pridané 20.10.2017 o 20:56 prečítané 1704x

Pečenie s Novalimom (5. časť) - Pečené mäsové pirohy

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

priemerná

Najlepšie chutia čerstvé, no ak ich nepojete hneď všetky, tak sú vynikajúce aj studené či už so šalátom ako ľahký obed alebo večera. A nie že by som chcela podporovať alkoholizmus, ale pohár piva sa k nim nesmierne hodí :)

Suroviny:

  • 42 g (1 kocka) čerstvého droždia
  • 250 ml mandľového mlieka
  • 2 PL (40 g) trstinového cukru
  • 400 g bezlepkovej múky Alfa (Novalim)
  • 1 ČL (2 g) xanthánovej gumy
  • 1 PL (15 ml) jablčného octu
  • 1 ČL soli
  • 100 g studenej bravčovej masti
  • 1 vajíčko veľkosti L + 1 na lepenie a potieranie
  • Plnka:
  • 2 PL bravčovej masti
  • 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa (alebo mix)
  • 300 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 1/2 ČL mletého čili
  • 1/2 ČL mletého muškátového oriešku
  • 1 - 2 ČL soli (podľa chuti)

Postup:

Čas na prípravu: 30 min Čas pečenia: 25 min Teplota pečenia: 200°C

+ 30 min kysnutie


1. Ako prvé si pripravíme plnku, nakoľko potrebuje pred plnením vychladnúť. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Na panvici s hrubým dnom rozohrejeme bravčovú masť a cibuľu orestujeme do zlatista. Pridáme mleté mäso a opražíme do hneda.

2. Keď sme s mäsom spokojní, pridáme nastrúhanú mrkvu a asi 5 min podusíme. Odstavíme z ohňa, pridáme soľ, koreniny a prelisovaný cesnak. Všetko dobre zamiešame a necháme chladnúť.

3. Mandľové mlieko mierne zohrejeme (na vlažnú teplotu) a zmiešame s 1 PL cukru a čerstvým droždím. Dobre rozmiešame, odložíme na bok a necháme asi 5 min kysnúť.

4. Medzitým si v mise zmiešame múku so xathánovou gumou, zvyšným cukrom a soľou. V strede zmesi vytvoríme jamku, kam pridáme jablčný ocot, studenú bravčovú masť, vajíčko a vykysnutý kvások.

5. Pomocou ručného mixéra všetko vymiešame (asi 3 min) na hladké cesto bez hrudiek. Zakryjeme vrchnákom misky a necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí.

6. Rúru zapneme a rozohrejeme. Vykysnuté cesto znovu premiešame, preložíme na pomúčenú dosku na vaľkanie a premiesime. Vyvtvarujeme do pekného bochníka, dosku znovu pomúčime a vyvaľkáme na asi 1 cm hrúbku.

7. Pomocou veľkej vykrajovačky (s priemerom 12cm) povykrajujeme kruhy a každý naplníme 1 PL mäsovej zmesi. Okraje polovice kruhu cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, preložíme do tvaru polmesiaca a vidličkou okraje mierne pritlačíme - získame tým nielen ozdobný okraj, ale aj istotu, že nám plnka nevytečie.

8. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pirohy potrieme vlažnou vodou a necháme ešte asi 10 min podkysnúť. Vajíčko, ktoré sme použili na lepenie pirohov, zmiešame s 2 PL mandľového mlieka a potrieme vykysnuté pirohy. Vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.

9. Najlepšie chutia čerstvé, no ak ich nepojete hneď všetky, tak sú vynikajúce aj studené či už so šalátom ako ľahký obed alebo večera. A nie že by som chcela podporovať alkoholizmus, ale pohár piva sa k nim nesmierne hodí :)

Fajnové jesenné vypekanie kamoškovia moji! :)

S láskou

Vaša Peťa :)

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.