pridané 29.11.2017 o 20:14 prečítané 1852x

Gaštanová mousse torta so škoricou, Permonkami a karamelovou polevou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 5
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

15 Min

Náročnosť

priemerná

Bez preháňania môžem povedať, že dezert som mala hotový do 15 min. Takže rýchly by bol, nepečený taktiež a keď si ho polejete tenkou vrstvou polevy a dozdobíte čokoládou, šľahačkou či dokonca karamelizovanými pečenými gaštanmi, tak úplne bez hanby a so cťou dokáže dotvoriť váš slávnostný nedeľný či dokonca možno aj vianočný stôl :)

Suroviny:

  • 300 g korenistých sušienok Spekulatius alebo 2 balenia Permoniek
  • 150 g roztopeného a schladnutého masla
  • Plnka:
  • 500 g gaštanového pyré
  • 5 g práškovej želatíny
  • 750 ml smotany na šľahanie
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • Poleva:
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 PL zahusteného sladeného mlieka (salko)
  • 5 g práškovej želatíny

Postup:

1. Maslo roztopíme a sušienky rozmixujeme v mixéri na prášok. Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie a v miske zmiešame sušienkovú drť s maslom. Vysypeme do pripravenej formy, lyžicou utlačíme a kým si pripravíme plnku, odložíme do chladu.

2. Želatínu nasypeme do misky a zmiešame s 2 PL. Do vyššej nádoby prelejeme vychladenú smotanu na šľahanie, zmiešame s vanilkou, škoricou a vyšľaháme na pevný krém.

3. Želatínu zohrejeme len tak, aby sa roztopila, zmiešame s 3 PL krému a znovu zohrejeme - opäť len tak, aby sa zmes zohriala a roztopila - želatínu tzv. vytemperujeme. Vylejeme do zvyšného krému a dobre premiešame.

4. Krém preložíme na vychladnutý korpus, pomocou cukrárskej špachtle (alebo nožíku) uhladíme a odložíme do chladu.

5. Želatínu zmiešame s 2 PL vody a necháme nabobtnať, medzitým si pripravíme karamel. V panvici alebo hrnci zmiešame cukor s troškou vody (1 - 2 PL) a upálime na karamel. Keď sme s farbou karamelu spokojní, vmiešame do zmesi sladené mlieko a odstavíme z ohňa. Ako posledné vmiešame želatínu a vylejeme na (ideálne vychladnutú) plnku.

6. Necháme úplne stuhnúť, dozdobíme a môžeme podávať.


TIP NA PRÍRPAVU


Gaštanovú mousse tortu môžete servírovať napríklad s hruškovým alebo jablkovým ragout. Hrušky alebo jablká očistíme a nakrájame na kocky. Asi 2 PL cukru upálime na karamel, pridáme nakrájané ovocie, chvíľku opražíme na karameli a zalejeme suchým bielym vínom (asi 300 ml ). Pridáme 1 hviezdičku badyánu a privedieme k varu. Varíme asi 5 min alebo kým je ovocie polomäkké. V 50 ml ďalšieho suchého bieleho vína rozmiešame 15 g kukuričného škrobu a prilejeme k vriacemu ovocie a zahustím. Odstavíme, primiešame 1 ČL vanilkového extraktu a ak zatúžite po niečom ostrejšom, tak si tam prihoďte aj jedného frťana hruškovice alebo jablkovice :) Servírovať môžete ako teplé, tak aj studené.
Krásne predvianočné vypekanie, milí moji :)

S láskou

Vaša Peťa :)

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.