pridané 21.9.2017 o 21:42 prečítané 1378x

Pečenie s Novalimom (2.časť) - Jemné raňajkové pletenky

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Voňavé maslové páperové pečivo som zbožňovala už ako malá a milujem ho aj teraz (niekedy si aj ako dospelá pripadám ako len prerastené dieťa

Suroviny:

  • Na 16 ks stredne veľkých pleteniek budeme potrebovať:
  • Čas prípravy: 30 min Čas pečenia: 20 min Teplota pečenia: 200°C
  • + 40 min kysnutie
  • 1 kocka (42 g) čerstvého droždia
  • 300 g kefíru alebo 280 ml plnotučného mlieka
  • 400 g bezlepkovej múky Novalim Forte
  • 200 g bezlepkovej múky PK špeciál
  • 1 ČL (2 g) xanthánovej gumy
  • 12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkovej pasty)
  • 30 g jablčného octu
  • 50 g roztopeného masla
  • 2 vajíčka (veľkosť L)
  • Korenisté maslo na potieranie:
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 ČL práškového cukru
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 50 g masla

Postup:

1. Kefír alebo mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu. Droždie rozdrobíme a spolu s 1 PL cukru vmiešame do kefíru. Odložíme bokom a necháme kysnúť.

2. Medzitým v miske zmiešame múku Forte, xanthánovú gumu, kypriaci prášok a zvyšný cukor. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme jablčný ocot, roztopené maslo, vanilku, vajíčka a vykysnutý kvások.

3. Pomocou mixéra vymiešame na hladké cesto, prikryjeme vrchnákom misky alebo potravinovou fóliou a necháme 30 min kysnúť alebo kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

4. Časť múky PK špeciál (asi 50g) vmiešame do cesta a zvyškom poprášime dosku na vaľkanie. Cesto preložíme na dosku a miesením napracujeme do cesta toľko múky, aby sa nám cesto čo najmenej lepilo a bolo dobre tvárne.

5. Rúru zapneme a vyhrejeme na 200°C. Vypracované cesto rozdelíme na 16 častí. Každú časť premiesime, vyvaľkáme a zapletieme do nášho obľúbeného tavru. Zapletené hneď preložíme na pripravený plech vyložený papierom, postriekame vodou a necháme asi 5 - 10 min podkysnúť.

6. Vykysnuté pletenky znovu postriekame vodou, potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. Počas pečenia pletenky aspoň raz postriekame vodou.

7. Na korenisté maslo zmiešame mleté koreniny, cukor a roztopené maslo v menšej miske. Tesne pred dopečením (asi 5 min) ich potrieme vrstvou korenistého masla a upečieme.

8. Hotové pletenky necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať. Najlepšie chutia čerstvé s vrstvou masla

TIP NA PRÍPRAVU

Cesto na pletenky si môžeme pripraviť už večer a kysnúť ho necháme prikryté fóliou alebo vrchnákom od misky v chladničke. Ráno pokračujeme ďalej podľa receptu.

Krásne a voňavé vypekanie, kamoškovia moji! A nezabúdajte, keď budete potrebovať pomôcť, poradiť či sa budete chcieť pochváliť, som tu pre vás

S láskou

Vaša Peťa

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.