Pečenie s Novalimom (3. časť) - Domáce tekvicové cestoviny a plnené ravioli
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Tento týždeň by som mala skôr napísať varenie s Novalimom, lebo cestoviny veľa s pečením nemajú spoločné. Avšak úplne parádne spadajú do kategórie tekvicových receptov (nie, ešte ma tekvicové nadšenie neopustilo
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej múky Promix UNI + 50 g na vaľkanie a vypracovanie cesta
- 2 g (1 ČL) xanthánovej gumy
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL mletej kurkumy
- 1 PL trstinového cukru
- 30 ml jablčného octu
- 140 g tekvicového pyré (ja používam maslovú tekvicu, pokojne však použite to, čo máte po ruke)
- 1 vajíčko (veľkosť L)
- Plnka:
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g feta syru
- 1 vajíčko
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Postup:
1. V miske zmiešame múku, gumu, kurkumu, cukor a soľ a v strede zmesi vytvoríme jamku na tekuté suroviny.
2. Pridáme jablčný ocot, vajíčko a pyré a pomocou mixéra vymiešame na hladké cesto bez hrudiek. Prikryjeme fóliou a necháme na linke odpočívať asi 15 min.
3. Medzitým si pripravíme plnku - feta syr nastrúhame alebo rozdrobíme a zmiešame s prelisovaným cesnakom, mletým korením a vajíčkom.
4. Cesto preložíme na dosku poprášenú múkou a premiesime. Pokiaľ je cesto príliš tekuté, pridáme ešte múku a pokiaľ je príliš tuhé, múku z dosky odoberieme a mierne poprášime vodou. Cesto by malo byť hladké, pružné a nemalo by sa vôbec lepiť na ruky a dosku.
5. Keď sme spokojní s vymieseným cestom, rozdelíme ho na 2 časti - jednu zabalíme späť do fólie a druhú vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľmi tenký plát cesta. Pomocou radielka alebo noža ho nakrájame na štvorce (asi 7x7 cm) a do prostriedku každého štvorca vložíme 1 - 2 ČL náplne.
6. Okraje potrieme vodou a prikryjeme prázdnym štvorcom. Dobre pritlačíme - od plnky smerom von a snažíme sa odtiaľ dostať čo najviac vzduchu (pri manipulácii a varení potom ľahšie praskajú). Pomocou vidličky môžeme okraje pritlačiť - vytvoríme tak aj zdobenie a uistíme sa, že sa cestovina pri varení neroztvorí.
7. Takto pripravenú cestovinu preložíme na pomúčenú dosku a odložíme do chladničky. Rovnako postupujeme aj so zvyškom cestovín.
8. Vo väčšom hrnci zovrieme vodu, ktorú dobre osolíme (pridáme asi 2 ČL soli). Ravioli vložíme do vriacej vody a varíme asi 5 min - uvarené vyplávajú na povrch.
9. Uvarené ravioli polejeme panenským olivovým olejom a podávame horúce. Môžeme servírovať s paradajkovou, syrovou či hubovou omáčkou - podľa chuti :) A so štipkou parmezánu.
TIP NA PRÍPRAVU
Ak sa vám zachce farebných cestovín, tak namiesto oranžovej tekvice môžete pokojne použiť aj ružovú cviklu, špenátový či paradajkový pretlak.
Hotové neuvarené cestoviny môžeme skladovať v chladničke najviac 3 dni, no ak ich chcete narobiť do zásoby, na pomúčenej dosky ich vložte do mrazničky a asi po hodinke ich zmrazené preložte do nádobky alebo vrecka a vložte naspäť do mrazničky. Takto vám vydržia aspoň mesiac - teda pokiaľ ich nepojete skôr :)
Prajem krásne vychutnávanie kamoškovia moji :)
S láskou
Vaša Peťa :)
Pridal(a): zuzanab