pridané 5.10.2017 o 21:41 prečítané 1497x

Kysnutý medový koláč so slivkami a mrveničkou - Pečenie s Novalimom (4. časť)

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 45 Min

Náročnosť

priemerná

Vôňa medového cesta a hrejivého perníkového korenia sa mi neodmysliteľne spája s teplom rodinného domova. A čo si človek môže priať v upršaný deň viac ako toto?

Suroviny:

  • 150 ml mlieka (ja som použila mandľové, no pokojne použite aj kravské)
  • 42 g (1 kocka) čerstvého droždia
  • 20 g (1 PL) trstinového cukru
  • 500 g bezlepkovej múky PK špeciál (Novalim)
  • 10 g (1 PL) jablčnej vlákniny
  • 10 g (1 PL) perníkového korenia
  • 3 g (1 ČL) xanthánovej gumy
  • 100 g masla
  • 250 g medu
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 5 g (2 ČL) sódy bikarbóny
  • 10 ml jablčného octu
  • 2 vajíčka veľkosti L
  • 1 kg čerstvých, umytých a vykôstkovaných sliviek
  • Mrvenička:
  • 50 g bezlepkovej múky PK špeciál
  • 50 g mletých orechov
  • 25 g trstinového cukru
  • 3 g (1 ČL) mletej škorice
  • 25 g studeného masla

Postup:

1. Mlieko mierne zohrejeme a rozmiešame v ňom 1PL cukru s čerstvým droždím. Odložíme na bok a asi 5 minút necháme kysnúť. Medzitým si navážime a nachystáme ostatné suroviny.

2. V miske - kyske (veľká misa s vrchnákom - rada ju používam na kysnuté cestá, lebo nemusím míňať potravinovú fóliu) si zmiešame sypké suroviny ako múku, korenie a xanthánovú gumu. V strede spravíme jamku na tekuté suroviny.

3. V menšom hrnci roztopíme maslo, med a cukor. Kým sa nám to všetko roztopí, v malej miske zmiešame sódu bikarbónu s octom a odložíme nabok. Akonáhle je cukor s medom a maslom úplne roztopený, vmiešame do zmesi sódu s octom. Zmes začne okamžite peniť, takže hrniec by mal mať vyššie okraje.

4. Penu miešame až kým nadobudne peknú, karamelovo - hnedú farbu (trvá to asi 2 - 3 minútky). Akonáhle sme spokojní, umývadlo si napustíme studenou vodou a dno hrnca ponoríme do chladnej vody - miešame, kým zmes mierne vychladne.

5. Do mierne teplej zmesi vmiešame vajíčka a dobre rozmiešame. Rozmiešanú zmes a vykysnutý kvások vylejeme do pripravenej jamky v múčnej zmesi. Pomocou mixéra všetko dobre vymiešame na hladké cesto, prikryjeme vrchnákom z misky a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 min alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí.

6. Medzitým si pripravíme slivky a mrveničku. V miske zmiešame múku, mleté orechy, cukor a škoricu. Maslo nakrájame na kocky a prstami ho zapracujeme do múčnej zmesi - vznikne nám mrveničková zmes. Kým ju budeme potrebovať, odložíme ju do chladničky.

7. Plech alebo zapekaciu nádobu vystelieme papierom na pečenie a okraje potrieme maslom alebo kokosovým olejom. Rúru zapneme a rozohrejeme na požadovanú teplotu. Cesto znovu v miske vymiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť nášho plechu. Pomocou valčeka prenesieme cesto na plech, potrieme teplou vodou a necháme asi 15 min podkysnúť na teplom mieste.

8. Na vykysnuté cesto poukladáme pripravené slivky, posypeme pripravenou mrveničkou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Koláč je hotový keď je povrch mrveničky zlatistý.

9. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom a podávať ho teplý alebo pokojne aj studený - výborný je v obidvoch prípadoch.


TIP NA PRÍPRAVU


Táto dávka cesta vystačí aj na plech 40 x 40 cm, no počítajte s tým, že koláč bude tenší a taktiež budete potrebovať asi o pol kila až kilo viac sliviek. Ja som použila zapekaciu formu s priemerom asi 30 cm.

Krásne hrejivé jesenné vypekanie kamoškovia moji!
S láskou
Vaša Peťa :)

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.