, ale také sú moje skúsenosti. Ja pečiem chleby v domácej pekárni Panasonic s bezlepkovým režimom a vždy sú chutné. Skúšala som aj dom. pek. Supra , kde nie je blp režim, len skrátený program , ale v nej upečený chlieb sa nedal konzumovať. Chlebovú smes od firmy Paleta nepoznám. Ja pečiem chleby z Promix CH od f. Novalim a z chlebovej zmesi z Viedenských pekární. Najčastejšie ich miešam 4:1, čiže 400g Promix CH a 100g bezlepková zmes(nie mix) z Vied. pekární. Môj osvedčený recept: 420ml vlaž. vody 400g Promix CH 100g Bezlepkovej zmesi 1člž (čajová lyž) kryšt. cukru pol člž soli(alebo 1 člž podľa chuti) 1člž citronovej šťavy 15g masla 1člž instsntného droždia Niekedy si pridám 2 plž(polievková lyž) lúpaných slnečnicových jadierok alebo aj 1plž lúpaných tekvicových jadierok. Prísady vkladám do nádoby v takom poradí ako sú v recepte. Dobrú chuť. Moni

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    23:28 27.6.2004

    Skúšala som bezlepkovú chlebovú zmes od výrobcu Paleta a chleib z tmavej zmesy Promix - T od firmy Novalim. Do oboch som dala 1 vajce, inak som sa držala receptu aj doby pečenia. Chlieb od Palety mal "pevnejšiu" kôrku. Pozn.: Pod rošt s chlebovou formou som dala nízku, malú formu s vodou. Henrieta

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    23:20 28.6.2004

    Moni, ďakujem za recept. Pri najbližšej príležitosti ho vyskúšam. Ja používam hlavne hotovú bezlepkovú zmes od Viedenských pekární. Pri pečení postupujem podľa návodu, ktorý prikladajú k zmesy - pridávam iba vodu a instantné droždie. Nastavím program klasik a chlieb sa vždy podarí. Keď som však skúšala chlebovú zmes Paleta, chlieb krásne nakysol, no na začiatku pečenia spľasol, tak som ostala trochu sklamaná. K pekárni Eta - nemá špeciálny program na bezlepkový chlieb, ale výrobca odporúča program "Klasik" alebo kombináciu programov "Príprava cesta" a "Pečenie". To som však ešte (pre istotu) neskúšala. Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    23:29 28.6.2004

    Henrieta, v súvislosti s chlebovou zmesou Paleta mám otázku. Používaš 500 ml vody na 500 g múky tak ako uvádzajú v návode? Mne sa zdá to množstvo priveľké. Keď som piekla chlieb z tejto zmesi v domácej pekárni na programe Klasik, chlieb bol spľasnutý a nedopečený. Aj keď som ho ešte dopekala, stále bol vlhký a neprepečený. Tak neviem, ale zdalo sa mi že je to tou vodou. Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    moni
    pridané:
    21:35 29.6.2004

    Ahoj Zuzana! Do receptu som zabudla ešte napísať, že pridávam na pol kg bezlepkovej múky štvrť až pol čajovej lyžičky Xantanovej gumy (alebo guarovej gumy). Aj ja pečiem chleby aj z hotovej chlebovej zmesi z Viedenských pekární . Smelo vyskúšaj aj možnost kombinácie príprava cesta a potom pečenie. Ja mám s tým len dobré skúsenosti, napr.keď je cesto vypracované, nechám aby trochu nakyslo, nie moc a potom dám pečenie 50 minut. Chlieb je pekný a vysoký. Zuzana ešte by som chcela vedieť, že ten program klasik aké má fázy( koľkokrát miesi, kysne, miesi...). Pekný deň praje Moni.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    07:12 30.6.2004

    Tiez som si teraz kupil pekaren ETA a prve pokusy dopadli absolutne neuspesne. Cesto sa vobec nepremiesalo, teda iba na spodku, navrchu zostala nepremiesana muka. Celok bol absolutne nekonzumovatelny. Treba to pred spustenim nejako premiesat alebo kde je chyba? Tomas

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    09:27 30.6.2004

    Keď už sa rozprávame o tých pekárňach. Dozvedela som sa, že je možné požiadať štát (pri žiadosti o kompenzáciu prostriedkov na stravovanie) aj o príspevok na pomôcku - domácu pekáreň. Pokiaľ vám príspevok schvália, mal by vám štát zaplatiť 90 % z ceny pekárne. Z.

  • napísal:
    používateľ:
    moni
    pridané:
    21:58 30.6.2004

    Tomas, pekaren ETA nepoznám, ale bezne ked pekárne zacnu miesit BEZLEPKOVE cesto, tak po 5 minutach miesania s umelohmotnou lopatkou treba zo stien nadoby ocistit muku, aby sa to zamiesalo do cesta. Mozno si dal menej vody. V Re: Recept na chlieb ... z 29.6 som radila vyskúsat rezim "Priprava cesta" a potom "pecenie". Treba to vyskusat. Drzim palce. Moni

  • napísal:
    používateľ:
    Henrieta
    pridané:
    01:57 7.7.2004

    Ahoj Zuzana, na začiatok uvádzam, že skúsenosti s pečením v domácich pekárňach nemám. Rovnaký problém – spľasnutý, či odspodu vlhký a nedopečený chlieb od Palety som mala aj ja, kým som sa ho pokúšala piecť v plynovej rúre. Podaril sa mi upiecť až v multifunkčnej elektrickej rúre. Príčinou spľasnutia v jednom z pokusov u mňa bolo asi predčasné otvorenie rúry kvôli potretiu chleba vodou, tak ako kážu v návode. Teraz rúru otvorím kvôli potieraniu vodou najskôr po odskúšanej ½ doby pečenia, keď už chlieb začína chytať hnedú kôrku prípadne tesne pred ukončením pečenia. Prečo mi bol pri 2 z celkových 3 pokusov odspodu nedopečený a vlhký som neprišla. Usudzovala som, že buď: a) som potierala povrch veľmi intenzívne a veľa, cesto mi „podtieklo“, b) robila som tie 2 nepodarené pokusy v plynovej rúre, c) formu s chlebovou zmesou som v jednom z 2 nepodarených pokusov vložila priamo do pekáča s vodou a tak som piekla „vo vodnom prostredí“ ako kážu v návode. Podaril sa mi až v multifunkčnej elektrickej rúre, pričom som v nej mala 2 rošty. Na spodnom bola menšia forma s vodou už od doby predhrievania a na stredný rošt som dala formu s chlebovou zmesou. Možno by som ho nepiekla ďalší raz na 240 st. C ako je v návode, ale asi na cca 220 st. C. Zdá sa mi, že to cesto chce vodu, ale viac vo forme pary, či opatrného potierania. Ja mám v návode na obale iný pomer zmesy a vody, a to: 250g zmesy, 10 g droždia, 180-200 ml teplej vody, soľ, PL oleja. Zavlažovať počas kysnutia a potierať počas pečenia studenou vodou. Piecť vo vlhkom prostredí. Firma - výrobca spomínanej chlebovej zmesy mala aj internetovú stránku, skús po nich pátrať cez www.coeliac.cz alebo cez prehliadače ako www.atlas.sk, www.zoznam.sk, www.seznam.cz. Henrieta

  • napísal:
    používateľ:
    katusa
    pridané:
    10:49 12.8.2004

    No tak ja som si takisto nedavno ( pred tyzdnom ) kupila tu ETU - dakujem mimochodom vsetkym co mi radili, kde ju kupit... Tiez pomaly experimentujem a na zaciatok som zistila, ze sa tam asi neda pouzivat cerstve drozdie, pretoze chlieb na programe Klasik velmi narastie a pri peceni splasne. No pozdava sa mi ten napad vyuzit iba miesanie ( hoc je niekedy lepsie pomiesat si to dohromady sam, aby bola cela muka v ceste a neostala na povrchu ) a potom pecenie. Vlastne postup ako v rure, urcite to vyskusam. No, budem davat vediet ako mi to vychadza. A budem rada ak sa ozvu vsetci tí, ktorí pouzívaju pekaren ETA a pecu prevazne z bezlepkovej muky znacky Promix CH od firmy Novalim.

  • napísal:
    používateľ:
    moni
    pridané:
    10:02 1.9.2004

    Ahojte! Recept na chlieb, ktorý som uviedla vyššie, snažila som sa vylepšit. Istý čas pridávam Xantanovú (možno aj guarovvú) gumu - 1 čajovú lyžičku na 500g múky blp, vtedy by nemal padnúť stred chlebíka. Je chutnejší keď pridám 2 PL amarantovej a 3 PL(polievkova lyž) pohánkovej múky. Chlieb bude trochu tmavší. Môžete urobiť chlieb len z Promix CH, ale vtedy je nutné pridať Xant. alebo guarovu gumu. Nezabudnite vždy po 5 min. miešania pekárne(za chodu) umelohmotnou lopatkou očistit steny nádoby aby tam nezostala múka. Moni

  • napísal:
    používateľ:
    moni
    pridané:
    10:23 1.9.2004

    Ešte som chcela dodať, že kôrka chleba bude tmavšia a pevnejšia ,ak nastavíme farbu na tmavú. Bezlepkový chlieb to vždy znesie. Moni

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:11 30.12.2004

    moze mi nikto poradit,kde kupim tu xantanovu gumu-som z Kosic a neviem ju tu zohnat

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:56 30.12.2004

    Ahoj. Ja ju objednavam v Bardejove.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:06 16.2.2005

    kde mozem kupit guarovú gumu?

  • napísal:
    používateľ:
    GABIKA
    pridané:
    15:34 16.2.2005

    Podľa toho odkiaľ si. V Bratislave ju mávajú na Lermontovej ul. GABIKA

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:14 16.2.2005

    Ahojte, a pouzivate na pecenie chleba vsetci instantne drozdie od Dr.Oetker? Lebo, ked si to tak zratam, tak ten chlieb sa ani moc neoplati, ked v lekarnach ho teraz maju za take dobre ceny. A kedze instantne drozdie stoji ca 13 Sk, tak vyrobna cena jedneho cheba v domacej pekarni je vyssia ako v lekarni. Alebo azda pouzivate normalne drozdie? Moze sa?

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:58 17.2.2005

    Ja používam len normálne droždie (väčšinou FALA), aj keď pečiem chlieb v elektrickej rúre, aj v domácej pekárni - tam ho dávam navrch. Myslím, že je lepšie piecť chlieb doma, ak máš piecku, pretože ho máš čerstvý vždy keď chceš a nie je s tým takmer žiadna práca. Ja som kúpila hotový chlieb iba raz, pred dvomi rokmi na Lermontovej, keď mojej mame zistili celiakiu a putoval do koša, lebo moja mama vyhlásila, že v živote nič odpornejšieho nejedla. A to prežila 2. svetovú vojnu. No ale samozrejme záleží na chuti. Ak niekomu chutí a dokonca sa to oplatí aj finančne, nie je dôvod ho nekupovať. Jana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    20:19 24.6.2005

    chcela by som vedieť ,tá bezlepková zmes je nutná alebo sa dá aj bez nej upiecť chlieb ak ano kde ju kúpim? dik

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    01:45 25.6.2005

    Nevím, jaký typ pekárny konkrétně máš, ale zase tak moc na tom nezáleží. My jsme u nászkoušeli dvě: - Clatronic BBA 2605 - Eta Sympatic V obou jsme zkoušeli směsi KRONER přesně podle návodu na obalu směsi. Výsledek vždy dopadl dobře - stačilo přidat ddoždí a vodu. - noface - www.bezlepku.info

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:14 9.3.2006

    Na trhu je aj francuzske drozdie-biely obal na ktorom je modra lastovicka. Stoji asi 7Sk a je na kilo muky, kym oetker je iba na pol kila a stoji dvojnasobne viac.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ