DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Kuchárka

Ahojte,

pišem vám, lebo som nešťastná. Moje cesto opäť skončilo v koši! Som z toho už zúfalá, nikdy som nevedela super variť ale dalo sa, no keď mi diagnostikovali celiakiu a musím si veľa vecí piecť, vyvárať sama, je to strašné. Buď upečiem niečo čo je tvrdé ako skala, alebo niečo čo sa mi rozpadne v rukách:( Aj piecku som si kúpila ale tiež to nie je zázrak ako som si myslela. Postupujem vždy podľa návodu ale nevychádza mi to. Vždy som si myslela, že kto vie čítať, tak vie aj variť. Kde robím chybu? Už ma nebaví stále len jesť ryžu, burizony, ....... chcem konečne aj koláčik alebo normály jedlý chlieb!

PREČÍTANÉ:
5206x
REAKCIÍ:
19
VYTVORIL:
Anonymous
VYTVORENÉ:
2005-09-05 21:08:48
  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    15:43 6.9.2005

    Ahoj , tvoj problem sa riesi hlavne trpezlivostou . Skusaj dalej a doporucujem dodrzat naozaj postup a navod na mukach Promix , napr aj na pecivo z Forte. Videl som to piect na ukazke v Bratislave a vsetci sme videli ze to ide. Drzim palce. Ahoj , kamos.

  • napísal:
    používateľ:
    Nataša
    pridané:
    16:02 6.9.2005

    Zdravim Ta "kucharka". Varenie tiez nikdy nepatrilo medzi moje zaluby /a ani nikdy nebude/ , ale od kedy mi diagnostikovali celiakiu, stojim pri sporaku stale castejsie a snazim sa alebo sa trapim. S vysledkom som nie vzdy spokojna, tiez som niekedy nestastna, jedujem sa / moc mi to ale nepomaha/, ale mam par zarucenych receptov ktore nesklamu - smotanova rolada /neviem ci mozes mlieko/ ak ano napisem Ti ju. Vzdy vyberam recepty kde ide malo muky. Vcera som si spravila piskot - presne podla navodu na PK-muke, pridala som trosku oleja a 5 PL kokosu, upiekla a naplnila som to maslovou plnkou a mam kokosove rezy. A aj chlieb sa mi dari v piecke aj v rure. Aku mas piecku? Ak mas zaujem ozvi sa poslem Ti recet na nieco konkretne. N

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:20 6.9.2005

    Nezufaj, existuju aj male sukromne pekarne, kde Ti super kolacik urobia!!!! A v ziadnom pripade nejedz Promixy, sice Ti to radi "kamos", ale ja myslim, ze skodia. Z Promixu sa kolacik vydari vzdy, z jednotlivych muk je to tazsie, ale stoji to za udrzanie zdravia.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:41 6.9.2005

    Nataša, aj ja patrím k tým, čo im kuchyňa až tak nevonia a varenie mi je na obtiaž... Keď uverejníš nejaky ľahší recept, určite potešíš nielen mňa, ale viacerých "takých". Nemusia byť len koláče, ale smotanová roláda znie veeeľmi lákavo! Takže - tešíme sa... julia

  • napísal:
    používateľ:
    suzann
    pridané:
    12:01 7.9.2005

    Ak ti môžem odporučiť, pozri si stránku www.bezlepkovadieta.cz a sekciu Kuchárka. Sú tam vynikajúce recepty na chleby, pečivo, koláče ale aj iné jedlá. Ja som mnohé z nich vyskúšala a vydarili sa. A to som pred tým pečenie vyslovene neznášala. Teraz s radosťou experimentujem, kombinujem múky a dokonca pečiem odoka - bez váženia. Dôležité je dostať hustotu cesta "do oka" a "do ruky". Mám ešte otázku na pisateľa/-ku predchádzajúceho komentára: V čom je Promix škodlivý? S pozdravom Suzann

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:10 7.9.2005

    Zatial teda napisem recept na tu slahackovu roladu: 6 bielok a 20 dg kryst.cukru vyslahat na tuhý sneh. Do toho zaslahat 6 zltkov, potom 1 preosiatu lyzicu PK muky a 2 preosiate lyzice kakaa. vyliat na plech na ktorom je mastny papier / prip. ho este pomasti/ a piect v predhriatej rure /cca 10-15 min?/ Po upeceni cesto zbav papiera /ide s tym aj kustik cesta/, poloz to na vodou navlhcenu utierku a aj s tou utierkou to zroluj do rolady a nechaj vychladnut. Potom to roztoc a napln 1 slahackou vyslahanou s 1 vanilk.cukrom, znova zatoc. Ja to potom rozkrojim na polovicu, zabalim do alobalu a dam stuhnut do chladnicky. Je to velmi dobre, lahodne. Dufam ze sa Vam to podari, Este mam vyborny recept na slonie slzy, tam idu tiez len 4 PL muky - je to tiez take roladove. co ja viem ci to mam pisat. Tie rolady chcu trocha cviku, ale da sa to. Ja si recepty vyberam z knih Recepty zo zivota- a to take malo mukove, takze zatial tak. N

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:13 7.9.2005

    A prečo je múka Promix škodlivá???Veď ju jeme všetci???

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    11:06 8.9.2005

    To, ze Promix je skodlivy nie je moj vymysel. Hovorila som o tom s 2 lekarmi, 1 dietnou sestrou, ktorych menovat nebudem a 1 chemickou. Dosla som na to tak, ze mi byvalo zle po vsetkom, co som z Promixu varila/piekla. Poznam osobne 2 dalsich ludi, ktory by Promix nedali do ust, pretoze citia rovnake problemy. Takze sa staci zucastnit akcii, kde sa predvadza pecenie z tychto muk a treba si vypocut niekolko mamiciek s malymi detmi ako sa stazuju, ze napriek tvrdemu dodrziavaniu diety ich deticky neprosperuju, maju hnacky a byva im zle. Je vsak malo ludi, ktori su ochotni patrat po "posobeni" potravin na crevo. Bezlepkaci (ako som mala moznost ich zazit) su orientovani hlavne na vylucenie lepku zo stravy. Malokoho napadne, ze pri takomto postihnuti treba dbat hlavne na prijem "kvalitnej stravy". Taky skrob je napr. maximalne nevhodny pre crevo (vo vseobecnosti). Skuste si precitat zlozenie uz pripravovanych zmesi pre celiatikov (nehovorim iba o Promixe, ide aj o ine firmy, napr. zahranicne). Srdecne zdravim!

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    14:17 9.9.2005

    Moja rada: Skuste pouzit susene kvasnice zn. Oetker, 1 balicek na 500 gr muky. Kvasnice vysypte do suchej muky so solou, cukrom, kminom a dlho nasucho miesajte, aby sa kvasnice rovnomerne rozptylili v suchej zmesi. Potom pridat 500 ml vody /aj menej/, ocot /1 velka lyzica/, olej /1 velka lyzica/. Vymiesit varechou cesto, vyliat do remosky a nechat kysnut kym nebude remoska plna /v lete staci aj pol hodina, v zime niekedy aj 1,5 hod./. Po vykysnuti potriet studenou vodou a piect v remoske 50-55 min. Vyklopit. Toto je recept na chlieb, mal by sa Vam podarit. Boriskova mama

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:35 10.9.2005

    Tuto roládu dělám taky,ale bez jakékoliv mouky.Je fakt výborná,jediná vada na kráse je,že se dá sníst najednou. Chutná všem i těm bez naší diety. Podle tohoto receptu se dělá i korpus na dort.Těsto udělat úplně stejně,zase žádnou mouku,taky žádné kakao,místo toho na závěr opatrně přidat 2 čokoládové sáčky pudinku Dr.Oetker.Dortovou formu vysypu kokosem a upeču. A ještě k tomu pečícímu papíru.Papír nesundávej,hned po vyndání rolády z trouby,tedy ještě úplně horké to celé i s papírem stoč do rolády a nechej vychladnout.Po schládnutí roládu roztoč,stáhni opatně papír a naplň. Dobrou chuť.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:42 10.9.2005

    Pro začátečníky je podle mne na pečení chleba ideální mouka Finax.Já mám nejraději zelený a domnívám se,že se snad musí povést každému.Jen cena je vysoká.Ale první úspěšný ( a dobrý ) bochník chleba zvedne seběvědomí a za to to stojí. Nejjednodušší je péct chleba z hotových směsí.Vždy je přiložen návod na pečení a to jak v troubě,tak v pícce.U nás v Česku je už dnes chlebových směsí docela výběr,nevím jak je to na Slovensku,ale snad jsou taky.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    17:14 10.9.2005

    Informace,že škrob je všeobecně škodlivý pro střevo je pro mne novinka.Já se naopak domnívám,že škrob je pro střeva pohlazení.Bezlepkové dietě se dříve řikalo taky banánová dieta,protože se léčila zvýšeným příjmem banánů ve stravě.Nutno podotknout,bylo to v době - ne zase tak moc vzdálené - kdy se o této nemoci nic moc nevědělo a hlavně bohužel nikdo nevěděl,že je to dieta doživotní.Mluvím o době zhruba 30 - 35 let zpět.Měla jsem k tomu i materiály,o ty jsem bohužel přišla,takže už lovím jen v paměti. Je pravda,že v bzl dietě není o překvapení nouze ,pokud máš nějaké podklady k informacím o škodlivosti škrobů,dej prosím vědět.Považuju to za důležité. Jinak naprosto souhlasím s tvrzením,že celiakie by měla vést k příjmu kvalitní stravy.Vyloučení lepku ze stravy opravdu neřeší vše.Můj soukromý názor je,že ideální by pro nás byla makrobiotika.Jenže - kde na to brát čas a peníze.A taky je tu společenský tlak.Není jednoduché se na dovolené nebo na cestách vůbec najíst v restauraci bezlepkově,natož makrobioticky.Další věc je,co z potravin je zdravé a o čem si to jen myslíme?Neodsuzovala bych tak rychle matky,které se opravdu snaží,ale zatím nevědí.Nemyslím si,že je to tak úplně jejich vina. Ahoj Sylva

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    12:27 14.9.2005

    Hlásim sa k tým, čo majú tieto problémy. Spočiatku som si myslela že si to len domýšľam, ale keď nejem nič "múčne", len ryžové cestoviny aj chlebíky, je mi určite najlepšie. Len byť živá len na "polystyrénoch"... nedá sa to moc dlho!Maja.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:25 7.10.2005

    Takéto problémy nemám, pretože rada pečiem aj varím, no mám skúsenosť, že keď som v strese /najmä časovom/, tak aj chlieb je taký nie úplne najlepšie urobený - pracujem, a okrem toho aj študujem popri zamestnaní. Ako upiecť dobrý chlieb? Nemám pekáreň a od začiatku ho pečiem v elektrickej rúre. Dosť dlho som ho piekla v menších nádobách, lebo som vyčítala, že tak je to lepšie /misa z varného skla, nádoba na biskupský chlebík, na puding a pod./ a keďže múka neobsahuje lepok, tak to tak nevykysne. No nie je to pravda. Minulý rok pribudla ku mne ako celiatička aj sestra a tá ho začala piecť v menšom pekáči /teda prikrytý/. Odvtedy to robím aj ja, je s tým menej práce, je pekný, dostatočne vlhký a celý, nepopraskaný. Pečiem ho síce inak ako ona, ale dá sa povedať, že podobne, rozdiel je len v zložení múk. Ja mám radšej, keď je tmavší, a nie taký biely, sklovitý. No nechutia mi tie nové polkilové zmesi na recept, preto ich používam málo, len na doplnenie. Teda, ako na to? Ja používam klasické droždie, len výnimočne sušené alebo aj,aj, keď vidím,že ten kvasok nie je moc vykysnutý. Sušené droždie sa do kvasku nedáva, ale priamo do múky. Kvasok si urobím teda z celej kocky čerstvého droždia, ktoré pomrvím, pridám 2-3 lyžice vody /nie horúcej, ani veľmi studenej-taký stred/+2-3 lyžičky múky, trošku soli a 1 lyžičku cukru. Prikryjem to a nechám vykysnúť. Medzitým si do väčšej nádoby dám odváženú a preosiatú múku /1 kg/. Používam Promix-CH, ktorý miešam aj s Promix-T, niekedy aj Promix-Uni. Niekedy som tam primiešavala aj 2-3 lyžice zemiakovej múky, ale teraz sa k nej neviem dostať. Okrem toho si tam dávam trochu pohánkových, ryžových alebo sojových alebo kukuričných vločiek, tiež ľanové semeno /od oka 2-5 lyžíc i viac/, sezamové semiačka a slnečnicové, asi 2 kavové lyžičky /aj menej/ soli, rascu /i keď je v múke/, trochu oleja, niekedy 1 vajíčko /nie vždy, 1 liter vody /ak treba i viac, ale pozor, aby ho nebolo veľa, lebo potom väčšinou prekysne a spľasne alebo je chlieb vlhkejší a skôr sa kazí - čiže len toľko, aby po spojení s kvaskom sa dobre premiešalo a nebolo nikde suché. Niekedy pridávam aj sušené sojové mlieko /2-3 lyžice/, ale nemusí byť. To všetko dobre premiešať. Chlieb je lepší, ak je cesto premiešané dlhšie 5-10 minút i viac /nielen 1 minútu, ako som to niekedy robila a občas robím-ten stres/. Dobre vymiešané cesto potom dám na olejom vymastený pekáč, kde ho nechám vykysnúť - prikryté druhou časťou pekáča / približne 1 hodinu -niekedy menej, niekedy viac, to musíš na to prísť sama/. Takto vykysnuté cesto prikryté/ dám do predhriatej rúry - ja dávam na 220 C zo začiatku /10-15 minút/, potom menej - na 150 C .Pečiem ho zvyčajne 40-50 minút/. Sestra ho pečie od začiatku pri nižšej teplote 180-150 C, ale dlhšie /1 hodinu/. Všetko závisí od rúry, naša napríklad dosť pripeká, preto je potrebné byť pri nej a obšas dohliadnúť. Ale všetko je len cvik. K tým múkam. Zo začiatku, keď som ešte nechýrovala o žiadných bezlepkových múkach, sama som si urobila mix z kukuričného, zemiakového škrobu, kukuričnej múky,pohánkovej, neskôr aj zemiakovej a amarantovej, vločiek, semiačok a bolo to tiež fajn. Už som skúšala pridať tam aj cesnak /pretlačený/, ale dobre je robiť to v malom, alebo pridať ešte nejaké bylinky ako kôpor /šalviu, bazalku/ , /ale nie veľa, len malú hrsť. Všetko závisí od vlastných chutí. Ináč k tým poliklovým zmesiam. Piekla som aj z nich. Receptúra sa mi zdá dobrá, takže ak ju dodržíš, chlieb by Ti mal vyjsť. Je dobrý, mne vadí trošku výrazná chuť, najmä pri tmavom chlebíku, preto radšej volím promix-T, kde je pohánková múka. Veľa zdaru a chuti k práci praje Frtina.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    19:56 7.10.2005

    Ahoj Frtina! Pozor na klasické droždie - obsahuje múku! Jedno obdbobie varili na "Prime" v "Prima vareške" bezlepkáči a práve tam tiež hovorili, že sa nemá používať klasické droždie, pretože jeho základ tvorí múka (aby sa dalo formovať do kocky). Silvia_deti

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:12 7.10.2005

    Co je myšleno- klasické droždí?Jestli myslíte třeba kostičku Noli-tak to je bezlepkové, mají to i na svých stránkách,neslyšela jsem,že by droždí obsahovalo mouku.Jenže u nás se teď přestalo prodávat a je k sehnání pouzeTrenčianske pekárske droždie FERM.Nemáte o tomto droždí někdo informace?Používáte jej někdo? Díky Zdeňka

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    18:56 9.10.2005

    Nemate niekto recept na rychly kolac v mikrovlnke, nejaku jednoduchu piskotu. Diki Renata

  • napísal:
    používateľ:
    maja26
    pridané:
    20:00 9.10.2005

    takže piskota. zial neviem ci sa dá piecť aj mikrovlnke. ale mám jednoduchý pomer 1 žltko + 1 PL kryš.cukor vyšľahať 1 bielko vyšľahať pridať 1PL Promix PK /alebo teda nejakej inej - kukuričnu, ryžovu - by som povedala/ a všetko zmiešať. pridať trošku prášku do pečiva. pomer si môžte urobiť aký potrebujete. ja väčšinou pečiem 4-5 vajec. dúfam ze si s tym poradite. naplnit sa to da hocičím.

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    22:10 12.10.2005

    Vedela som, že k droždiu budú výhrady a keďže nemám rada informácie, počul som, ten a ten povedal... bližšie o droždí sa dozviete na www.drozdi.cz, kde je prehlásenie, že čerstvé droždie značky FALA alebo NOLI je bezlepkové. Ináč, ja takto pečiem od začiatku, čiže už 5 rokov, a účinky bezlepkovej diéty sa prejavili skoro a trvajú dodnes. Frtina

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ