pridané 22.3.2021 o 09:53 prečítané 602x

Grécky nepečený zákusok bez lepku – Ekmek

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

priemerná

Čo takto dnes odskúšať zahraničný dezert? Grécky nepečený zákusok bez lepku, ktorý sa volá Ekmek, si jednoducho pripraví aj ten, kto nemá veľa skúsenosti v kuchyni. A zároveň naň môžete spotrebovať chlebík, ktorý je obschnutý a je vám ho ľúto vyhodiť. Áno, dobre čítate, tento nepečený zákusok sa pripravuje z toastového chleba.

Suroviny:

  • 1. SIRUP:
  • 300 g vody
  • 250 g kryštálového cukru
  • Kôru z 1 citróna
  • 2. CESTO:
  • 10 krajcov bezlepkového toastového chleba svetlého Novalim
  • maslo na opraženie toastov
  • 3. KRÉM:
  • 1 l mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 žĺtok
  • 100 g kukuričného škrobu
  • ½ čajovej lyžičky mletého kardamómu
  • 100 g masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový cukor

Postup:

Do hrnca dáme zohriať vodu, cukor a kôru z citróna. Varíme, pokiaľ sa cukor rozpustí a potom to odstavíme a necháme vychladnúť.
Na panvicu dame rozpustiť maslo a rýchlo na ňom opečieme toastový chlieb bez lepku Novalim. Keď vychladne, naukladáme ho na spodok plechu rozmerov 25×30 cm tak, aby bol celý plech pokrytý chlebom. Polejeme ho vychladnutým sirupom precedeným cez sitko bez citrónovej kôry a počkáme, kým nasiakne sirup.
Do hrnca dame 900 ml mlieka zohriať, pridáme polovicu cukru – 100 g a zamiešame, ale neprevárame. Medzitým zmiešame kardamóm s lyžičkou cukru, pridáme do hrnca spolu s vanilkovým extraktom. V miske vymiešame žĺtka so zvyšným cukrom, pridáme 100 ml mlieka a kukuričný škrob. Zohriate mlieko z hrnca po naberačkách nalievame do misky k žĺtkam a metličkou zmiešame. Vrátime naspäť do hrnca a zohrievame za stáleho miešania pokým nevznikne tuhšia pudingová zmes. Nakoniec pridáme studené maslo, pomiešame a plnku nalejeme na toastový chlieb do plechu a necháme 4 hodiny v chlade stuhnúť.
Hotový nepečený zákusok ešte na povrchu potrieme vyšľahanou šľahačkou s troškou cukru (budeme potrebovať asi 400 ml šľahačky) a posypeme ho asi 100 g nasekaných pistácii.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.