DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Ktora je najlepsia?

Ahojte, rada by som si kupila piecku na chlieb, rozhodujem sa medzi Moulinex Home Bread Baguette (alebo XXL) a Panasonic. Co som si zatial pozrela Vase nazory, tak vacsina z Vas vychvaluje Panasonic, ale ta zase nema program na bagety. Tak sa vobec, ale vobec neviem rozhodnut, ktora pekarnicka je vhodnejsia. (diagnostikovali mi celiakiu len minuly mesiac a uz teraz mi chlieb velmi chyba, tak sa neviem dockat). Pomohli by mi Vase nazory. Dakujem.

PREČÍTANÉ:
2841x
REAKCIÍ:
5
VYTVORIL:
pallas
VYTVORENÉ:
2010-08-25 05:00:00
  • napísal:
    používateľ:
    nakatinka
    pridané:
    09:44 25.8.2010

    Ahoj, ja som mala povodne Moulinex XXL a vymenili sme si s rodicmi, kedze sa v nej mne osobne ani raz nepodaril BZL chebik tak dobre. Teraz mam Panasonic. Je ovela lepsi na chlebiky, uz aj kv.tomu, ze sa v nom da upiect aj mensi /iba z 300g muky/. Moulinex zas mal tu vyhodu, ze sa v nej dal urobit aj kolac - pri Panasonicu sa viac pripali, teda pisu, ze by sa malo zvlast vyslahat cesto a naliat do piecky na papier na pecenie. SKusala som ho aj bez papiera, nestalo sa nic, len bol tmavsi. Ale zas jednoduchy kolac podla mna sa da v pohode upiect aj v rure - v miske si vyslaham suroviny a nalejem do formy, upeciem. Na to netreba piecku. Dolezitejsia je na kysnute cesto a to sa mne podarilo iba v Panasonicu. Dokonca som davala uz viac krat na normalny program alebo aj iny, ked som potrebovala tak, aby som na rano mala cerstvy chlieb a aj ked vsade pisu, ze s bezlepkovym sa to neda - aj tak vysiel krasny chclebik. Len treba experimentovat. A co sa tyka bagiet, je to aj tak dost babracka, ktoru ked uz robis, mozes upiect tiez aj v rure /mimochodom, co som rozky v piecke upiekla, boli dost tvrde, do rury mozes dat k tomu aj salku s vodou napr/ a tiez uz aj viac clovek urobi, ked uz robi a potom si to da zamrazit. V piecke sa Ti upecu len 4male. Aj tak sa cesto ma najprv vymiesit a kysnut, vybrat formu a potom vlozit podstavec na bagety a ich na tom upiect. To si uz mozes dat vymiesit tak isto cesto v piecke ale upiect ich v rure. A nema to o tolko mensiu spotrebu ako keby si robila viac bagiet/rozkov v rure. Este mozno na Panasonicu sa rychlejsie poskriabe neprilnava vrstva/pri mieseni tvrdych semiacok/ - ale neprilepi sa chlieb ani tak a pri MOulinexu sa zas skor pokazi elektronika. Myslim si, ze celkovu zivotnost maju podobnu. Takze ja by som si urcite znovu vybrala Panasonic. Este som videla nejaky novy Phillips teraz, je dost drahy, ten nepoznam.

  • napísal:
    používateľ:
    ujo
    pridané:
    16:57 25.8.2010

    Nakatinka tu už napísala toho dosť. Cítiť jej snahu Ti pomôcť. Ja len doplním o svoje poznatky z Moulinex Home bread XXL: upiecť dobrý chlieb sa mi darí, ale nedaril sa mi hneď od začiatku. Ale netreba hneď flintu hodiť do žita, ale skúšať a skúšať, nevešať hlavu. Nároky ľudí sú rôzne: čo jednému vyhovuje, druhý s tým nie je spokojný. Na pečenie chleba používam múku PROMIX FORTE alebo PROMIX-UNI, obidve od Novalim (dostanem na recept). Veľmi dôležité je prísne zachovať množstvá zložiek podľa receptúry na obale múky. Robím to ale s tým rozdielom, že hoci na obale napr. PROMIX-FORTE je 400 g múky pre jedno pečenie, ja jedno kilo rozdelím napoly, vlažnej vody dám nie 3, ale úmerne 3,75 dl (ale nikdy nie 4 dl), ostatné zložky (soľ, olej) podľa receptu. Teplota vody tiež rozhoduje - má byť o niečo studenšia, ako vlažná. Semienká, vajcia, zemiaky nepridávam (môžem ich jesť osve). Kto pridáva vajce, mlieko a pod., musí úmerne znížiť množstvo vody. Zistil som, že rozdiel 50 ml (!) vody oproti receptu už spôsobuje inú kvalitu chleba. Používam sušené droždie z Maďarska. A tu je tiež háčik: v návode je dávka droždia pre pšeničnú (jačmennú, ražnú) múku, ale nie pre múku pre celiatikov. Koľko je druhov sušeného druždia, toľko je úspechov v pečení. Treba si s úspechom vyskúšať jeden druh a toho sa pridržiavať. Mnohí chvália rakúske droždie, ale ja ich nepoznám. Pomer hmotnosti sušeného a čerstvého droždia je 1:3,75. Dôvody chýb (veľa/málo vody, veľa/málo droždia, veľa/málo múky, nevhodný program a pod.) v pečení nájdeš na tejto stránke. Prajem Ti veľa úspechov!

  • napísal:
    používateľ:
    janie
    pridané:
    18:30 26.8.2010

    Ahoj, ja mam doma Moulinex home bread uz dobre dva roky a som s nou velmi spokojna. Este sa mi nestalo, aby sa mi chlieb nepodaril. Mozno som mala len stastie pri kupe, lebo chlebik je vzdy chrumkavy a nadychany. Jedine, co mi vadi je, ze je vzdy (aj pri "najtmavsom" programe) strasne bledy, ale ani to neubera na chutnosti. Tak drzim palce pri rozhodovani a snad ti chlebik bude chutit. Ahoj

  • napísal:
    používateľ:
    luley
    pridané:
    19:35 26.8.2010

    Mám tiež túto pekáreň a som spokojná. Treba si odskúšať svoj vyhovujúci recept. Niekde som tu už písala aký chleba pečiem. Tiež sa mi zdal spočiatku bledý a tak hoci pečiem len z 500g. múky dám ho piecť ako 1500g na najtmavšiu kôrku a ak ani to nepomôže, po skončení pečenia pridám samostatné pečenie na 10min.

  • napísal:
    používateľ:
    pallas
    pridané:
    19:19 10.9.2010

    Ahojte, dakujem Vam velmi pekne za rady. Asi som sa viac menej rozhodla pre ten Panasonic. Akonahle zacnem piect, tak urcite Vase tipy vyuzijem ;)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ