Šošovicová polievka so zeleninou, klobásou a sušenými slivkami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Šošovicová polievka - naša stará dobrá slovenská klasika. Kto by ju nemal rád? Hlavne teraz na jeseň, keď sa vonku už ochladzuje, polievočka dobre padne. Zahreje, zasýti a strukovina so zeleninkou dodá potrebné živiny. My sme náš recept na túto tak obľúbenú polievku osviežili sušenými slivkami. Dodali jej výraznejšiu chuť a prevoňali celú kuchyňu. Podávali sme k nej rýchlo pripravené čedarové žemličky bez lepku.
Suroviny:
- 300 g bravčového údeného (rebierka, koleno…)
- 1-2 nožičky klobásy
- 3 hrste šošovice
- 1 veľká cibuľa
- 10 strúčikov cesnaku
- 4-5 klinčekov
- 3 bobkové listy
- 1 veľká mrkva
- 2 zemiaky
- 5-6 ks sušených sliviek
- 1 kyslá smotana
- 2 PL Promix UNI
- Soľ podľa chuti
- 2 ČL octu
- Malá hrsť kryštálového cukru
- Na ozdobu:
- Petržlenová vňať
Postup:
Prepláchnutú šošovicu dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme postáť aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc). Do veľkého hrnca vložíme údené mäso a zalejeme ho vodou tak, aby bolo celé zakryté a trochu navrch. Varíme do mäkka (v parnom hrnci 30 minút, v obyčajnom aj dlhšie).
Uvarené mäso vyberieme a do vývaru pridáme teraz cibuľu s napichanými klinčekmi, bobkové listy, cesnak, klobásu, scedenú šošovicu, na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané očistené zemiaky. Varíme ďalších 30 minút na miernej teplote. Asi 10 minút pred koncom pridáme aj sušené slivky. Po dovarení na chvíľu odstavíme.
Kyslú smotanu a múku spolu dobre premiešame a touto zátrepkou polievku zahustíme. Privedieme k varu a minútku ešte povaríme. Ak treba, polievku osolíme (pozor ale, údené mäso je dosť slané). Keď polievka trochu vychladne, pridáme ocot a kryštálový cukor. Mäso a klobásu nakrájame a vložíme späť do polievky. Polievku ozdobenú petržlenovou vňaťou podávame napríklad s čedarovými žemličkami bez lepku.
Pridal(a): NovalimSK