pridané 27.8.2017 o 11:56 prečítané 1780x

Diétny bezlepkový chlebík a domáce sucháre

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

ľahká

O dnešný recept sa s vami delím najmä preto, aby ste neboli odkázaní na mini množstvo mini suchárov z obchodu :) Verím, že vám recept naozaj poslúži v ťažkých chvíľach, ale v skutočnosti vám prajem, aby ste ho nikdy nepotrebovali

Suroviny:

  • Na 1 bochník chleba budeme potrebovať:
  • 2 kocky (84 g) čerstvého droždia
  • 450 ml vlažnej vody
  • 3 PL (60 g) bieleho cukru
  • 500 g bezlepkovej múky
  • 2 ČL (asi 5 g) xanthánovej gumy
  • 1 bal. (12g) bezlepkového kypriaceho prášku
  • 50 g roztopeného kokosového oleja
  • 30 ml jablčného octu
  • 1 ČL soli

Postup:

Čas prípravy: 15 min Čas pečenia: 25 - 30 min Teplota pečenia: 200°C
+ 25 min kysnutie

Droždie rozmiešame vo vlažnej vode spolu s 1 PL cukru a odložíme bokom. Necháme kysnúť asi 5 min.

2. Vo väčšej miske premiešame múku so všetkými sypkými surovinami - xanthánovou gumou, 2 PL cukru, soľou a kypriacim práškom. V strede zmesi pripravíme jamku na tekuté suroviny.

3. Jablčný ocot a kokosový olej spolu s vykysnutým kváskom pridáme do jamky k sypkým surovinám. Pomocou ručného mixéra vymiešame na hladké cesto bez hrudiek, prikryjeme vrchnákom z misky (alebo potravinovou fóliou) a na teplom mieste necháme kysnúť asi 20 min alebo kým cesto strojnásobí svoj objem.

4. Rúru rozohrejeme na 200°C. Vykysnuté cesto ručným mixérom ešte raz premiešame a premiestnime do formy na biskupský chlebíček vyloženej papierom na pečenie.

5. Pomocou stierky alebo lyžice povrch cesta uhladíme a potrieme vlažnou vodou. Odložíme bokom a necháme asi 5 minút podkysnúť - cesto kysne naozaj rýchlo, možno mu budú stačiť len 3 minútky.

6. Povrch chlebíku znovu postriekame vodou, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.

7. Hotový horúci chlieb necháme asi 5 minút chladnúť vo forme, potom nožom obídeme okraje formy, aby sme uvoľnili chlieb. Chlebík vyklopíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť úplne.

TIP NA PRÍPRAVU:

Na domáce sucháre chlebík nakrájajte na tenké krajce a vložte do rúry vyhriatej na 60 °C. Pri programe s ventilátorom som ich sušila takmer deň.

Ak nechcete alebo nemôžete rúru obsadiť na taký dlhý čas, vyskúšajte použiť aj sušičku na ovocie a dajte vedieť, či to tiež fungovalo

Zdroj: Delightilli

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.