DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Neviete mi poradiť?

Neviete mi náhodou poradiť? Už 19 rokov mám celiakiu. Doteraz sme na pečenenie chleba vždy používali múku Promix-CH. Keď som bola naposledy u doktora, predpísal mi Promix-UNI. Ale keď som upiekla chlieb, nebolo to ono. Nemá niekto podobnú skúsenosť? Neviete mi poradiť čo by som mala zmeniť v recepte? Ďakujem. Mirka z Pd

PREČÍTANÉ:
3917x
REAKCIÍ:
5
VYTVORIL:
myus
VYTVORENÉ:
2006-04-28 16:46:06
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:03 28.4.2006

    Z vlastnych skusenosti viem, ze kazda muka sa sprava inak pri priprave cesta a peceni. Ked som robila chlebik z Promix-UNI (pouzivam pekaren) v ceste po premiesani zostavali hrudky. Tuto muku pouzivam skor na pripravu sucheho peciva (linecke, medovniky, tvarohove pagaciky...) na chlebik sa mi najlepsie osvedcila Promix-Forte. Z Forte muky peciem aj kysnute kolace, sisky. Zo zmesi Uni a Forte robim knedle na pare. P.S. Zistila som ze ked pri peceni chlebika zmiesam Promix Forte s mukou Bezlepkova zmes z Viedenskych pekarni (obsahuje psenicny skrob) v pomere 3:1, chlebik je nadychanejsi a maksi. A u doktorky si vzdy davam predpisat viac druhov muky.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    08:33 2.5.2006

    Ja som minule vyskusala Promix-T a chlebik bol ovela chutnejsi ako pri Promix-CH. Ale mozno to bolo tym, ze sa mi chlieb z Promix-CH uz prejedol. Piekla som ho rovnako ako s CH. Za pokus to stoji.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:48 2.5.2006

    Ja bezne peciem chlieb z muky Uni (alebo z T) a zda sa mi dobry. Peciem ho podla navodu na obale (resp. peciem 2 naraz z 1 kg muky a vsetko v pomere), pridam napr. 1-2 struhane surove zemiaky, lanove, slnecnicove a sezamove semienka a je velmi chutny. Ak ma niekto rad rascu alebo chlebove korenie, moze si ho dodat. Asi treba len znovu vyskusat a vydari sa. Lubica U lekara si treba povedat, ktoru muku ma predpisat, ale podla mna je Uni dobra.

  • napísal:
    používateľ:
    Daška
    pridané:
    19:25 11.5.2006

    Bezl.chlebík pečiem stále bez piecky len v el.rúre.Používam PromixCH,promixT, promix Pk,Uni a už aj Forte. POSTUP: 400g PromixCH,200g PromixT,200g PromixPK, 2 celé vajcia, 1 kocka droždia s trochou cukru a teplej vody na kvások,1kávová lyž. soli, 7OO ml teplej vody/ nie horúcej /, 3 polievkové lyž. oleja. Môžeme do cesta pridať ľanové semienka, slnečnicu. Všetko dáme do misy a elektrickým šľahačom šľaháme asi 3 min. Na pečenie chleba môžme použiť misu z jenského skla, ktorú vymastíme palmarinom. Toto množstvo je na jeden chlebík a asi 6 žemlí. Žemle pečiem v ohňovzdorných miskách na kompót. Cesto rozdelíme a necháme vykysnúť. Pozor,aby neprekyslo, mohla by sa pri pečení urobiť diera.Vrch chleba môžme posypať rôznymi semienkami. Trúbu zohrejeme na 250C a po vykysnutí dáme chlieb piecť na teplotu 200C. Pečieme 40-60 min kýmnemá hnedastú kôrku.Po upečení chlieb vyklopíme do košíka a prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.Po vychladnutí pokrájame na krajce, vložíme do mrazničky a podľa potreby ohrievame v mikrovlnke. Z múky Promix Forte robievam rožky, všetky možné kysnuté koláče a konečne už aj záviny, pizzu presne podľa normálneho receptu, len použijem bezlep. múku. Želám vám veľa zdaru pri pečení a dobrú chuť. Ak sa vám niečo z toho podarilo, ozvite sa. Môžem poslať aj iné recepty. Čaute. Daška

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:57 26.5.2006

    Ahoj Mirka. Ak mas zaujem, zkus upiect chlieb podla receptu, ktory je v rubrike tajomstvo pecenia chleba z 25.maja: zemiakovy chlieb. Je to moj recept, chlieb peciem dcere a celkom jej chuti. Pekny den. Vlado, vlado@bluenet.sk.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ