pridané 3.1.2013 o 20:48 prečítané 22536x

100% Ryžový chlebík

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 4
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

veľmi ľahká

Sama som už roky vyliečená celiatička a preto som veľmi rada, že môžem touto cestou ponúknuť aj tento náš bezlepkový a ľahko stráviteľný chlebík pre každého. Jediné, čo naň treba pripraviť, je zomlieť ryžu v mixéri. Ryžový chlebík je prvý, ale neostane jediným z radu bezlepkových.

Suroviny:

  • 175 g bielej ryžovej múky
  • 200 g celozrnnej ryžovej múky
  • 375 ml ryžového mlieka
  • 50 g masla
  • 25 g ryžových otrúb, alebo vločiek (nemusí)
  • 2 vajcia
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL xantánovej gumy (nájdeš v bio predajni)
  • 1 PL sušeného droždia
  • 1 PL medu
  • 1 PL soli

Postup:

Ryžové mlieko zohrej v mikrovlnnej rúre. Primiešaj droždie a nechaj desať minút nakysnúť. Zmiešaj spolu obe múku, otruby, soľ a xantánovú gumu.

Vo veľkej mise spolu rozšľahaj vajcia, rozpustené maslo, med a citrónovú šťavu. Pridaj múčnu zmes a kvások do vaječnej zmesi a miešaj pomaly po dobu 5 minút. Cesto prelož do maslom vymastenej chlebovej formy, prikry kuchynskou utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste cca 40 minút.

Rúru predhrej na 200°C (teplovzdušné rúry -20°C). Chlebík zľahka potri olivovým olejom (nemusíš), prípadne posyp ryžovými vločkami a peč zhruba 45 minút.

Po upečení ho vyber z rúry a nechaj ochladnúť na mriežke. Po vychladnutí ho nakrájaj a môžeš odložiť do mrazničky, kde vydrží niekoľko mesiacov.

Ak nemáš po ruke ryžovú múku, rozmixuj v mixéri zmes 375 g surovej ryže oboch druhov.

Xantánová guma je surovina, ktorá sa bežne používa ako zahusťovadlo v bezlepkových potravinách pre alergikov na laktózu, maltózu a lepok, s cieľom získať vyššiu viskozitu.

Pridal(a): Zuzana215

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.