DISKUSNÉ FÓRUM

Otázky do pléna

Ako piect v pekarni?

Zdravim vsetkych,



chleba si peciem v sporaku a je vyborny. No nedavno som si kupil pekaren ETA, ze mi to trochu usetri pracu. No mojich asi 6-7 pokusov o chleba dopadlo katastrofalne. Bud sa prisady poriadne nepremiesali, ked som ich tam len tak nasypal, alebo som ich pred zapnutim trochu pomiesal rucne a potom chlieb akosi slabo vykysol a zostal uplne biely.

Skusal som recepty uvedene v navode k pekarni, na zmesi (FINAX). Kde robim chybu?



Dakujem za odpoved

Tomas

PREČÍTANÉ:
3620x
REAKCIÍ:
8
VYTVORIL:
Buďo
VYTVORENÉ:
2004-09-08 14:54:42
  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    21:21 8.9.2004

    Zdravím ťa Tomáš, po mojich niekoľko ročných skúsenostiach , Ti môžem povedať len toľko. Chlieb v pekárni som pekávala skoro 7 rokov, ale momentálne som sa vrátila ku klasickému pečieniu v trúbe. Totiž som objavila novú českú múku - PROCELIA chlebová, ktorú Ti stačí len zamiešať s presne nimi uvedeným množstvom vody a oleja. Nič viac s tým nemusíš robiť. Ja to len zmiešam, dám silikónovej formy, nechám to vykysnúť 1/2 hodinu a za 35-40 minút po vykysnutí je chlieb upečený. Záleží akú máš trúbu. Poviem Ti, že deti sa už objedli chleba z pekárne a bola som veľmi milo prekvapená, že táto česká múka je taká super. Jedno kg stojí od 74-77,- Sk. Čo nie je až také hrozné. Stále je chlieb lacnejší, ako keď objednávaž do pekární v Blave. A čo sa týka trúby, recept do nej som upravovala asi 30x. Tam sa muselo uhádnuť presné množstvo surovín a najmú vody. Tak som pekávala z Promixu CH, ktorý som kombinovala aj buď s kukuričnou, alebo amarantovou múkou. Nikdy nie len Promix. Musíš dávať do nádoby najskôr len suché suroviny a keď spustíš miešací program, treba dolievať tekutiny. Ja, aby sa mi to dobre premiešalo, tak počas miešania cesta pecou som "zhŕňala" všetko spať "stierkou na cesto" späť do nádoby. Musíš ale dávať pozor na miešaciu vrtulku, aby Ti nezachytilo stierku. Nikdy sa mi nestalo, aby som nemala dobre vymiešané cesto. Treba na to prax. Treba skúšať ďalej. Ale určite to ide. Prajem Ti príjemnú prácu a nech sa Ti to darí. Až máš nejaký osvedčený recept na klasické pečenie, zverejni. Dík Silvia s deťmi

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    13:57 9.9.2004

    Prosím ťa Silvia, alebo niekto iný tiež, dá sa kúpiť táto múka aj v Ba? Ďakujem. petar kvalter@pobox.sk

  • napísal:
    používateľ:
    GABIKA
    pridané:
    14:13 9.9.2004

    Myslím , že ju mávajú na Lermontovej ul. GABIKA

  • napísal:
    používateľ:
    Silvia_deti
    pridané:
    21:19 11.9.2004

    Ahoj, My sme z Prievidze. Tu ju držia majitelia súkromnej pekárne DUKE. Prevádzky majú v PD v Kauflande, na sídlisku Zapotôčky, na sídlisku Mládeže a v Priore vo výklade. Z Čiech ju vozí firma ALIMPEK sro, Streženická cesta 1697/45, Púchov 020 01. Telefón ne nich neviem, ale určite sa dá zistiť. Treba skúsiť, či neposielajú na dobierku. Myslím, že pri väčšom odbere sa dá zobrať aj na dobierku. Veď im je jedno komu to predajú. Veď to nejde cez dotáciu. Okrem tejto Procelie chlebovej, je Procelia sladká - koláčová - dajú sa z nej piecť aj kysnuté výrobky, čo z iných múk je problém a tiež Procelia univerzálna, ktorá nie je ani sladká a ani slaná. Má ale tiež už aj ostatné prísady, ako tieto dve. Je problém pozháňať tie špeciálne E-čka, guarovú gumu a pod. Dnes som piekla z Procelie chlebovej, presne podľa toho ich návodu, ako je na sáčku uvedený nie len chleba, ale aj ž e m le . Používam pekáč ten mištičkový z Tescomy. Dávku mám ale prerátanú na 400 g a nie na 500 g pretože to je už veľmi veľa. Je to presne do tých 12-tich mištičiek. Cesto zarobím tak ako píšu, čiže pridám len olej a vlažnú vodu, samozrejme prepočítané na 400 g a zmiešam - asi 5 minút. Nie dlhšie, pretože rýchlo kysne. Na tých 400 g dávam 2 polievkové lyžice oleja a 3/8 vody, čo je približne 367 ml vlažnej vody. Nič viac. Prípadne do cesta hodím trochu sézamu. Ale nepridávajte žiadne kypridlá a ani droždie /potom sa viacej mrví/. Cesto som rozdelila rovnomerne do mištičiek, na vrch som nasypala trochu sézamu a celkom na záver ešte pred kysnutím som nakrájala plátkový syr vo veľkosti asi 3x3 cm. Takto som to nechala nakysnúť. Keď to nakyslo asi po 25 minútach som to dala piecť do trúby približne tiež asi na 25 minút na 220 stupňov. Dajte si pozor, každá trúba je iná. Na mojej musím piecť takto na silnejšom. U druhého to môže byť 200 stupňov. Naše baby si to pochvaľovali, že sú výborné. Vyskúšajte. Silvia s deťmi

  • napísal:
    používateľ:
    moni
    pridané:
    16:02 12.9.2004

    Budo , neviem ci si uz precítal clánok "Recept na chlieb v domácej pekárni" v otázkach do plena. Tam sa uz písalo na tuto temu. Mozno si nájdeš nieco pre seba. Dodala by som len tolko, ze blp chlieb z muky Promix CH nebyva velmi tmavy., ale ked pridas 2-3 PL(polievkove lyz.) pohánkovej muky, korka bude tmavsia. No ja mam to stastie, ze vlastnim domácu pekaren Panasonic a v nej sa mi vzdy vydarí chlieb. Je vykysnuty, nepadne stred a kora je pekne dohneda a chrumkava.Tato pekaren ma specialny program na pecenie bezlepkoveho chleba.. Nie len moznost pecenia BLP chlebov na rychlom programe. Pecenie BLP chlebov vyzaduje vela trpezlivosti. Prajem pekny den. Moni

  • napísal:
    používateľ:
    Systém
    pridané:
    16:13 16.2.2005

    Ahojte, a pouzivate na pecenie chleba vsetvi instantne drozdie od Dr.Oetker? Lebo, ked si to tak zratam, tak ten chlieb sa ani moc neoplati, ked v lekarnach ho teraz maju za take dobre ceny. A kedze instantne drozdie stoji ca 13 Sk, tak vyrobna cena jedneho cheba v domacej pekarni je vyssia ako v lekarni. Alebo azda pouzivate normalne drozdie? Moze sa?

  • napísal:
    používateľ:
    ĽUBA
    pridané:
    09:13 3.3.2005

    Ja používam droždie od Dr.Oetker. V lekárni je chlieb možno lacnejší, ale nemá takú chuť akú má chlieb upečený doma. Ja si pečiem chlieb v el. rúre, dva naraz a vydržia mi 2 týždne. ĽUBA

  • napísal:
    používateľ:
    bila
    pridané:
    11:43 14.1.2006

    Ja som si kúpila predvčerom pekáreň,ale len prvý pokus dopadol zle.Ďalšie pokusy už boli OK.Prvý krát som ingrediencie odvážila len tak.Ale potom už presne podľa návodu a to je asi dôležité ako aj postup pridávania.Tak aby droždie nebolo v kontakte s soľou.

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.
SPÄŤ