Diétny bezlepkový chlebík a domáce sucháre
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
O dnešný recept sa s vami delím najmä preto, aby ste neboli odkázaní na mini množstvo mini suchárov z obchodu :) Verím, že vám recept naozaj poslúži v ťažkých chvíľach, ale v skutočnosti vám prajem, aby ste ho nikdy nepotrebovali
Suroviny:
- Na 1 bochník chleba budeme potrebovať:
- 2 kocky (84 g) čerstvého droždia
- 450 ml vlažnej vody
- 3 PL (60 g) bieleho cukru
- 500 g bezlepkovej múky
- 2 ČL (asi 5 g) xanthánovej gumy
- 1 bal. (12g) bezlepkového kypriaceho prášku
- 50 g roztopeného kokosového oleja
- 30 ml jablčného octu
- 1 ČL soli
Postup:
Čas prípravy: 15 min Čas pečenia: 25 - 30 min Teplota pečenia: 200°C
+ 25 min kysnutie
Droždie rozmiešame vo vlažnej vode spolu s 1 PL cukru a odložíme bokom. Necháme kysnúť asi 5 min.
2. Vo väčšej miske premiešame múku so všetkými sypkými surovinami - xanthánovou gumou, 2 PL cukru, soľou a kypriacim práškom. V strede zmesi pripravíme jamku na tekuté suroviny.
3. Jablčný ocot a kokosový olej spolu s vykysnutým kváskom pridáme do jamky k sypkým surovinám. Pomocou ručného mixéra vymiešame na hladké cesto bez hrudiek, prikryjeme vrchnákom z misky (alebo potravinovou fóliou) a na teplom mieste necháme kysnúť asi 20 min alebo kým cesto strojnásobí svoj objem.
4. Rúru rozohrejeme na 200°C. Vykysnuté cesto ručným mixérom ešte raz premiešame a premiestnime do formy na biskupský chlebíček vyloženej papierom na pečenie.
5. Pomocou stierky alebo lyžice povrch cesta uhladíme a potrieme vlažnou vodou. Odložíme bokom a necháme asi 5 minút podkysnúť - cesto kysne naozaj rýchlo, možno mu budú stačiť len 3 minútky.
6. Povrch chlebíku znovu postriekame vodou, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.
7. Hotový horúci chlieb necháme asi 5 minút chladnúť vo forme, potom nožom obídeme okraje formy, aby sme uvoľnili chlieb. Chlebík vyklopíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť úplne.
TIP NA PRÍPRAVU:
Na domáce sucháre chlebík nakrájajte na tenké krajce a vložte do rúry vyhriatej na 60 °C. Pri programe s ventilátorom som ich sušila takmer deň.
Ak nechcete alebo nemôžete rúru obsadiť na taký dlhý čas, vyskúšajte použiť aj sušičku na ovocie a dajte vedieť, či to tiež fungovalo
Zdroj: Delightilli
Pridal(a): zuzanab