pridané 31.1.2023 o 11:26 prečítané 182x

Bezlepkové mini mafinky z vianočných zvyškov

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Po sviatkoch nám mnohým ostali určite koláčiky, ktoré možno trochu obschli alebo ktoré už nikto nechce jesť. Ale hádam ich nevyhodíme? Pokračujúc v našom zero-waste trende, nechali sme sa inšpirovať na internete a pripravili sme tento recept, v ktorom zužitkujeme rôzne nezjedené vianočné koláčiky bez lepku. Vyskúšajte náš recept, sú naozaj výborné!

Suroviny:

  • zvyšky bezlepkových vianočných koláčikov či keksíkov, ktoré už nikto nechce jesť – asi 300 g
  • 100 ml teplého mlieka alebo vody
  • 2 celé vajcia
  • 1 PL bezlepkovej múky Promix UNI (alebo Promix PK)
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 PL kakaa
  • 1 PL kryštálového cukru
  • hrozienka namočené v rume (asi 2 PL)
  • nasekané orechy (asi 2 PL)
  • citrónová kôra z polovice citróna
  • 1-2 PL práškového cukru na posypanie

Postup:

Bezlepkové koláčiky rozmixujeme na múčku (alebo ich dáme do igelitového vrecúška a rozmrvíme ich najemno pomocou valčeka na vaľkanie). Túto zmes zalejeme teplým mliekom alebo vodou a premiešame, kým nevznikne hustá mokrá hmota.

Vajcia s cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny.

Múku Promix UNI premiešame s kakaom a kypriacim práškom a preosejeme na husté cesto. Pridáme vyšľajané vajcia, citrónovú kôru a všetko riadne premiešame.

Napokon primiešame hrozienka a orechy.

Cesto nalejeme do foriem na mini mafinky a pečieme ich vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút, kým sú na dotyk pružné a upečené. Vyklopíme ich z formičiek a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme mini mafinky z vianočných zvyškov práškovým cukrom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.