DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Nový začiatok

Ahojte všetci, dnes mi bohužial diagnostikovali celiakiu, a musím okamžite začať s bezlepkovou dietou, a navyše prvý polroka aj s dietou bez mliečných výrobkov. To snáď nebude natrvalo.Chcel by som vás všetkých požiadať o pomoc.

Keďže som 20ročný študent, a nemám ani predstavy čo teraz mám robiť, chcel by som vás požiadať aby ste mi dali tipy, ako sa mám teraz krok po kroku začať stravovať. Ako to mám riešiť, keď odcestujem niekde na vidiek, kde sotva nájdem nejakú bezlepkovú predajnu, aké mám šance pri získaní ZŤP preukazu a kam sa mám obrátiť, aké daľšie výhody môžem od štátu získať, aké zľavy... Absolútne neviem čo mám teraz robiť. Mám už naplánovaný výlet do hôr, teraz ani neviem čo tam budem jesť. Plody už nerastú:-) Vopred pekne ďakujem, veľmi mi pomôžete.

PREČÍTANÉ:
2322x
REAKCIÍ:
2
VYTVORIL:
Los
VYTVORENÉ:
2004-09-22 17:33:48
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:54 23.9.2004

    Čau Los, odpovedať je dosť zložité.... načal si toľko tém, až hrúza. Čo je asi najdôležitejšie - čítať, čítať, čítať všetko o celiakii. Keď prelustruješ túto stránku, staršie články, dozvieš sa mnoho informácií, doplniť si ich môžeš o info z www.bezlepkovadieta.cz, www.coeliac.cz. Na nich sú zrejme také najobšírnejšie info. Chlieb si budeš buď piecť, alebo kupovať cez zásielkové obchody - Dipont, Viedenské pekárne, Novalim, príp. sa budeš živiť polystyrénmi z kukurice, zeleniny. Polystyrénové chlebíky nájdeš vo všetkých hypermarketoch, volajú sa RACIO. Bacha na pšeničné, prípadne s obsahom pšenice. No a snaž sa zistiť, či v meste, kde bývaš nemajú nejakú vegetariánsku predajňu, obyčajne v nich je možné nájsť aj bezlepkové potraviny. Čo sa kontaktov na zásielkové obchody týka, ja sa kontaktujem cez web stránky, sú v nich uvedené aj telefonické kontakty - www.dipont.sk, www.novalim.sk. Z mäsových výrobkov sa sústredím hlavne na tie, ktoré sú označené prečiarknutým klasom (náš znak) a kupujem výrobky od PM Zbrojníky a Mäsokombinát Hrádok. Nájdeš ich v Kauflande. Vyrábajú kde-čo bezlepkové. Od párkov, klobás, šuniek, salám....až po špekáčky. A Kaufland je, predpokladám, v každom väčšom meste. Sladkosti, ktoré môžeme sú uvedené aj na tejto stránke v Zozname bezlepkových výrobkov. A keď pôjdeš na dovolenku, zisti si aké predajne (hyper) majú v najbližšom okolí a vezmi si poriadnu zásobu chleba - zmrazeného. Reštaurácie sú komplikované. Buď si nájdeš v meste takú, ktorú si vycvičíš a budeš tam chodiť stále, alebo budeš donekonečna vysvetľovať, čo Ti do jedla majú dať a čo nie. Na jedlá si dávaj bacha. Okrem toho, že nemôžme jesť pšenicu, ovos, raž a jačmeň vo svojej pôvodnej podobe, mali by sme sa vyhýbať aj emulgátorom s obsahom lepku. Na výrobkoch označené napr. E621, E150....zoznam éčok tu kdeši nájdeš. Názor odborníkov na konzumáciu potravín s éčkami ("lepkovými") sa rôzni. Musíš vyskúšať sám na sebe. Ja dodržujem rigoróznu diétu a vyhýbam sa aj éčkam. Daj si pozor na kečupy, sójové, worchestrové omáčky, dressingy, bujóny, octy. Obyčajne buď obsahujú pšenicu, alebo éčka. A každé zloženie výrobku poriadne čítaj. V zásielkových obchodoch dostaneš kúpiť okrem chleba aj cestoviny, knedle/palacinky v prášku, nejaké sladkosti, múku...Keď budeš doma niečo variť, skús zahusťovať maizenou, solamylom alebo bezlepkovou múkou. Mne sa celkom osvedčila Promix PK. Keď si budeš objednávať výrobky z Novalimu, po zaslaní kópie potvrdenia o celiakii máš nárok na zľavnené ceny (do vyčerpania dotácie). ZŤP preukaz som si ešte nevybavovala, ale pred nedávnom tu bola rozvinutá aj táto diskusia, takže pozri staršie články. A ostatné výhody a zľavy od štátu závisia len a len od štátu. :-) Zájdi si na sociálny odbor obvodného úradu, vypýtaj si formuláre, vyplň ich, k formuláru prilož aj žiadosť o príspevok na pomôcku na pečenie chleba (domácu pekáreň - len ju nesmieš mať dopredu kúpenú, spätne Ti ju nepreplatia) a čakaj....tak rok a potom sa dozvieš, či Ti príspevky schválili. Keď áno, mali by Ti vyplatiť príspevok odo dňa podania žiadosti. No, viac už neviem, čo by som Ti napísala. Keby si mal nejaké konkrétne otázky, kľudne sa na mňa obráť. Neboj, všetko bude dobré. Treba mať optimistický pohľad. To sa Ti len teraz, na začiatku, zdá, že sa na Teba všetko valí a v ničom sa nevieš vyznať. Na všetko treba čas. Aj na to, aby Ti začali chutiť bezlepkové výrobky....za pol roka už budeš vo všetkom doma. :-) Pá, Z.

  • napísal:
    používateľ:
    Dako
    pridané:
    12:38 23.9.2004

    Ahoj, Los! Nie si sám. Ja mám tiež celiakiu a alergiu na mliečnu bielkovinu. Ale mám o 10 rokov viac. Začiatok je ťažký. Odporúčam Ti PROMIX T, bez mliečnych bielkovín. Ako sa pečie chlieb som popísal na úvodnej strane. Pečie sa v lichobežníkových truhlíkoch. Nájdeš v obchode. Všade kde ideš, ber si stravu so sebou, vlastnú. Je to niečo navrch, ale dá sa to. Bute Ti lepšie, uvidíš. Dako. Drž sa

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ