DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

pomoc zaciatocnicke

Ahojte vsetci,

pred 2 dnami mi zistili celiakiu. Mam velke problemy najst si nieco v obchodoch co by sa dalo rovno zjest - zatial bez specialneho varenia doma, na ktore nie som pripravena.

Vie mi niekto z vas-pracujucich/studujucich poradit ako sa stravujete pocas obeda? Varite si jedlo predtym vecer dopredu? Ja som zatial objavila iba rozlicne muky a potom iba sladkosti, na ktorych chut si veru budem musiet zvykat {predtym este zhodim asi par kil).

Zatial som si nastudovala listy od vyrobcov a rozlicne udaje o vyrobkoch. Dnes vsak po prechadzke v predajni Teta som nenasla nic vhodne okrem jogurtov Sabi...Vedel by mi niekto uviezt strucny zoznam konkretnych vyrobkov s vyrobcami, ktore mozno bezne dostat a su zarucene bezlepkove? Ako prvu pomoc! Staci jeden vyrobok z daneho druhu - napr. taky co nosite so sebou ako prvu pomoc ked nestihnete navarit. Vo vsetkom je velmi vela cukru, ktoremu sa snazim vyhybat, takze musli tycinky alebo sladke chlebicky nemusite uvadzat.

A este niekolko otazok: Co mozno bezpecne pit bez strachu z lepku? Aj zelene, cierne caje? Dzusy? Sladene mineralky? Vino?

Ktory rastlinny tuk mozno jest? Pomazanku? Syr?

Da sa jest aj zamrazena zeleninova zmes? Nepridava sa nieco aj do nej? Na obale nic nepisu.

Ak by niekto z Vas, ktory mate uz bohate skusenosti bol ochotny akokolvek poradit zufalej zaciatocnicke, velmi sa potesim!!!!

Alebo mi rovno napiste na janiicka@yahoo.com

Dakujem!!!

Jana

PREČÍTANÉ:
16143x
REAKCIÍ:
64
VYTVORIL:
janiicka
VYTVORENÉ:
2004-12-02 01:11:00
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:52 2.12.2004

    Mila Janka, nic v zlom, ale tato stranka je fakt vynikajuca a ked mas aspon pol hodinu na to, aby si si nad nou mohla posediet, lahko najdes vsetky tie prve pomoci, o ktore ziadas. Je tu vsetko, tak len do toho. Aj my ostatni sme tym presli a sme krasni a prosperujuci celiatici :-)) V stlpci vlavo je cosi ako BEZLEPKOVE VYROBKY a tam najdes velky abecedny zoznam. Vela stastia, Eva.

  • napísal:
    používateľ:
    cicman
    pridané:
    20:41 2.12.2004

    no ja to nevidim tak optimisticky ako Eva. Ja ked som prvy raz potreboval komplexne informacie, tak som nic konkretne nenasiel,a bol som z toho zmeteny a vydeseny a pouceny... Tak k veci. Podstate z vyrobkov co si pisala: Jogurty podstate vsetky, pretoze 1442 je zo zemiakov abo kukurice, tiez syri, neodporucam mlieko, ale kysle mozes - napr Acydko. Co nie je napisane na zlozeni, tak to neobsahuje, nemusis sa toho bat. Podstate ja jem vsetko co nema napisane priamo muku. Vyhni sa aj glutamnu sodnemu, ale nemusis sa primoc koli nemu stresovat. Mozes takmer vsetko od Taurisu, PM Zbrojniky a mnoho dalsich. Ja ked nestiham varit, tak si urobim ryzove rezance s morcadellov alebo prazenicu - kecupi tiez podstate akekolvek. Caje a napoje su bezpecne okrem akehokolvek piva, vino mozes kolko len hrdlo raci:) FernetBecherovku a pod tiez,tvrde by si nemala:) (teoreticky) Kofolu tak isto. Eciek sa tiez bat nemusis, ponovom vsetky su OK. Prisiel som aj na to ako si uroit velmi lacno a rychlo kukuricnu tortu. Martin

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:01 3.12.2004

    Ahoj, netreba z toho robiť veľkú tragédiu, na všetko časom prídeš. Aj ja veľa vecí zisťujem až teraz, po takmer dvoch rokoch. Základné veci vieš, na ostatné prídeš postupne. Na zahusťovanie polievok a omáčok môžeš použiť aj solamyl alb. gustin, ktorý dostaneš bežne v každom obchode. Pudingy varím od Dr.Oetkera, mali by byť všetky bzl. Z mäsovými výrobkami tiež nie sú problémy, dajú sa bežne zohnať, len treba zistiť, ktoré potraviny v Tvojom okolí zrovna tieto ponúkajú. Sú všetky označené prečiarknutým klasom. Najhoršie je to z pečivom. To si treba doma upiecť alebo pre nás málo zručnejších je možnosť objednania. Myslím, že s varením to veľký problém nie je, namiesto obyčajnej pridáš múku bzl., prípadne sójové mlieko, ak nemôžeš kravské. Inak je postup ten istý. Toľko na začiatok. Na veľa vecí prídeš postupne sama, zistíš, čo Ti vyhovuje, čo nie. Aďa

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:06 3.12.2004

    Cicman, preco myslis ze Becherovka a Fernet sa mozu? Oni akoze nie su vyrobene z psenicneho liehu ako ostatne lacnejsie tvrde alkoholy? Ved v zlozeni pisu ze obsahuje lieh, ci nie? A ak hej tak ako vies ze neni psenicny, ktory sa pouziva skoro vzdy? A myslis ze Morca Della sa moze? Ja som ju pre chorobou jedaval velmi casto, no odvtedy nie, lebo v bezlepkovych priruckach pisali ze sa treba vyhybat vsetkym masovym konzervam, tak fakt je to zarucene, ze sa to moze jest? Los

  • napísal:
    používateľ:
    janiicka
    pridané:
    15:17 3.12.2004

    Ahojte všetci, ktorí ste ma povzbudili!! Žiaľ aj napriek prečítaniu všetkého čo tu je napísané mi častokrát nie je jasné, čo sa môže a čo nie. Dokonca sú tu aj 2-3 rozporné vyjadrenia o konkrétnom výrobku alebo výrobcoch... Je tu písané hlavne, čo sa nesmie, ale chýba mi uvedenie konkrétnych potravín, ktoré sa na 100% jesť môžu. Alebo sa mám venovať chémií a písať výrobcom otázky, alebo je aj iná šanca? Aj som si urobila ucelený zoznam všetkého čo sa tu uvádza - podporujem myšlienku zaviesť databázu (pravidelne aktualizovanú) všetkých kontrolovaných a vhodných výrobkov. Konkrétne by ma napríklad zaujímal váš názor, či možno bezpečne konzumovať: - čaje (napr. zelené, alebo smažené japonské, čierne) - čo iné sa môže na 100% piť (minerálky sladené? džúsy?, víno?) - žuvačky? - ľubovoľné korenie? - ozaj, ktoré rastlinné tuky sú bezplekové? - mrazená zelenina? neobalované ryby? Ak môžete, napíšte mi konkrétnu značku výrobku i výrobcu. Napr. taký margarín, pomazánku alebo maslo by som veľmi prijala!!! Tak verím, že mi v tomto trošičku pomôžete, lebo mám z toho ťažkú hlavu. Janka

  • napísal:
    používateľ:
    janiicka
    pridané:
    15:27 3.12.2004

    Ahoj cicman, díky za podporu. No fakt som riadne zmätená a trošičku aj vystrašená. Mám pocit, že to je nad moje sily... ide o to, že musím vylúčiť aj všetky mliečne výrobky a týmpádom sa moje súčasné stravovanie obmedzilo na sladké linecké koláčiky a tyčinky, keďže na varenie nie som časovo uspôsobená (ktoré mi vôbec nechutia). Vo všetkom je kopec E-čok a cukor. Doteraz som sa im vyhýbala, ale pri tejto diéte mi asi nič iné neostane...Zo zoznamov, čo tu na i-nete sú si môžem byť maximálne istá Haribo medvedíkmi, čokoládou a bonparmi, z čoho sa pravdupovediac moc nenajem (hoci ma to teší). Asi je to len počiatočné znechutenie, ale amarantové cestoviny, ryžová kaša a nápoj zajac ma ani nenasýtia, len mi je z nich zle. Myslím, že som už vydržala kadejaké diéty a táto by nemala byť až takým problémom. Hnevá ma iba, že sa človek nemôže dopátrať pravdy o zložení výrobkov a neexistuje jedna poriadna predajňa kde by mali všetko. Takže privítam akékoľvek užitočné rady začiatočníkovi!!! čau Jana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:01 3.12.2004

    Ahoj Takze: Mrazenu zeleninu jedavam osobne si kupujem bonduelle(dufam ze sa to tak pise) lebo mi najviac chuti. Jedine na spenat si davam pozor ale myslim ze sekany alebo cele listy by mali byt OK. Tiez mrazene ryby bud cele alebo file(samozrejme neobalovane) Niekde som citala ze ja konzervy na ktorych je napr. ryba, olej(alebo voda ), sol, alebo fazula, voda , sol a pod. by mali byt OK. Kedze nemozes jest mlieko: Sojaprodukt vyraba vraj bezlepkove veci. Niektore su dokonca aj oznacene niektore nie ale ich zoznam je myslim tiez na tejto stranke... osobne jedavam neochutene tofu. Uprimne povediac tuky skoro nepouzivam(avokado je napr. velmi dobre miesto masla) jedine olivovy olej a ten tiez si myslim ze by mal byt OK(neochuteny). Korenie kotany by malo byt OK (to som nasla na nejakej zahranicnej stranke co je tiez dobry zdroj informacii, potom si len treba davat pozor ze ci su aj tie vyrobky kupene u nas vyrobene v zahranici alebo v SR). Tym ale mam na mysli ciste korenie nie nejake zmesy typu grilovacie a pod. Kecup je asi Heinz naistejsi, po pripade hellmans. Zuvacky: orbitky Ked by si chcela pouzivat balzam na pery bez lepku... Labello je bezlepkove a skoro aj cela rada Nivea kozmetiky. Elmex pasty na zuby. Napoje: Coca Cola, Rauch dzusy(Happy Day, Bravo)(toto tiez viem zo zdrojov v Rakusku takze uprednostujem Rauch dzusy vyrobene v Rakusku nie Madarsku), Nesca Gold a vraj aj Clasic, tiez instantna kava Jacobs Kronung, mleta by mala byt vraj kazda OK Osobne pijem caje teekane, bud bylinkove alebo zelene neochutene. Kedze nemam tiez cas varit casti si kupujem schar chleby alebo nieco od scharu.. Mozno ho nepredavaju vsade ale take racio ryzove chleby myslim maju skoro v kazdom meste. casom urcite budes mat prehlad co kde maju :) Proste da sa prezit... hlavne sa prosim ta neriad tymto "Podstate ja jem vsetko co nema napisane priamo muku. " :)) podla mna to nie je pravda a myslim ze z tym suhlasia aj vsetky celiaticke organizacie na svete a jedinci ktory oslovuju vyrobcov a tak ziskavaju zoznamy bezlepkovych potravin. Na co by to robili ked by jednoducho stacilo pozriet sa na zlozenie, ze ;) Ale tym nechcem povedat ze zlozenia netreba citat ;). Ospravedlnujem sa za pravopisne chyby ktorych je tu urcite habadej.... Drzim place Kveta

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:30 3.12.2004

    keby som sa riadil vsetkym co tu je napisane, tka by som nemohol jest vobec nic. Je vobec jedna potravina ktora tu nebola spochybnena?? Lieh sa destiluje, preto tam lepku ovela menej ako je ta povolena hranica. Povedalo sa ze mozme vsetky Ecka. MorcaDella je tu uvedena medzi bezlepkovimi vyrobkami. Nevidim dovod preco by tam mala byt muka. Zarucene nebude nikdy nic, vzdy je tu riziko inak sa neda... inak neviem ci si zenaty abo mas priatelku, nezabduni ze ju nesmies ani bozkavat, slinami sa toho prenesie viac nez si myslis. A ked v tesku nakupujes a ides oklo peciva, myslis ze sa nenadychas lepku? tak isto. Netreba to prehanat. Martin Cicman

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:38 5.12.2004

    Ja kupujem dcére Morca Dellu z Coop Jednota. Dokonca je na nej aj značka, ale volá sa zmes na špagety. To len taký poddotaz.

  • napísal:
    používateľ:
    janiicka
    pridané:
    14:37 6.12.2004

    Ahoj Kveta, Velmi pekne Ti dakujem za taku skvelu odpoved!!!! Urcite si teraz s radostou kupim minimalne tu Bonduelle zeleninu a napr. to avokado, to mam strasne rada. Tesim sa ako male decko! Dnes som sa konecne najedla do syta - na olivovom oleji som si osmazila baklazan so zemiakmi a paradajkou, uplne bez korenia a bolo to lahodne. Nevies, preco sa nemoze akekolvek korenie (myslim ciste nie zmes)? A sol je kazda bezpecna? V sobotu som si kupila chlieb od Dubravanky, vraj v chlebe, co pecu Viedenske pekarne su stopy lepku. Nemas nahodou o tomto informacie? Urcite ma napadne este spusta otazok... tak este napisem. Momentalne musim tuho pracovat a prestat mysliet na jedlo :)) Ak by si mi vedela napr. napisat co zvyknes jedavat na ranajky a hlavne na obed, potesilo by ma to... nech si viem spestrit jedalnicek. Aky je tvoj nazor na margariny? pa pa Jana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:18 7.12.2004

    POkiaľ ja viem, tak v zmesiach korenia môže byť glutaman sodný. A viem, že v Čechach bol problem s čiernym korením - objavili tam lepok - neviem, od ktorého výrobcu - asi tam pridali pšničný škrob ako protihrudkujúcu látku. Čierne korenie si meliem doma čerstvé, ale ostatné aj mleté korenia používam (paprika, zázvor, kurkuma, škorica, koriander, rasca...). Čítala som, že aj kari môže obsahovať stopy lepku, používam kurkumu. Bylinkové korenia by mali byť OK - pokiaľ to nie sú zmesi. Na www.euro-zona.cz je zoznam od Vitany - sú tam aj korenia. Ak máte iné vedomosti o lepku v koreninách, budem rada, keď napíšete. eral

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:50 7.12.2004

    Janka, ja len toľko, nemôžem sa nevyjadriť (!): Odporúčania od Martina ber so značnou rezervou, ak Ti skutočne záleží na zdraví. AndreaV

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:16 7.12.2004

    Janka, skúsim Ti poradiť aspoň niečo v rýchlosti: Na pitie sú vhodné: čisté neochutené minerálky, džúsy 100% (ovocie, voda), čisto bylinkové čaje - jednodruhové, čaj Roibos 100% veľmi odporúčam, zelený čaj 100%, čerstvé čisté ovocné a zeleninové šťavy napr. z mrkvy, jablka alebo cvikly - dajú sa kúpiť hotové v Prior, Jednota, Billa. Mäsové výrobky: šunky, salámy, klobásy, párky označené preškrt, klasom - vákuové balenia: Billa, Kaufland, na váhu v Jednote. Sójové párky, salámy,cesnačka vákuové balenia - Kaufland, Jednota, Prior, ale aj inde Chlieb: ak nemáš upečený, tak kúpiť "sucháre": kukuričné, ryžové, v krabici zeleninové Knuspi a i - označené preškrt. klasom alebo prirodzene bezlepkové, je to na nich napísané: v Billa, Kaufland, Prior, Jednota, Tesco a i. Maslo: používam Rama, Veto, Flóra (neoverovala som u výrobcov) Mäso: všetko čerstvé mäso a ryby, radšej pozor, aby nebolo ochutené napr. v Bille(ale to musíš ešte variť) Jedz veľa čerstvého ovocia a zeleniny, zemiaky, ryža. Mrazená zelenina, na ktorej je napísané zloženie, že v nej nič iné nie je. Vajcia. Mrazený špenát - čítaj zloženie. Orechy: vlašské, lieskové, arašidy. Kompóty: zložené ovocie, cukor, voda, napr. ananásový, madarínkový. Kečup: Hellmans jemný v umelohmotnej červenej fľaši je naňom napísané prirodzene bezlepkový. AndreaV

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    05:32 8.12.2004

    Čo sa tyka kari korenia: Kotanyi uvádza v zložení zemiakový škrob, takže predpokladám, že by to malo byť OK. Mira

  • napísal:
    používateľ:
    janiicka
    pridané:
    09:56 8.12.2004

    Mila Ada, dakujem moc za vsetky perfektne tipy. To je presne to, co som potrebovala - z kazdeho druhu jedla aspon par vyrobkov, u ktorych by som si bola ista. Vcera som konzultovala po telefone s jednou celiatickou, ktora mi neradila ziadne rastlinne tuky, tak radsej daj pozor, vraj su nebezpecne! Co sa tyka zeleninovych zmesi, vsade na zlozeniach su uvadzane iba rozlicne typy zeleniny, ale neverim, ze by sa do nich nieco nepridavalo. Vies mi prosim poradit ktoreho vyrobcu mrazenej zeleniny a spenatu pouzivas? A mozno napriklad jest aj rybicky v konzervach (sardinky a pod)? Ozaj a ako je to s chlebom? Objednala som si z Dubravanky a prisiel zabaleny s 3 mes. trvanlivostou. Z Viedenskych pekarni vraj obsahuje lepok. Co zvyknes jest? Maj sa krasne a dakujem za pomoc! Janka

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:29 8.12.2004

    Ahoj, diétu nemám ja, ale moja dcéra. Viedenské pekárne v žiadnom prípade nepoužívaj, výrobky obsahujú viac lepku ako povoľuje norma (už aj tá norma je zarážajúca). Rastlinné tuky: neviem, ako to myslíš, že sú nebezpečné? Myslíš ako také (čisté 100%) alebo vo forme margarínov? Rastlinné tuky v prirodzenom stave sú tekuté. Sú v poriadku, najmä tie, ktoré obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, napr. olivový olej by mal byť najlepší, ale ten za studena lisovaný (extra virgin), lebo pri tepelnom spracovaní olejov sa mení ich štruktúra. Aj iné rastl. oleje je lepšie používať tie za studena lisované (repkový, slnečnicový, sójový...). Nikdy nekupujem kvôli diéte rastlinný olej, ak neviem, z čoho je (zmesi). Ak sa má tekutý rastl. tu premeniť na margarín, musí sa nejakým spôsobom emulgovať, aby sa dostal do tuhej formy, týmito procesmi sa mení podiel nenasýtených mastných kyselín a rastl. tuk sa vlastne znehodnocuje, okrem toho s margarínom zješ všetko, čo do neho dajú - možno preto vravíš, že sú vraj nebezpečné. Ale včera som konzultovala s gastroenterologičkou (MUDr. Valachová z BBystrice), či radšej rastl. margaríny alebo živočíšne tuky (maslo, bravčová masť,...) - jednoznačne sa prikláňala k používaniu rastl. tukov. Tiež odporúčala rybie tuky - jesť morké ryby. Pri celiakii všeobecne je dobré tuky v strave obmedziť, hlavne pri tepelnej úprave jedla. Poznám aj ľudí resp. človeka, ktorý si "natiera " na chlieb olivový olej, nie maslo. Čo sa týka chleba - pečiem z múky od Novalimu v Horných Hámroch, tá je stopercente bez lepku. Ak sa upečený minie, jednoducho používame sucháre, kým nemám čas upiecť ďalší. Mám automatickú pekáreň chleba, je to super vec. Chlieb z Dúbravanky nepoznám, ale myslím si , že by nmohol byť v poriadku. Ryby v konzerve: kupujeme, najspoľahlivejšie podľa mňa sú tie ryby, voda, soľ, alebo ryby, soľ, olivový olej, prípadne rastlinný olej - len v tom prípade som fakt na pochybách, lebo neviem, o aký raslinný olej ide, tak sa tomu snažím vyhnúť. Ešte ma napadlo sójové mäso neochutené - kocky, plátky. Ak sa to naučíš pripravovať a zvykneš si na jeho chuť, je to fakt dobré. Treba ho len dobre ochutiť. Pozor na ochutené druhy!. Skús si uvariť sójové bôby - majú všestranné použitie a dajú sa uvarené skladovať v chladničke. Kyslá kapusta, najmä ak máš domácu a viš, čo je v nej. Inak ak kupujem v sáčku alebo vedierku, musí byť na nej presné zloženie, žiadne "koreniny", ak nie sú vymenované presne, nekúpim. Skús v nej uvariť sójové mäso. Ako vegetu používam Soľčanku s morskou soľou. Horčica od Hellmanns v sklíčku je tiež prirodzene bezlepková - aspoň to na nej píšu. Výrobcu špenátu neviem, jednoducho čítam zloženie. Mrazená zelenina - tu možno riskujem, ale ak je to nap. Maďarská alebo iná zmes a je tam napísané presné zloženie, kúpim. Alebo napr. hrášok, kukurica - na všetkom hľadám napísané "zloženie dvojbodka". Určite nekupujem mrazené hranolky. Nepožívaj normálny ocot. Ja kupujem jablkový ocot Eva v Kauflande (aj Hypernova) - 49,90 Sk. Ocot sa dá nahradiť citrónom. AndreaV

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:44 8.12.2004

    Ahoj Janka, ja mam tiez ceiakiu len 2 mesiace, a tiez musim mat teraz aj bezlaktozovu dietu, a poviem ti ze este stale som si nezvykol. Zarazilo ma ze jedavas cokolady. Oni sa mozu? Ved ja sa vyhybam vsetkeho co obsahuje mlieko, a kazda cokolada ma susene mlieko a srvatku, ktoru vraj mi na bezlaktozovej diete nesmieme. Ci poznas nejaku specialnu cokoladu? A kde sa da kupit ten chlieb od Dubravanky? Ja som doteraz piekol doma, ale s nim je to tazke. Cerstvy je sice fajn, ale uz na druhy den sa strasne drobi a chuti ako normalny chlieb ked uz ma 5 dni. Kupujem chleba z Viedenskych pekarni, viem ze tam je trochu lepku, ale nevedel som ze BA sa da kupit bezlepkoy chlieb aj od inej firmy. Skoda ze ma lepok, lebo chuti super, nedrobi sa a neschne ani po dlhej dobe. Los

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    06:32 9.12.2004

    Ahojte, myslím, že je to dosť veľký paradox. Janka na jednej strane vylučuje zo stravy všetko, čo len v najmenšom obsahuje Éčka, doslova sa piple v tom, čo ktorá potravina obsahuje, no na druhej strane veselo si vyjedá čokoládu, aj keď má laktózovú intoleranciu. Čím ďalej túto diskusiu čítam, tým viac som znechutená (a myslím, že nie som sama). To nemôžem, lebo to má také Éčko, to nemôžem, lebo tam je rastlinný olej a nie olivový, chlieb z Viedenských pekárni nie, lebo je tam lepok, pritom má znak preškrtnutého klasu. To potom asi nejete nič, čo je takto označené, alebo pri iných potravinách je to v pohode? Je tam prečiarknutý klas, tak je to OK? Veď aj v ostatných potravinách môžu byť stopy lepku, aj keď tam je tento znak. Nikto Vám nezaručí, že tam ten lepok nie. To všetci tak prísne tú diétu držíte, alebo sa len tak chválite? Píšem sem málokedy, ale dnes ma to už riadne vytočilo, musela som zareagovať. Mirka

  • napísal:
    používateľ:
    janiicka
    pridané:
    10:25 9.12.2004

    Ahoj, neviem odkial mas, ze jem cokoladu, asi si si zle precital moj text. To bola iba forma otazky. Co sa tyka chlebu z Dubravanky, da sa objednat na Grosslingovej ulici. cau

  • napísal:
    používateľ:
    janiicka
    pridané:
    10:27 9.12.2004

    Ahoj Andrejka, velmi velmi pekne dakujem za tvoj mail. Presne toto mi pomaha, ked niekto strucne a jasne vyjadri, co sa moze a co nie. Za ten tyzden, co mi zistili celiakiu som sa stretla s mnozstvom ludi, ktori ju maju a tvrdia, ze piju, jedia vsetko okrem muky, nerobi im problem ziadna navsteva restauracie. Podla takychto ludi sa nechcem riadit pri svojej diete. Ak mozes Andrejka, napis mi prosim mail na janiicka@hotmail.com, alebo mi uved svoj. Velmi rada sa s Tebou porozpravam. Janka

  • napísal:
    používateľ:
    janiicka
    pridané:
    10:36 9.12.2004

    Mirka, vytacas sa zbytocne. Radsej si lepsie precitaj horeuvedene texty. Samozrejme, ze este nemozem skvele drzat dietu, ked o nej za ten tyzden skoro nic neviem. Ak sa mas dobre a vies, ze ti nic neskodi, kludne dietu dodrzuj podla svojej mienky. Ja ju mienim drzat cim lepsie, pretoze som si telo humplovala dost dlho predtym ako mi tuto chorobu nasli a zaujima ma problematika E-cok, octu... zial, lebo som k tomu donutena. Clovek by ma zbierat cim viac informacii a az potom moze byt mudry a vytriedit si ich, nie? Preco by si clovek nemohol dat kocku cokolady, ked na nu ma chut? Ale to neznamena, ze ju bude jest pravidelne a iba cokoladu! Mam skor pocit, ze ty hladas ospravedlnenie na to, ze dietu nedrzis velmi striktne... (sudiac podla tvojej poslednej otazky). Ved napis, ako sa stravujes ty a porad nam vsetkym! Jana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:36 9.12.2004

    Produkty Hellmans majú viaceré označenie, že sú prirodzene bezlepkové. V zložení je ale uvedený aj OCOT. Písala som výrobcovi, o aký ocot ide - či z jačmeňa alebo bezlepkový, ale vôbec mi neodpovedali. Čo o tom viete? Ď. eral

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:49 9.12.2004

    Jasné, že mi to teraz nikto nezaručí, koľko je kde lepku. Ak je potravina označená ako bezlepková, mala by mať aj označené množstvo lepku v mg. Keď je označená ako prirodzene bezlepková, treba rátať s tým, že sa do nej môže dostať lepok pri spracovávaní na tých istých strojoch ako potraviny s lepkom. A myslím, že práve o to ide. Keďže aj potrainy označené ako prirodzene bezlepkové môžu niekedy obsahovať stopy lepku, snažím sa vyhnúť všetkému, o čom mám akúkoľvek malú pochybnosť. eral

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:52 9.12.2004

    Nehľadám nijaké ospravedlnenia, diétu držím, myslím si, dosť tvrdo. Ale nemám pocit, že keď jem chlieb z Viedenských pekárni, kde je preškrtnutý klas, tak diétu porušujem ako to bolo písané niekde v článkoch vyššie. Tak isto olej: olivy tiež sú rastliny, keď je niekde napísané: čistý olivový olej, tak to môžem potom asi aj čistý slnečnicový olej alebo sójový alebo nie? Tie tiež neobsahujú lepok. Som z toho všekého znechutená. Asi toľko som chcela. Mirka

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    11:55 9.12.2004

    To je to prvotne "zdesene nadsenie" zaciatocnikov. Po roku ich to prestane bavit a najdu si v tom urcity system. Ved stale nie je jasne co vsetko mozeme ci nemozeme jest. A aj pri beznej (lepkovej) strave sa nazory odbornikov na skodlivost/neskodlivost jednotlivych ecok rozchadzaju. Rady typu - zivocisne tuky neodporucam, radsej konzumovat rastlinne - povazujem za zbytocne. Kazdy organizmus ma svoje specifika. Ja napriklad vacsinu jedal pripravujem na domacej bravcovej masti, no niekomu inemu by taketo jedla uskodili. V rastlinnych maslach ako Rama, Perla, Veto atd. je podla mna iba o trosku menej umelin ako v tom kelimku v ktorom su, tak sa im radsej vyhybam. Ale rybaci tuk bude zdravy stale , kvoli vysokemu obsahu vitaminu D, ktory je pre nas-bezlepkacov velmi dolezity. S pozdravom Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:42 9.12.2004

    Tusim v chlebe z viedenskych pekarni nasli vysoky obsah lepku, ktory prekrocil povolenu hranicu(aj ked niektory tvrdia ze nie je ziadna povolena hranica a obsah lepku by mal byt 0.) Takze tie clanky v ktorych bolo pisane ze chlieb obsahujuci psenicny skrob nie je vhodny, predsa len boli opodstatnene. Kveta.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:03 9.12.2004

    Myslim si ze chlieb ktory pecu viedenske pekarne obsahuje psenicny skrob(to su tie stopy lepku) a tiez si myslim (ale nie som si na 100% ista) ze na stretnuti ktore organizovalo obcianske zdruzenie v BA zaznela aj informacia, ze im namerali nepovolene mnozstvo lepku.... Osobne jedavam chleby od scharu aj napriek tomu, ze su cenovo vyhodnejsie mozno ine chleby. Preto ze: Shar robi iba bezlepkove potraviny a tym padom sa "kontaminacia" lepkom pocas skladovania a vyrobi zrejme minimalizuje. Predava sa aj inde v europe a niekde som citala, ze niektore celiat. organizacie robia aj nezavisle testy vyrobkov. Chuti mi. Vyrobky maju trvanlivost dost dlho(chlieb aspon pol roka) Margariny som prestala jest este pred tym nez som zacala dodrziavat bezlepkovu dietu(preto ze si nemyslim ze su moc zdrave) takze vlastne neviem ktore su vhodne vzhladom na dietu. Moj gastroenterolog mi o margarinoch akurat povedal ze ked uz chcem OBCAS jest stuzene tuky nech si radsej dam maslo, preto lebo do margarinov (a zvlast niskotucnych) sa pridavaju mnohe latky, ktore su v konecnom dosledku skodlivejsie nez ten tuk v masle. Obed je asi najlepsie zobrat si zo sebou. Ale vzhladom ze nestiham varit vecer a casto sa mi ani nechce chodit s taskami do roboty a domov, skusam to vyriesit tak ze si kupim na obed banany a kopec ovocia... Korenie ciste sa podla mna moze(ked sa teda vyrobca vyjadri ze je bezlepkove) Mozno som sa minule zle vyjadrila :) Kveta

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    06:55 10.12.2004

    Ahojte, kto z Vás si kupuje chlieb z Viedenských pekárni? Ja ho mojím dvom deťom kupujem pravidelne, myslela som si, že je skutočne bezlepkový, keď je na ňom znak, teraz som na pochybách, či robím dobre. Problémy, našťastie, nemajú žiadne, akurát syn je v zime náchylný na priedušky, v lete máme pokoj, takže si myslím, že chlebom to nebude. Zaujíma ma, či ho ešte niekto z Vás konzumuje, lebo ako čítam, tak sme asi sami a nemám z toho najlepší pocit. Majte sa krásne. Silvia

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:38 10.12.2004

    Tiez kupujem chlebove zmesy Viedenskych pekarni uz dlhsiu dobu a vobec mi nie je z chleba zle. Je vynikajuci, neda sa porovnat s inymi druhmi chleba. Dokonca sa z tej muky daju urobit vynikajuce buchty na pare. Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    10:39 10.12.2004

    ja ho tiez pravidelne kupujem. Chuti velmi dobre, nedrobi sa, dlho vydrzi a neni suchy. A daju sa z neho robit oblozene chlebiky, co sa mi z doma robeneho chleba zatial nepodarilo, lebo vzdy ked som sa zahryzol, tak sa rozpadol na 800 kusov. Ale asi si skusim na porovnanie kupit aj ten chlieb od Dubravanky. Dnes som sa bol nanho pyta, vraj stoji okolo 70 Sk. teraz neviem ci je taky maly, alebo fakt taky lacny.Los

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:10 10.12.2004

    poradim Ti ranajk, ktore jedavam uz pol roka, ale nie cez vikend, vtedy mi obcas priatel spravu bezlepkove palacinky. Kup si sojove vlocky, zo dva polkilove baliky, primiesaj tam jeden balik lupanych tekvicovych semiacok, jedny slnecnicove semiacka, hrozienka, kokos, lieskovce, sezamove a lanove semeno,... a z tejto zmesi si vecer do malej misky naber tak jednu dve naberacky, zalej sojovym mliekom, ktore si pripravis z prasku. Daj na noc do chladnicky a rano mas paradne ranajky. Daj si tam aj ine veci, ked mas rada. Ale toto je chutne a dokonca aj velmi vyzivne, ja som z toho syta tak 5 hodin. Tak dobru chut. Miska

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:14 10.12.2004

    p.s. zabudla som: toto vsetko celkom lacno dostat v BA na trznici na Trnavskom myte, je tam ten isty obchod dvakrat. packo.

  • napísal:
    používateľ:
    janiicka
    pridané:
    12:26 27.12.2004

    Miska, velmi pekne dakujem. Rovno si to idem dnes kupit a napisem ti ci chutilo. pa Janka

  • napísal:
    používateľ:
    nika
    pridané:
    13:34 27.12.2004

    Ahoj, ja ti napíšem len toľko, že Viedenské pekárne nie sú moc dobré (aspoň pre mňa). Ja mám celiakiu skoro deväť rokov a viem, čo to. Keď začínala moja maminka, tak vtedy tu nič nebolo. Bol len Bardejov, aj toho nebolo veľa. Keď to porovnávam s touto dobou, ako to bolo pre 8 rokmi, tak je to o moc lepšie. Ja to môžem viac zhodnotiť, lebo s touto chorobou žijem dlhšie. Teraz sú už viaceré firmy, ktoré sa zaoberajú celiakou. Aby som nezabudla na tie Viedenské, tak aj ja som na začiatku bola rada, že môžem aspoň niečo jesť. Ale asi tak už dva roky som mala problémy práve s trávením týchto potravín. Musela som ich úplne vylúčiť. Keď sme sa na to pýtali aj doktorky v BB, tak nám potvrdila moje slová. Je tam dostatok lepku a ja som práve naň reagovala. Teraz momentálne sa mi to vylepšilo, tak si to nechcem pokaziť, a radšej to nejem. Ja mám už vysoký stupeň celiakie, a tak aj na takúto maličkosť reagujem. Ale nechcem ťa odradiť. Možno ty to budeš dobre znášať :-) Tak ti držím palce...Nika

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:18 14.1.2005

    tak ako, prisla si na chut tym vlockam?

  • napísal:
    používateľ:
    Michaela7
    pridané:
    22:21 15.3.2005

    Ahoj. Nic si z toho nerob, lebo ja si myslim, ze su aj horsie veci na svete a toto medzi ne urcite nepatri..Ja som na bezlepkovej diete rok a pol a celkom som si zvykla. Je sice pravda, ze ja som aj predtym jedla trosku inak ako bezne sa Slovaci stravuju, asi preto som to znasala celkom dobre. Bola som vegetarianka dva a pol roka, ale po zisteni diagnozy som zacala jest maso tak dvakrat do tyzdna. Tak co jest. Musis co uz samozrejme vies vynechat vsetko pecivo, chlieb, cestoviny, keksiky, proste vsetko kde sa muka nachadza. No to nie je vsetko. Su to takisto vsetky polotovary, pretoze su bud vyprazane a to v klasickej struhanke alebo napr. hranolky su robene tak ze mozu obsahovat muku lepok. Nevravim, ze vsetky, ale ja sa radsej tomu vyhnem. Takisto nejem vsetky vyrobky cize salamy, parky klobasy. Neviem ako sa stravujes ty, ale ja tieto veci nejem tak desat rokov. Horcice kecupy to vsetko ma takisto psen. bielkovinu tak sa tomu radsej vyhni. Ja mam vsetky dzemi kecupy robene po domacky, lebo ani ocot nemozes pouzit hociaky. Chlieb si peciem sama, mam pekaren, takze odporuca skvela vec. Muku mozes pouzivat kukuricnu, pohankovu, ryzovu, specialne bezlepkove zmesy.. Inak mozes jest vsetky recepty len musis vsade pouzit tuto muku namiesto psenicnej. Struhanku takisto len kukuricnu. Je to dost narocne na cas, mne pomaha dost mama so stravou, u nas je problem aj v restauraciach este a kedze je nejem vela masa mam problem sa najest vonku. Pokial si ty masova mas je lahsie lebo mozes casto jest ryzu s masom alebo zemiaky a maso. Len nic zahustene mukou..Kavu len cistu nijake instantne kavy caje dzusy to vsetko obsahuje lepok. Ja pijem len stolove vody, kavu len cistu caje sypane kvalitne a dzusy malo a to len cisto stavy. No nejako pisem vela ozvem sa este. Zatial drzim palce pojde to neboj sa

  • napísal:
    používateľ:
    fifi
    pridané:
    01:44 19.6.2005

    nazdar Los, mne sa chlieb nedrobi, pridavam si don sezamove + slnec. a tekvic.semienka a na zaver dobre 3 lyzice olivoveho oleja, peciemna teflon plechu/vyssi/ cesto robim redsie alebo si peciem bylinkovy chlieb - miesto semiaciek davam susene bylinky/ petrzlen, bazalka, pazitka vyborny je aj so susenym porom / nakrajam na tenucke pruziky, vysusim a pridam, alebo skus aj vysusit cesnak, je to vyborne cav fifi

  • napísal:
    používateľ:
    kvietok
    pridané:
    15:45 29.5.2006

    Ahoj, ja sa len pridavam. Dnes mi zistili celiakiu ale mam to komplikovanejsie, pretoze som diabeticka k tomu a musim ist na vysetrenie gastroskopicke ci ake... a dovtedy nemam drzat bezlepkovu dietu, no aspon nejake informacie by som tiez rada privitala dopredu co a ako-nejake tie vyrobky pripadne, kde sa daju zohnat... Som dost nestastna z toho, ale co sa da robit-to je zivot :( Vopred dakujem. Ala

  • napísal:
    používateľ:
    nikuskaKE
    pridané:
    21:20 2.5.2007

    j nemusis sa obavat :) Morca Della je v pohode aj pre nas bezlepkacov :P

  • napísal:
    používateľ:
    Soleil
    pridané:
    21:04 23.9.2007

    hallo vsetkym ;-), v marci 07 som dostala diagnosu Celiakia. Dieta u mna funguje velmi dobre. Chcem sa Vas ale opytat, ci mi niekto moze napisat slovensky Link, kde si o Celiakii mozem vsetko precitat v Slovencine. Zijem uz dlhu Dobu v Zürichu a kompletnu zostavu poznam len len v Nemcine. Dnes som tu niekde citala, ze lepky su v jacmeni? (Weizen) Za kazde Info dakujem. Bye Mira

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:42 24.9.2008

    Asi partím k Janke.Tiež som vo štvrtok minulý týžde´dostala správu,že mam celiakiu.Hneď som sa pustila do diéty,avšak včera som stroskotala.Začalo to tým,že keď som si ráno chcela kúpiť obľúbnú sojovu tyčinku,zistila som,že aj v nej sa nachádzajú kúsky pš.múky.Moja prvá reakcia-samozrejme zúrivosť,potom plač(histerický ako malé dieťa),pridala sa migréna,zvracanie.Dnes tento hnev pokračuje.Už všetky diétne jedlá skončili v...,s tým že táto diéta nie je pre mna.K normálnej strave som sa nevrátila,zatiaľ nemôžem vidieť žiadne jedlo. -Môj problém spočíva v tom,že už vyše roka bojujem s trombózou a za posledné obdobie sa k tomu pridružil Raynandov syndróm rúk,zlé výsledky krvi-veľmi hustá,začala som sa vyhadzovať vyráťkami,nezaberajú mi lieky(anopirin,warfarin,fraxiparine).Teraz mi dr predpísala na kožnom Xyzal a na gastre BioGaia-2x1 a stojí to 180 sk.Toto všetko je pre mňa dosť deprimujúce a zažívam vyššie popísané.Chcela by som sa spýtať niekoho z vás,čo sa môže stať ak vylúčim bezl.diétu a všetky lieky ,ktoré mi predpísujú,naozaj rada by som ich zbavila,veď pichať si clexan každý deň do brucha nie je naozaj žiadna sranda a k tomu ešte toto.Veľmi pkne ďakujem tomu,kto mi odpíše.Erika

  • napísal:
    používateľ:
    Jana1
    pridané:
    23:22 24.9.2008

    ja mám tiež veľmi rada sójové tyčinky a prednedávnom som objavila aj bezlepkové - vyrába ich firma unimex a sú fakt dobré - odporúčam vyskúšať.

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    23:44 25.9.2008

    Ďakujem za radu a môžem sa spýtať,v ktorom obchode predávajú tie bezlepkové sójové tyčinky? Určite by mi aspoň to pomohlo na začiatok pravdepodobne dlhého boja.A môžem vedieť ich presný názov?Som z Košíc. Erika

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    00:28 26.9.2008

    Práve tu čítam vo Vašich príspevkoch,že celiatici majú viaceré výhody ako napr.:cestovné zadarmo,kompenzácia na diétu,neplatenie koncesionálnych poplatkov.Chcem sa spýtať,ako to vlastne je,či ma na to má upozorniť buď obvodný všeobecný,alebo gastroenterologička,alebo sa musím pýtať na to sama?Ak gastroen.tak pri ktorej návšteve?Zatiaľ som u nej bola dvakrát.Po prvý raz mi urobila usg a gastroskopiu,pri ktorej mi odobrala vzorky na HP+2xbiopsia z D2.Záver bol antrálna gastritída a predpísala mi Helicid a costi.Keďze som sa znova obsýpala,na kožnom mi poradila neužívať lieky z gastra.Na druhom vyšetrení a po výsledky z biobsie mi vlasne oznámila,že mám celiakiu/Marsh 1 a doporučila mi ešte doplniť vyšetrenia:na stolicu na antigen HP a K+C(to znamená,že sa mi potvrdil helikobacter, a čo znamená K+C?) a ešte mi nariadila bezlepkovú diétu a predpísala Bio Gaia.Na kontrolu mám prísť s výsledkami stolice.Takže ma zaujíma,či ma o tých horuvedených výhodách bude informovať pri najbližšej kontrole alebo sa mám na to pýtať ja a kedy?Zaujíma ma to z toho dôvodu,lebo mám 3 deti a pôžičky a to posledné je,že by som ich chcela o niečo ukratiť. Erika

  • napísal:
    používateľ:
    GABIKA
    pridané:
    09:41 26.9.2008

    Ahoj Erika, na máličko výhod, ktoré máme nie je nikto z lekárov povinný upozorňovať. Lekári s tým nemajú nič spoločné. Pacient sa sám musí zaujímať na čo má nárok, najlepšie je zapojiť sa do nejakého združenia celiakov, ktoré máš najbližšie, alebo čerpať info. sama z webu. Môžeš sa obrátiť na Úrad práce a soc. vecí - tam kde bývaš a tam by ťa mali informovať, keď im povieš že máš celiakiu dajú ti tlačivo na prekukaz ZŤP a určite (možno) ti poradia. GABIKA.

  • napísal:
    používateľ:
    Jana1
    pridané:
    12:39 26.9.2008

    Ja som ich kúpila v Jednote. Skús sa pozrieť na ich stránku - "pekny-unimex.cz " - vyhľadaj sójové cukrovinky a tam si pozri ako vyzerajú. Majú aj v Seredi pobočku, tam by si sa prípadne mohla informovať kde by si ich v tvojom okolí mohla zohnať.

  • napísal:
    používateľ:
    piskoota
    pridané:
    18:15 26.9.2008

    Ahoj, v KE maju tie sojove tycinky (sojove suky) v Bale v Dargove. Tiez tam maju aj Bobikov mls (v jogurtovej poleve) a Zoo Snack (v cokoladovej), od tej istej firmy. Myslim ze su pri kinderkach:) a su fakt mnam mnam:)

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    23:46 28.9.2008

    Janka ďakujem za radu aj za stránku.Chcem sa spýtať ak budem mať nejaký iný problém,teda ich mám dosť,ešte stáel vlastne je to všetko pre mna španielska dedina,či sa môžem na teba obracať o radu? Erika

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    19:42 6.10.2008

    Hura .nasla som konečne pre seba tie sojove tyčinky,mali ich u nas v bale na furči na lidickom namesti:vola sa to sójový suk klasik v tmavejpoleve od firmy Unimex.Obal žlto hnedý so znakom bezlepková potravina.A majú v tej predajni taký mini kútik bio,ale nájdete v ňom aj bezlepkové cestoviny,ryžové vločky,samozrejme sójové plátky,granule,kocky...Nie je toho veľa,ale konečne niečo v blízkosti bydliska(aspoň ten základ). A ešte sa chcem spýtať:čítala som zloženie kakaa(cola calo) a nachadzajú sa tam kúsky pšeničnej zložky.To znamená,že čokolády so zložením kakaová hmota,by som nemala jesť?Lebo povetšina má takéto zloženie.

  • napísal:
    používateľ:
    Jana1
    pridané:
    22:13 6.10.2008

    Jasné, ak budem vedieť, rada poradím :-)

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    12:15 8.10.2008

    Ahoj Jani,viem,že už máš nejaké tie skúsenosti s diétou,ja v tom len plávam.Dnes som si chcela kúpiť krabie tyčinky,myslela som si ,že to môžem a na moje počudovanie aj v tom bolo v zložení pšeničná múka.Nevieš mi poradiť v ktorých takých mňam rybičkách sa nenáchadza to zloženie?Napr.Hoky? Už som za tie niekoľko dní,čo viem ,že mám celiakiu sa naučila čítať zloženie výrobkov ale stále mi nie je jasné všetko-takže glután,glutamán a éčka by nemali byť napísané,ani zložky pšenice,ovsa,raže a jačmeňa.A čo ešte nemá byť v zložení? Pri pečení chleba v pekárničke,má byť chlebík taký akože mokré cesto?Chuťovo je dobrý,používam Etu Vegu-program basic,aj kolegyňam chutil-používam hotovú múku na prípravu od Labety.(Cesto nie je zlepené,po upečení sú normálne oká alebo ako by som to pomenovala,len sa mi vidí mokrý.) A ešte jednu prosbu mám.Ochvíľku má moja Deniska meniny,bodli by nejaké koláčiky,máme radi linecké .Nevieš mi náhodou poradiť ako ich mám pripraviť z bezlepkovej múky-pečenie mi veľmi nejde.Ďakujem a prajem krásny deň. Môže mi poradiť aj niekto iný,kto má s tým skúsenosti,privítam každú dobre mienenú radu,prípadne nejaký ten receptik. Erika

  • napísal:
    používateľ:
    buco
    pridané:
    13:32 8.10.2008

    Erika, ja mám tiež piecku Eta- Vega a s chlebíkom to bolo rovnaké. Bol dobrý chutný, ale tá vlhčina mi na ňom stále vadila. Menila som recepty, ale stále to bolo viac menej s tou vlhčinou rovnaké, až raz som zmenila nie recept ale program a čuduj sa svete teraz je chlebík OK. Čiže použíam program 7 ULTRA- FAST II. A recept ktorý je uvedený na obale múky Promix- CH, alebo Mix B. Niekedy pridám opraženú cibuľku, rôzne semienka, nastrúhaný zemiak alebo jablko. U nás doma najviac letí super dobrý a rýchly tvarohový koláč. Cesto: 1 pohár cukru, 2 vajíčka, 2 poháre múky Promix PK, 1 prášok do pečiva Dr. Oetker, 1 pohár mlieka, pol pohára oleja a kakao Vyšľahám vajíčka s cukrom a postupne pridám ostatné suroviny. Nalejem na plech s papierom na pečenie. Plnka: 1 tvaroh, 3 lyžice cukru, 1 vajíčko, 1 vanilkový cukor Dr. Oetker Všetko spolu vyšľahám a po lyžičkách ukladám na cesto.Pečiem pri 180°C 30 min. Recept na linecké koláčiky som určite videla na podstránke celiakie- rozklikni si to v pravo hore- Bezlepkové recepty. Alena

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    18:15 8.10.2008

    Alenka ,za rady ďakujem,vyskúšam a potom dám vedieť. Erika

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:37 13.10.2008

    ahojte,tak ja som zlyhala.Rozhodla som sa neržať bezlepkovú diétu,som z toho viac deprimovaná ako zo všetkých chorôb ,čo mi za posledný rok lkári v pravidelných dávkach nadelovali.Rozhodla som sa nielen skončiť s diétou,ale ukončiť aj návštevy všetkých odborných lekárov a aj užívať všetky lieky,nevidím dôvod v tom všetkom pokračovať,keď vám sľubujú max.pol ročnú liečbu a po roku nedochádza k žiadnym lepšším zmenám.Viem ,že som slabá,preto držím palce všetkým,aby im to vydržalo.Ďakujem za všetky rady,ktoré mi boli v tjto poradni poskytnuté a prajem tjto stránke šte veľa kvalitných príspevkov .ďakujem

  • napísal:
    používateľ:
    Jana1
    pridané:
    23:03 20.10.2008

    Ahoj Erika, dlhšie som tu nebola, preto odpisujem až teraz. Krabie tyčinky nekupujem , takže s tými ti poradiť neviem. Čo sa týka zloženia výrobkov ja najčastejšie kupujem tie, ktoré sú označené prečiarknutým klasom. Okrem éčok a glutamanu sa ešte vyhýbam glukozovému sirupu a taktiež stopom lepku. Ja mám doma tiež pekárničku ETA ale ju nepoužívam. Chlebík z nej mi nechutil, piekla som z promixov a tiež som používala zmes od Labety. Teraz robievam chlebík výlučne z múky MixB od Schaeru - je jednoznačnej najchutnejší a vždy sa podarí. Robím ho do formy na biskupský chlebík zhruba každý tretí -štvrtý deň. Z tejto múky robievam aj rožky alebo žemle a dokonca aj kysnutý koláč. Linecké koláčiky často nerobievam, ale skúšala som ich aj z promixu a dosť sa drobili no z múky schaer mixC sú lepšie. Tu je recept-250 g Mix C,125 g cukru,125 g masla,ostrúhanú kôru z 1/2 citróna,2 vajcia,1 čajovú lyžičku prášku do pečiva.

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    09:06 21.10.2008

    Uz to tu zacina byt trosku chaoticke, ale snad Ti pomozem. Na uvod: pred mesiacom brali dcerke krv na protilatky, vysledky ma super. Pritom vobec neriesim Ecka, nie su podstatne a v inych statoch si ich tiez nevsimaju. Najnovsie su vyrobcovia povinni uvadzat ak sa vo vyrobku nachadza alergen, cize ak je napisane modifikovany skrob, je to OK, psenicny by musel byt vypisany (cize psenicny modifikovany skrob), glukozovy sirup aj dextroza su podla nanovsej studie Finov bezpecne este aj v pripade, ak boli vyrobene z psenicneho skrobu, vacsinou su z kukurice, takze tiez neriesim. Bezpecny je akykolvek ocot aj destilovany alkohol, tak isto glutaman. Ten sice nie je zdravy, ale riasy Ti nevyhladi. Ja osobne si nerobim starosti ani s textom typu "moze obsahovat stopy...", pretoze to mozu aj moje kuchynske riady. Vyrobcovia su povinni dokladne vycistit linku po kazdom pouziti nejakeho alergenu ( vajcia, mlieko, lepok..), aj preto radsej prechadzaju na nealergizujuce alternativy. Na pecenie chleba pouzivam MixB, chlebik je uplne super ( skusila som aj ine, ale tento je naj). No a este nakoniec: kazdemu sa moze stat, ze zje nechtiac lepok. Neupadaj do paniky, u vacsiny celiatikov male mnozstvo lepku nesposobi ziadne poskodenie criev, prepocitava sa priemerna spotreba lepku na den a iste limity su povolene. Tym nikoho nenavadzam aby zacal jest rozky z obchodu, len chcem povedat, ze ak sa to nahodou stane, ze zjes nieco v com je lepok, nevadi. Nabuduce si das pozor ;-)

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    23:53 21.10.2008

    Som rada,že dcerka ma vysledky super.Deti su pre mna vsetko na svete(ja sama ich mám 3) a ja by som urobila čokoľvek preto,aby sa nemusli trápiť,preto ta sprava ma potešila.Ďakujem krásne za rady,ja v tom mám takisto zmätok,veď o celiakii ,že ju mám, viem len mesiac.čiže pre mna stale chaos.Ečka veľmi nechcem rozplytvavať,toľko ich je,len mam akosi stále v hlave,a aj predtým to tak bolo,že keď ich je strašne veľa pokope,tak to radšej nekúpim,lebo sa mi to nepozdáva.Čo sa týka toho,že občas zjeme niečo čo obsahuje lepok,tak neviem.To budem musieť zistiť sama.Ja som vlastne k celiakii prišla úplne náhodou.Mám dlhodobé iné zdavotné problémy.Pred vyše rokom som mala dosť vážny úraz,zlomeniny zygomatického komplexu+natrhnutie menisku.Po artroskopii kolena som dostala trombozu hlbokych žil,odvtedy si picham inj.do brucha,a lieky ktore mi medzitym nasadovali nezaberali.Hematologicke sa to nepozdavalo,tak ma posielala na rôzne vysetreniia,kde pri odberoch krvi mi nikdy nic nezistili,až kým som sa nezacala v lete obsypávať.Tak ma poslala na gastro a tam mi oznamuje jeden šok za druhym.NAjprv antralna gastritida potom celiakia a bezlepkova dieta,potom bakteria e-coli a polyvalentna alergia-ani neviem co to je.Popritom suboj medzi gastrom a koznym brat-nebrať lieky kvoli alergiam a vyrazkam.No a dnes,len pri nahodnej navsteve,len som si isla dať predpisať nejaké potraviny,mi povedala že mam držať dietu na dietu,pretože posledny týžden mávam kŕče v žalúdku po jedle-vraj som zjedla niečo nevhodné,čo mi podráždilo žalúdok,lebo z bez.diety to nemoze byť,a je dosť pravdepodobné,že sa mi obnovila ta gastritída a mám zacať znova brať lieky ,ktoré mi predtým predpísala a ktoré mi na kožnom vysadili.Mám z toho total chaos,mohli by sa dohodnúť.Ešte raz dík a ospravedlnujem sa za tie dlhé riadky.Erika

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    00:04 22.10.2008

    Ahoj Jani,ďakujem za radu,to s tymi rybami sme zatiaľ vyriešili tak,že sme si kupili hoka a na masle spolu so zeleninkou a zemiakmi zapiekli v rúre a pochutnali sme si všetci.Čo sa týka pekárničky,dostala som radu od Alenky,ale zatiaľ sa mi nedarí,tak som ju posunula ďalej ku svokre,nech ju testuje,ja zatiaľ na také veci nemám trpzlivosť a nepodarilo sa mi upiesť ani chlebík v rúre ,ale dnes mi kmotra urobila radosť,podaril sa nám upiesť dobrý chlebík v jej pekárni-moulinex a dokonca nemala bezlepkový program,ale pri miesení cestu pomáhala ručne.Ozaj vedeli stemilí kolegovia,že pri pečení nesmie sa hýbať pekárňou a nesmie byť otvorené okno?Erika

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    09:10 22.10.2008

    To sa vsetko zlepsi. Chce to cas. Gastritida sa moze dat doporiadku spolu s riasami pri diete, polyvalentna alergia je alergia na vela inych veci, asi by som na to brala lieky, tie najnovsie na alergiu su spickove. My sme aj na bezmliecnej diete, viem ze je to tazke. E coli je bakteria, ktora sa normalne vyskytuje u ludi v hrubom creve, ak je aj inde, treba nasadit probiotika. Dobry je napriklad Dophillus. Moja dcerka ma 4roky, mladucky organizmus a aj tak jej trvalo okolo 8 mesiacov, kym sa dostala do uplne dobrej kondicie. Tak drzim palce. Ono to nie je take tazke, ked sa do toho clovek dostane. A chlieb je fakt najlepsi z Mix B, ja ho robim len v rure, supnem do formy, vykysne, upecie sa... pohoda. Tie ostatne chleby mali korku ze by som s nimi rozbila chodnik

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    18:12 22.10.2008

    Na tu gastritidu mi nasadila:Helicid,costi.Mám brať pro bio :Bio Gaia,vraj iné nie sú pre mna momentálne vhodné,kvoli tomu,že mi v minulosti žiadne lieky nezaberali a kvoli tym alergiam , na tu E.coli mi predpísala ant.Normix .Na alergie mi zatiaľ nepredpísala zatiaľ nič,snažime sa všetky lieky eliminovať na minimum,aby mi aspon ako tak zaberali injekcie na zriedenie krvi a navysše sa tie heparíny nemajú miešať s inými liekmi,je to vraj nebezpečné,napríklad,keď mám migrénu,nemôžem si zobrať hocičo,len to čo obsahuje iba paracetamol,nič viac,lebo v opačnom prípade mi to môže viac ublížiť.Ja osobne by som bola za to,keby som nemusela brať žiadne lieky,už toto všetko je pre mna priveľa,nikdy pred tým som ich nebrala.A k alergiám sa dr.vyjadrila asi tak,že nemame preskumané načo všetko mám alergiu a v tomto smere nechce robiť neodborné závery,čo s ňou súhlasím.Krásny večer Erika

  • napísal:
    používateľ:
    Rosie
    pridané:
    22:27 22.10.2008

    Ach jaj, bojis sa liekov, ktore by Ti mohli pomoct. Na to su. Heparin urcite nie je liek, s ktorym sa nesmie brat nic ine. Na migrenu dlhodobo zaberaju antidepresiva, tie by nemali byt pri heparine kontraindikovane. Skus sa poradit s dobrym neurologom, nemozes predsa trpiet migrenami, ked sa tomu da vyhnut. Antibiotiika Ti tu E coli zlikviduju, pohoda, nad nou ani dalej nepremyslaj. Dobry gastroenterolog by Ti mohol zobrat krv na vyhladanie vyse 100 potravinovych alergenov, potom by si vedela comu sa vyhybat. Podla mna je to trosku neprofesionalne neriesit to, ale neviem akych mas lekarov, nemozem posudit. Podla niektorych vyskumov su pri celiakii poskodene aj ine sliznice, nielen crevo, napriklad sa pise o mocovych cestach, takze snad, ked Ti zaberie dieta, zbavis sa aj vacsiny inych problemov, vcitane migreny ( tu tiez moze sposobovat lepok ). A zatial isto skus tie nizke davky antidepresiv, mam to otestovane na sebe, viem aka je migrena zla.

  • napísal:
    používateľ:
    buco
    pridané:
    11:17 6.11.2008

    Ahoj Erika! práve dopekám chlieb a uvedomila som si, že som ti nenapísala ešte jednu dôležitú vec. Čiže používam na pečenie program 7 ULTRA- FAST II, tmavá kôrka a po dojdení programu- zapípa že je dopečené, hneď nastavím ešte na dopečenie program 12 BAKE. Dopekaj najviac 15- 20 min. Ja si pre istotu nastavujem stopky, aby som ho nespálila. Alena

  • napísal:
    používateľ:
    erikakoll
    pridané:
    13:38 7.11.2008

    Ahoj Alenka si zlatá,že si si na mňa spomenula.Zachutili mi chlebíky od schär,tie si dávam už pravidelne predpisovať,nemáš náhodou info,ktoré zo sladkostí okrem praclikov si ešte môžem dať predpisať?Niečo si občas kúpim,aj som sa pýtala v lekárni veľa toho nie je,ale aspon že uz ma tam beru s rezervou,uz dopredu mi hlasia co maju.Väčšinou to mam na objednavku na druhy den,ale zajdem aj do Carrefouru a tam to mám hneď.Erika

  • napísal:
    používateľ:
    milos
    pridané:
    17:18 7.11.2008

    Ahoj Erika, pozri si zoznam bezlepkovych vyrobkov na predpis, najdes ho aj v casopise celiakia (da sa stiahnut tu na stranke) alebo aktualny zoznam na health.gov.sk.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ