Pohánkovo-batátové pirohy bez lepku s čučoriedkovou omáčkou
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Nevieme ako u vás, ale u nás idú pirohy vždy na dračku. A hlavne tie domáce. Dnes sme ale vyskúšali ich zdravšiu variáciu. Namiesto obyčajných zemiakov sme použili bataty a klasickú bezlepkovú múku sme nahradili pohánkovou. Psyllium dodalo cestu vláčnosť a bonusovú výživovú hodnotu. Preliate horúcou čučoriedkovou omáčkou a posypané orechmi chutili naozaj fantasticky. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte ich aj vy.
Suroviny:
- 4 stredne veľké bataty
- 500 g Novalim pohánkovej múky
- 1 PL psyllia
- 1 vajce
- Štipka soli
- Čučoriedky na plnenie
- Na omáčku:
- 500 g čučoriedok (môžu byť aj mrazené)
- 2 PL trstinového cukru
- 0,5 dcl vody
- Nasekané vlašské orechy na posypanie
Postup:
Bataty uvaríme v hrnci do mäkka, scedíme a necháme vychladnúť. Ošúpeme a roztlačíme na kašu. Na pracovnú dosku si vysypeme pohánkovú múku, urobíme v nej väčšiu jamku a do nej vložíme batatovú kašu a psyllium. Pridáme vajce, štipku soli a príborovým nožíkom akoby krájaním poprepájame suroviny. Potom ručne vypracujeme kompaktné cesto. Ak sa nám príliš lepí, pridáme trošku múky. Cesto by malo byť veľmi vláčne a malo by sa dať ľahko vyvaľkať.
Rozdelíme ho na dve polovice. Postupne každú vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a formičkou na pirohy vykrajujeme kolieska. My sme použili tú s priemerom 8 cm. Koliesko cesta vždy uložíme na formičku, doňho vložíme 3-4 čučoriedky (alebo iné ovocie prípadne plnku podľa chuti) a dôkladne uzavrieme. Pokiaľ nemáme formu na pirohy, môžeme vykrajovať aj pohárom, potom preložiť na polovicu a prstami pirohy uzavrieť (je to ale oveľa pracnejšie).
Pirohy varíme vo vriacej vode 5-7 minút (musia vyplávať na povrch). Medzitým si pripravíme čučoriedkovú omáčku. Umyté čučoriedky vložíme do hrnca, podlejeme asi 0,5 dcl vody a pridáme cukor. Privedieme k varu, znížime na miernu teplotu a ešte 2-3 minútky povaríme, aby sa cukor úplne rozpustil.
Hotové pirohy vyberieme dierkovanou naberačkou z vody a necháme odkvapkať. Každú porciu prelejeme omáčkou a posypeme posekanými vlašskými orechami.
TIP: Pirohy môžeme plniť tvarohovou, makovou alebo orechovou plnkou, výborne chutia aj so slivkovým lekvárom. Z cesta sa dajú pripraviť aj slivkové alebo iné ovocné guľky.
Pridal(a): NovalimSK