DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Pekaren Moulinex OW 500331

Chcem vas poprosit o radu. Nedavno mi diagnostikovali celiakiu a tak som si kupila pekarnicku Moulinex OW 500331. Peciem chleba podla navodu na muke Promix ale zatial mi vzdy po nakysnuti splasne. Dalej sa chcem opytat...po navoleni pekarne v menu a naslednom zapnuti ju mozem pocas miesania este otvarar? Nenarusim tym program.

A posladena otazka k pekarnicke. Nechavate haky pocas celeho programu (lebo som niekde citala, ze ich zvyknu po nakysnuti vyberat) alebo ich vyberate? Budem vdacna za akekolvek rady.

Dakujem

PREČÍTANÉ:
3610x
REAKCIÍ:
6
VYTVORIL:
ZuzanaR
VYTVORENÉ:
2009-03-06 05:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    bebka
    pridané:
    06:39 6.3.2009

    Ahoj, chlebík niekedy spľasne, ak je cesto trošku redšie, ako má byť. To sa postupne naučíš. Polistuj si na tejto stránke , sú tu dobré rady alebo na Ivako.cz, dama.cz-diskuze. Aj na chate. celiakia sú rady. Najlepšia múka na chlieb, je podľa mnohých Mix B- tá je drahšia, môžeš ju kombinovať s Mantler-za 10 centov-na predpis. Háky je podľa mňa lepšie vybrať, musíš vystihnúť fázu pred kysnutím. Piecku dovtedy môžeš otvárať. pri kysnutí a pečení už nie. Ahoj.

  • napísal:
    používateľ:
    ujo
    pridané:
    10:08 6.3.2009

    Ahoj! Presne tak, ako Ti radila bebka, tu predo mnou. Začiatočník potrebuje radu. Ja mám Moulinex XXL model 500030. Som spokojný. Používam múku predpísanú na recept - Promix-CH. V návode asi máš uvedené príčiny spľasnutia chleba (mnohí už to napísali, m. i. aj ja): - nie je správny pomer múky a vody (má byť 1:1, alebo o niečo menej vody, záleží od múky, postupom času na to prídeš, - veľa droždia (najlepšie je sušené). Problém je v tom, že niektoré recepty uvádzajú dávku v gramoch, ďalší v mililitroch, iný recept uvádza polovicu sáčky (tu je zas problém, že sáčky rôznych výrobcov majú inú hmotnosť droždia), - voda sa používala moc teplá (má byť vlažná, nalievaním do nádoby trocha klesne jej teplota, ale miesením a pôsobením kvasiniek sa teplota zvyšuje) - dvierka piecky niekto otvoril počas kysnutia a pečenia (to je neprípustné, lebo teplý vzduch vystúpi z nádoby a nahradí ho studený). Otvárať poklop je prípustné podľa návodu, veď u niektorých druhov chleba počas pečenia sa pridávajú rôzne semienka, ba aj kúsky čokolády, - vybrať či nevybrať lopatky pred kysnutím - tada na konci miesenia - je vec Tvoja. Moja piecka nesignalizuje koniec miesenia - nanajvýš počujem, že prestala pracovať a "oddychuje", teda začala sa doba kysnutia. Vtedy môžeš vybrať lopatky, no beztak ostane Ti diera v chlebe a môžeš si ísť umyť ruky. Skratka: dôsledne sa drž návodu k obsluhe. Ak sa Ti raz niečo nepodarí - nevešaj hlavu. Skús to takým istým postupom aj druhýkrát. Skús nácvik s obyčajnou múkou, ktorá v prípade neúspechu, finančne Ťa až tak nezaťaži. A na koniec - surfovať a surfovať na internete. Nájdeš tu veľmi nápomocných kolegov/kolegyne. Všetko najlepšie Ti praje Ujo.

  • napísal:
    používateľ:
    janza
    pridané:
    11:37 6.3.2009

    Ahoj zuzka Ja by som este dodal ze hustotu cesta si kontroluj od zaciatku miesania, ak je cesto riedke tak dosypes muku, ak je huste tak ho zriedis. Ak by si chcela vyberat haky - lopatky na displeji uvidis, kedy miesa, kysne , alebo pecie. A este dodam, ze aj splasnuty chlieb sa da zjest, mozes si ho vysmazit vo vajicku, alebo ak mas pocit ze sa neda zjest tak si z neho urob struhanku, chlebik struhaj na druhy den este makky a struhanku usus na radiatore, alebo v rure na plechu, len to obcas premiesaj. Starsi chlebik mozes pokrajat na kocky a oprazit na oleji je to vyborna chrumkyva priloha do cesnakovej, alebo hrachovej polievky. Este jeden tip pre vsetkych, kupte si muku z viedenskych pekarni a pridajte do promixky cca 50 g , ten chlieb je makky aj na treti den. nech sa ti dari.

  • napísal:
    používateľ:
    ZuzanaR
    pridané:
    19:42 10.3.2009

    ujo, dakujem velmi pekne za rady. Dnes som prisla na chybu, ktoru robim. Bude to v mnozstve drozdia. Davala som pol balicka suseneho drozdia na 400g muky a stacilo dat len jednu lyzicku. Takze dnesny chlebik vyzeral omnoho lepsie, dufam ze aj chutit bude rovnako. Este raz dakujem za radu a prajem vela zdravicka. Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    ZuzanaR
    pridané:
    19:44 10.3.2009

    Ahoj bebka, dakujem za rady. Dnes sa mi podaril upiect celkom fajn chlebik. Chyba bola v mnozstve drozdia. Davala som pol balicka suseneho a stacilo dat len jednu lyzicku. Pozhanam si ten Mix B a vyskusam chlebik z tejto muky. Verim, ze mi bude chutit. Dakujem a prajem vela zdravicka. Zuzana

  • napísal:
    používateľ:
    ZuzanaR
    pridané:
    19:46 10.3.2009

    ahoj janza, dakujem za rady, dnes sa mi podaril upiect celkom fajn chlebik. chyba bola v mnozstve drozdia. Ako vzdy sa to dalo zjest, len esteticky chlebik nevyzeral dobre. Ale tento dnesny je naozaj ok, takze verim ze aj bude chutny. Este raz dakujem a prajem vela zdravicka

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ